Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι fan της ορεινής ποδηλασίας ανεβάζουν ποδήλατα στο lift

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα χιονοδρομικό κέντρο, ανοίγει επίσημα τις πύλες του σε ποδηλάτες, που θα θέλουν να συνδυάσουν το αγαπημένο τους σπορ με καταβάσεις σε χιονοσκέπαστες πλαγιές και όχι μόνο.

Λειτουργώντας με εξωστρέφεια, η διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου -του μοναδικού του είδους ΝΠΙΔ στην Ελλάδα- έχει βάλει στόχο να το καταστήσει κέντρο εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη φύση, όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες και με σπορ που απαιτούν χιόνι.
Ουσιαστικά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιχειρείται να ακολουθηθεί η πετυχημένη πεπατημένη χιονοδρομικών κέντρων του εξωτερικού, με κορυφαίο παράδειγμα αυτό του Μπάνσκο στη γειτονική Βουλγαρία, που λειτουργούν όλο το έτος, με ποικίλες δραστηριότητες (ποδηλασία, πεζοπορία, αναρρίχηση κα.) εκτός από τα χειμερινά σπορ. Έτσι, εξασφαλίζεται και η βιωσιμότητα των χιονοδρομικών κέντρων, αλλά και η περεταίρω ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

Η άνοδος του mountain bike στην Ελλάδα, και κυρίως το downhill (ορεινή ποδηλασία κατάβασης) επιτρέπει τον προσανατολισμό λειτουργίας των Χιονοδρομικών Κέντρων και προς την κατεύθυνση αυτή. Εξάλλου η απουσία χιονιού και χαμηλών θερμοκρασιών για μεγάλη περίοδο στη χώρας μας, δεν επιτρέπει τα Χιονοδρομικά Κέντρα να αρκεστούν αποκλειστικά στα χειμερινά σπορ, επεκτείνοντας τη λειτουργία τους και στον τομέα των εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη φύση, όλες τις εποχές του χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται το «άνοιγμα» του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου, στους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας, αλλά και η λειτουργία του lift και του σαλέ και τα Σαββατοκύριακα -σε πρώτη φάση- κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως ανακοινώθηκε επίσημα. Πραγματικά, θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το καλοκαίρι, να αφήνει κάποιος -καταϊδρωμένος- την καυτές παραλίες της Πιερίας για να ποδηλατίσει στις πανέμορφες και δροσερές πλαγιές του Ελατοχωρίου σε λιγότερα από 45 χλμ.

Η ποδηλασία στο χιόνι είναι διασκεδαστική, αλλά απαιτεί εμπειρία και προσοχή Photo: Shutterstock

Ανοίγει σε ποδηλάτες

Το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιανουαρίου το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου, επιχειρεί να συνδυάσει μία ακόμη δραστηριότητα στην «καρδιά» του χειμώνα, με στόχο να καταστεί προορισμός και των fan της ορεινής ποδηλασίας.

Οι ποδηλάτες που θα θέλουν να βιώσουν την εμπειρία μιας κατάβασης στις χιονοσκέπαστες πίστες-πλαγιές, μπορούν να κάνουν χρήση του lift, με μειωμένο αντίτιμο, μεταφέροντας το ποδήλατό τους έως τα 1.700 μ. για να ποδηλατίσουν στη συνέχεια στην πράσινη και μπλε πίστα και να κατηφορίσουν προς το σαλέ.

Πρόκειται για μία απόλυτα ασφαλή και διασκεδαστική εμπειρία, εφόσον βέβαια υπάρχει εμπειρία, ο ανάλογος εξοπλισμός και τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα ασφάλειας. «Εκτός από την καλή διάθεση, απαιτούνται εμπειρία, ποδήλατο σε άριστη κατάσταση, λάστιχα με καρφιά (χιονολάστιχα) και βέβαια κράνος και εξοπλισμός MTB- ENDURO. Πρέπει να έχουμε κατά νου τα τρία «Α». «Ασφάλεια, «Ασφαλεια», «Ασφάλεια» και μετά τη διασκέδαση» επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Μηλιώρης, υπεύθυνος Τεχνικής Υποστήριξης της ομάδας «Ελεύθεροι Ποδηλάτες» Πιερίας, που τα μέλη της θα υποδεχτούν το Σαββατοκύριακο τους ποδηλάτες, που θα βρεθούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου. Όπως μας λέει, η χρήση του Χιονοδρομικού Κέντρου από ντόπιους και ξένους ποδηλάτες, αποτελούσε πάγιο αίτημα τα τελευταία χρόνια, που πλέον ικανοποιείται στο πλαίσιο προσπαθειών εξωστρέφειας της σημερινής διοίκησης υπό την προεδρεία του κ. Κωνσταντίνου Γκλάρα.

Τα ποδήλατα θα μεταφέρονται με το διθέσιο εναέριο lift «Δίας», με τρόπο που θα υποδεικνύουν τα μέλη της ομάδας «Ελεύθεροι Ποδηλάτες» και οι υπάλληλοι του χιονοδρομικού κέντρου.
Το διθέσιο εναέριο lift «Δίας», οδηγεί σε υψόμετρο 1.700 μ./Photo: Shutterstock

Για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Δημήτρη Μηλιώρη -πιστοποιημένο εθελοντή διασώστη, ξεναγό ποδηλασίας, MTB Leader στο τηλ. 6992325747.

Τι θα πρέπει να προσέξετε

Όσοι το σκέφτεστε να ανηφορίσετε προς τα Πιέρια Όρη για μία -πραγματικά- πρωτόγνωρη εμπειρία, θα πρέπει προηγουμένως να έχετε ελέγξει εξονυχιστικά την κατάσταση του ποδηλάτου σας. Επιβάλλεται πλήρης έλεγχος, με ιδιαίτερη προσοχή στην καλή λειτουργία φρένων και ταχυτήτων, ενώ θα πρέπει να επιλέξετε κατάλληλα ελαστικά. Προτείνονται ελαστικά με σχετικά ευρύ πέλμα (mtb) ή ελαστικά με καρφιά για πιο extreme συνθήκες με πάγο. Όσον αφορά την πίεση των ελαστικών, να θυμάστε πως η χαμηλή πίεση αυξάνει την επιφάνεια επαφής.

Ποδηλασία στο χιόνι/Photo: Shutterstock

Να έχετε επίσης κατά νου πως θα πρέπει να είστε κατάλληλα ντυμένοι, ζεστά χωρίς να ιδρώνετε, προκειμένου να προφυλαχθείτε από το κρύο, επιτρέποντας ωστόσο την πλήρη ευχέρεια κινήσεων για να απολαύσετε το αγαπημένο σας σπορ.

Απολαύστε το ποδήλατο στο χιόνι χωρίς υπερβολές και ακραίες κινήσεις, σεβόμενοι τους σκιέρ, και βέβαια τηρώντας του κανονισμούς λειτουργίας και τις υποδείξεις των υπαλλήλων του χιονοδρομικού κέντρου.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο για extreme καταστάσεις

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου, στην ανατολική πλευρά των Πιερίων, θα βρεθείτε μέσω Κατερίνης (37 χλμ. / 50 λεπτ.). Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, απόλυτα βατός -παρά τις στροφές- και πάντα ανοιχτός.

Τα Πιέρια όρη, με ψηλότερη κορυφή το Φλάμπουρο (2.193 μ.), εκτείνονται Β.Δ. του Ολύμπου μεταξύ Πιερίας, Ημαθίας και Κοζάνης και είναι απολύτα ήπια και προσβάσιμα. Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτό το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, γεμάτο αρμονία, ζούσαν οι εννέα μυθολογικές μούσες που διασκέδαζαν ενίοτε -με θείες μελωδίες και ύμνους- τους Ολύμπιους θεούς, στις απέναντι κορυφές του επιβλητικού Ολύμπου.

Με θέα την κεντρική πίστα/Photo: Δήμος Κατερίνης

Ενημερωτικά, τα Πιέρια όρη είναι από τα πιο πυκνοδασωμένα βουνά της Ελλάδας, με την οξιά και το μαύρο πεύκο να κυριαρχούν. Υπάρχουν επίσης μεγάλα δάση από έλατα και καστανιές, ενώ συναντώνται πλατάνια, σφεντάμια και ιτιές, δίπλα σε ρέματα με τρεχούμενα γάργαρα νερά.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου, που λειτουργεί σε υψόμετρο 1450 μ. και σε μια πανέμορφη τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον ποταμό Αλιάκμονα, αποτελεί αγαπημένο προορισμό των fan των χειμερινών σπορ, αφού διαθέτει συνολικά δέκα πίστες, με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, ικανοποιώντας απόλυτα τόσο τους έμπειρους και απαιτητικούς σκιέρ, όσο και τους αρχάριους. Παράλληλα λειτουργούν και δύο πίστες αποκλειστικά για snowboard και για έλκηθρα, προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις σε μικρούς και μεγάλους.

Η μοναδική φύση, οι σύγχρονες υποδομές και τα 12.000 μ. συνολικού μήκος των οργανωμένων πιστών, και των χιονο-διαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, καθιστά το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου ιδιαίτερα δημοφιλές στους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Εξάλλου δεν είναι λίγο, να κατηφορίζεις εύκολες και δύσκολες πίστες, σε πλαγιές που οι Πιερίδες Μούσες χόρευαν και τραγουδούσαν ανέμελες, απέναντι από τους θεούς του Ολύμπου.

Το διθέσιο εναέριο lift «Δίας», οδηγεί σε υψόμετρο 1.700 μ. και στις πίστες «Κλειώ» και «Πολύμνια». Από το ίδιο σημείο οι συρόμενοι αναβατήρες «Απόλλων» και «Ερμής» οδηγούν επίσης στις πίστες «Κλειώ», «Πολύμνια», «Τερψιχόρη», «Ουρανία» και «Καλλιόπη». Όλες οι πίστες, έχουν ονομασίες των Μουσών της μυθολογίας. Λειτουργούν επίσης και δύο Baby Lift, το ένα στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου και το δεύτερο στην περιοχή «Λιθαρίστρα» για αρχάριους. Η πίστα Snowboard έχει μήκος 500 μ.

Αν δεν είστε της «αδρεναλίνης στο κόκκινο» ανεβείτε με το lift έως τις πρώτες πίστες, με τη θέα -προς τον Όλυμπο και τον Θρόνο του Δία, τη θάλασσα και τα Πιέρια- που κόβει την ανάσα. Απολαύστε το τοπίο, θαυμάστε το πάθος μικρών και μεγάλων σκιέρ να κατέβουν γρήγορα τις χιονοσκέπαστες πίστες και επιστρέψτε στο γραφικό σαλέ, στη βάση του Χιονοδρομικού Κέντρου, για ένα ζεστό ρόφημα.

Μην τρομάξετε από το τεράστιο προϊστορικό μαμούθ που υπάρχει έξω από το διώροφο σαλέ που η ονομασία του παραπέμπει στην Χαβάη. Στη ζεστή ατμόσφαιρα του Αloha Chalet (Τηλ.: 6971768643), που διακρίνεται για την μοντέρνα αισθητική του και την πλήρη εναρμόνισή του με το περιβάλλον, οι επισκέπτες απολαμβάνουν τον καφέ, το ποτό και τα σνακ τους, με θέα μία από τις δυσκολότερες πίστες του συγκροτήματος, που η κατάβασή της από τους τολμηρούς «κόβει» την ανάσα.

Αloha Chalet με μασκότ το μαμούθ/Photo: Αloha Chalet

Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στα Πιέρια Όρη με διαμονή στο γραφικό Ελατοχώρι (500 κατ.), που βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1000 μ. και απέχει 15’ από το ομώνυμο Χιονοδρομικό Κέντρο. Η άγρια ομορφιά του τοπίου, αλλά και η θέα προς τον Όλυμπο, εντυπωσιάζουν. Το χωριό, που αποτελείται από τον παλαιότερο και τον νεότερο οικισμό, έχει καταστεί κορυφαίο χειμερινό θέρετρο, αφετηρία δραστηριοτήτων στα Πιέρια Όρη, όπως πεζοπορία και ποδηλασία σε οργανωμένες διαδρομές, ορειβασία στις κορυφές του βουνού, αλλά και χειμερινών σπορ στο χιονοδρομικό κέντρο. Στο χωριό λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες, καθώς ταβέρνες και ψησταριές.

Πληροφορίες :
• www.elatohori-ski.gr
• www.facebook.com/eleutheroi.pierias
• Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου – Τηλ.: 2351082994
• Eλεύθεροι Ποδηλάτες Πιερίας-Tηλ.: 6992325747

πηγή:travel.gr