Στην Κοζάνη, σε μια περιοχή που εδώ και δεκαετίες αποτελούσε την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοστάτησε από νωρίς στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειακών έργων. Ένα από αυτά, η Τηλεθέρμανση, το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της αυτοδιοίκησης, η οποία επί τρεις δεκαετίες συνέβαλε με τη λειτουργία της στη διατήρηση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα παρείχε σημαντικό οικονομικό όφελος στους κατοίκους της πόλης της Κοζάνης. Στην ίδια κατεύθυνση, η υλοποίηση έργων ΑΠΕ αποτελεί πλέον τον κανόνα στην πολιτική του Δήμου. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σχολικών μονάδων είναι μία επιλογή που συμβάλλει στον περιορισμό τόσο των ενεργειακών αναγκών (ετήσιο όφελος 50 χιλιάδων ευρώ), όσο και του ανθρακικού αποτυπώματος.

Κατά την αναζήτηση του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, στρατηγική επιλογή του Δήμου μας, αποτελεί η διεκδίκηση του ρόλου του ως πράσινου ενεργειακού κέντρου της χώρας.

Από την αρχή λοιπόν της αυτοδιοικητικής περιόδου, δόθηκε προτεραιότητα στη δυναμική είσοδο του Δήμου στο νέο, αναδυόμενο τοπίο με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

● Με την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου, εξασφαλίσαμε και εξοφλήσαμε τους όρους σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη ενός Φ/Β πάρκου ισχύος 6 MW, το οποίο μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) θα καλύπτει όλες τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια του Δήμου. Το έργο βρίσκεται στη φάση διερεύνησης χρηματοδότησης ώστε να προκηρυχθεί εντός του φθινοπώρου.

● Η ΔΕΥΑ Κοζάνης με τον ίδιο τρόπο έχει εντάξει για χρηματοδότηση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ένα Φ/Β πάρκο ισχύος 3,5 MW προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υψηλές ανάγκες της.

● Συνεχίζουμε εντατικά την πρωτοβουλία ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων ολοκληρώνοντας έργα προϋπολογισμού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ κατά την τρέχουσα περίοδο συμβατοποιούνται έργα προϋπολογισμού ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.

● Ολοκληρώσαμε την αποτύπωση του δημοτικού φωτισμού με στόχο την αναβάθμισή του μέσω της αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED. Μέχρι σήμερα έχει αντικατασταθεί το 10% του δημοτικού φωτισμού με την εξοικονόμηση να ανέρχεται σε 600.000 ευρώ.

● Εξασφαλίσαμε την κατασκευή ενός Φ/Β πάρκου ισχύος 1,24 MW, με τη βοήθεια του οποίου θα καλύπτουμε τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

● Ξεκινήσαμε την προετοιμασία ενός έργου ΑΠΕ αντλησιοταμίευσης (ισχύος 8 MW Φ/Β και 8 MW υδραυλικά) προκειμένου να εξασφαλίσουμε έσοδα για το Δήμο αλλά και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για καταναλωτές- δημότες, οι οποίοι εμπίπτουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

● Προετοιμάζουμε την αίτηση χορήγησης άδειας εμπορίας από την ΡΑΕ, στην Ενεργειακή Κοινότητα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα τροφοδότησης των δημοτών με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται από ΑΠΕ, με χαμηλά τιμολόγια.

● Εργαζόμαστε συστηματικά για τον μετασχηματισμό της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης σε ένα πλήρως πράσινο έργο που θα καλύπτει τις ενεργειακές (θερμικές) του ανάγκες από ΑΠΕ.

Ο χειμώνας του 2023 θα είναι μια δύσκολη περίοδος. Για να μπορέσουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθούμε θετικά στις προκλήσεις πρέπει να αναλάβουμε τολμηρές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας στήριξη της Πολιτείας