Στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας και το Κέντρο Ερευνών του άρχισε να υλοποιείται ένα σημαντικό, πρωτοποριακό έργο εγκρίθηκε από τη ΓΓΕΤ (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας).

Το έργο αφορά στην πραγματοποίηση ενός συστήματος ανάλυσης, τεκμηρίωσης και επίδειξης παραδοσιακών μουσικών οργάνων στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, με σύγχρονη τεχνογνωσία.

Το έργο με το όνομα HAPTICSOUND εντάχθηκε στις Ειδικές Δράσεις – «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό» και υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με υπεύθυνο του έργου τον καθηγητή κ. Μαυρίδη, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Εταιρεία «DataScouting” και to M.K.E.

To σύστημα στοχεύει να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στους επισκέπτες του Μουσείου και τις πηγές πολιτισμικής γνώσης (ιστορικοί, οργανοποιοί, μουσικοί κ.ά,) συμβάλλοντας στην κατανόηση, διάσωση, και διάδοση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα στο χώρο της παραδοσιακής Κρητικής μουσικής. Βασίζεται στο τρίπτυχο: ενημέρωση, διάδραση, παιχνίδι (δημιουργική ψυχαγωγία). Με το σύστημα HapticSound οι επισκέπτες του Μουσείου θα μπορούν με φυσικές χειρονομίες να ενημερωθούν για τα Παραδοσιακά Μουσικά όργανα με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και να ακούσουν μουσικά δείγματα, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν και άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης.

Είναι Πρόγραμμα πρωτοποριακό στην Ευρώπη που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας και πιθανόν θα βρει μιμητές στην Ελλάδα και ευρύτερα.

Πηγή: patris.gr