Είναι πια ξεκάθαρο ότι η παράταση λειτουργίας των μονάδων όπως συνέβη στο Αμύνταιο δεν αποτελεί λύση. Η νέα επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στο Υπουργείο Ενέργειας μιλά για νοθεία του ανταγωνισμού από τη λειτουργία του Αμυνταίου και της Καρδιάς, με τη δεύτερη να αργοσβήνει αναμένοντας ακόμα τις ενέργειες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Περιφέρειας και του αρμόδιου υπουργείου.

Ο τρόπος λειτουργίας λοιπόν των μονάδων νοθεύει τον ανταγωνισμό όταν θα μπορούσαν να μπουν αποδοτικότερες μονάδες αναφέρει επίσης η επιστολή μιλώντας για τις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, οι οποίες μπαίνουν με πλήρες φορτίο στο σύστημα και όχι μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης.

Αποτέλεσμα είναι να πέφτει η οριακή τιμή του συστήματος .Το ακριβώς αντίστροφο θα συμβεί αν σβήσουν οι δύο μονάδες Αμύνταιο και Καρδιά, μιας και θα ανέβει σε τριψήφιο νούμερο η οριακή τιμή .Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο με τους ανταγωνιστές παρόχους, βλέπε Μυτιληναίος να μην κάθονται με σταυρωμένα χέρια, εμείς μένουμε παθητικοί.

Και αύριο από το κλείσιμο των μονάδων και θα χαθούν θέσεις εργασίες και θα απειληθεί η θέρμανση πολλών πόλεων και θα ανέβει η οριακή τιμή του συστήματος. Ήδη γίνεται κατανοητό ότι το θερμικό φορτίο είναι ανάλογο με το ηλεκτρικό φορτίο. Όσο η ΡΑΕ δεν μας έχει ανάγκη ούτε προτεραιότητα, κανείς δεν εγγυάται την επιβίωση των τηλεθερμάνσεων χωρίς εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας τους. Οπότε και η σύμβαση με τις τηλεθερμάνσεις που είχε αναφέρει ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης δεν λέει τίποτα αν δεν υπάρχει σταθερότητα στην ηλεκτρική παραγωγή.

Ο «Πρωινός Λόγος» και σε προηγούμενα δημοσιεύματα είχε αναφέρει ότι η παράταση λειτουργίας των μονάδων δεν λέει τίποτα, σίγουρα θα γεμίσει πρόστιμα τη ΔΕΗ και σιγά –σιγά θα αποκαλυφθεί μια λάθος ενέργεια. Τώρα προκύπτουν και θέματα ανταγωνισμού, τα οποία το υπουργείο δεν μπορεί να αγνοήσει.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ο Άη Βασίλης δεν θα φέρει βηματοδότη για τον ΑΗΣ Καρδιάς-Δυσάρεστες  εκπλήξεις με το νέο έτος-Η αναβάθμιση του Αμυνταίου όνειρο ή αλήθεια;

Παρατάθηκε η λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου για δύο χρόνια – Αγωνία για τους εργαζόμενους του ΑΗΣ Καρδιάς και την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας

Στενεύουν τα πλαίσια για τον ΑΗΣ Καρδιάς-Σε επαπειλούμενη κατάσταση η θερμική τροφοδοσία της Πτολεμαΐδας -Η χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας απειλεί την τροφοδοσία των πόλεων με τηλεθέρμανση