Πολυμελές κλιμάκιο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών με γεωλόγους, υδρογεωλόγους και άλλους επιστήμονες έρχεται τις προσεχείς ημέρες σε κοινότητες του δήμου Αμυνταίου να προβεί σε αυτοψία των κατοικιών και κτισμάτων. Οι ρηγματώσεις στα σπίτια των Αναργύρων, του Φανού, του Ροδώνα, των Βαλτόνερων και Πεδινού, για τις οποίες ο Ευθύμιος Λέκκας είχε επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, είναι και η αφορμή για την κατεπείγουσα παρουσία του Ι.Γ.Μ.Ε. μετά την κατολίσθηση του Αμυνταίου.

Άμεση θα είναι η παρουσία των ειδικών επιστημόνων στους εν λόγω χώρους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα μείνουν τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα στην ευρύτερη περιοχή. Η εν λόγω ενέργεια έρχεται μετά ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας με δεδομένο το μνημόνιο συνεργασίας των δύο για την μελέτη ανάλογων φαινομένων στην περιοχή. Το Ι.Γ.Μ.Ε. τακτικά έκανε εκθέσεις στην περιοχή με δεδομένα τα προβλήματα και ειδικότερα την αστάθεια των πρανών από το 2010, αν και τα τελευταία χρόνια που το πρόβλημα γιγαντώθηκε μείωσε την παρουσία του.

Η παλιότερη γεωτεχνική μελέτη κατέδειξε ότι με τις υπεραντλήσεις στη περιοχή έγινε ταπείνωση του υδροφόρου ορίζοντα, γεγονός που οδηγεί αναπότρεπτα σε καθίζηση των εδαφών και εκδήλωση ρηγματώσεων. Μετά από χρόνια, ένα μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο μάτι με 96 θύματα και ένα χρόνο και δύο μήνες από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναθέτει στο Ι.Γ.Μ.Ε. εκ νέου κατεπείγουσα έκθεση για να παρθούν άμεσα μέτρα, όπως η εκκένωση των οικισμών πριν θρηνήσουμε θύματα. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Οι Ανάργυροι και τα γύρω χωριά ζουν ακόμα στα ρηγματωμένα σπίτια τους – Αναμένοντας το προεδρικό διάταγμα