Πέρα από την γνωστή πια πρόταση της κοινότητας Πενταλόφου να δεχτεί σαράντα πρόσφυγες στο Διαπολιτισμικό Σχολείο διατυπώθηκαν κι άλλες στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκο Παππά, οι οποίες πέρασαν στα ψιλά. Οι προτάσεις αυτές έγιναν γνωστές από την Φωτεινή Ζιάρα, δημοτική σύμβουλο Πενταλόφου και δόθηκαν εγγράφως στον υπουργό. Δυστυχώς όμως δεν τον απασχόλησαν καθόλου, μιας και ήταν προαποφασισμένη η επίσκεψή του στον Πεντάλοφο κυρίως για να δώσει ώθηση στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να φιλοξενήσει σαράντα σύριους έφηβους μαθητές, το οποίο διατυπώθηκε και πάλι από τον πρόεδρο κ. Χωνδροκώστα.

Οι προτάσεις του Πενταλόφου έχουν να κάνουν με το χαρακτηρισμό του οικισμού ως παραδοσιακό, την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής, τη στελέχωση του υπάρχοντος πολυιατρείου, τη συγκοινωνιακή του σύνδεση, την επιδότηση ξυλείας και πετρελαίου, τα κίνητρα για οργάνωση ομάδας καστανοπαραγωγών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατασκευή του φράγματος Βυθού – Πενταλόφου, του μεγαλύτερου έργου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στο πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής με μεικτά δάση από διάφορα δέντρα.

 

Οι έξι προτάσεις του Πενταλόφου αναλυτικά:

1)Να δοθούν κίνητρα για να αναληφθεί μία οργανωμένη και συντονισμένη δράση για την ανάδειξη και την διατήρηση της περιοχής μας, ως παραδοσιακός οικισμός.

2) Να δοθούν κίνητρα για την οργάνωση της ομάδας καστανο – παραγωγών, μια ομάδα που απαρτίζεται από νέα άτομα, οι οποίοι ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο να αναλάβουν μια πρωτοβουλία και να δραστηριοποιηθούν, αλλά λόγω έλλειψης πόρων και συντονισμού δεν ανέλαβαν ακόμη ουσιαστική δράση.

3) Να δοθούν κίνητρα για την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής, τόσο για την ανάπλασή της όσο και για την ανάληψη δράσεων εναλλακτικού τουρισμού από τους νέους της περιοχής μας.

4)Να οργανωθεί το Ιατρείο, το οποίο είναι πολύ – Ιατρείο, και να στελεχωθεί με ιατρό που δεν διαθέτουμε, αλλά και κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό.

5)Να υπάρξει συγκοινωνία, για να έρθει κάποιος στον Πεντάλοφο πρέπει να διαθέτει δικό του μέσο ή να χρησιμοποιήσει ταξί από το Τσοτύλι. Πράγμα δυσβάσταχτο οικονομικά ιδίως για τους ηλικιωμένους των οποίων η σύνταξη έχει πέσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Αλλά και το καλοκαίρι που πολύς κόσμος που κατάγεται από εδώ θέλει να έρθει και δυσκολεύεται λόγω έλλειψης συγκοινωνίας.

6)Να γίνει μία αναπροσαρμογή όσον αφορά την αγορά καυσόξυλων από το Δασικό Συνεταιρισμό. Αγοράζουμε τα δικά μας ξύλα σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές και οι ανάγκες μας σε καυσόξυλα είναι για σχεδόν 9 μήνες το χρόνο. Αναγκαίο είναι να δοθεί κάποια επιδότηση στην ξυλεία , αλλά και στο πετρέλαιο.

Σε όλα αυτά ο κ. Νίκος Παππάς πρότεινε να απευθυνθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή Τουρισμού, όταν για το προσφυγικό ανέλαβε πρωτοβουλία με τη στελέχωση των υπαρχόντων υποδομών μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Κανείς βέβαια δεν είπε ανοιχτά στον υπουργό ότι από το 1991 το Διαπολιτισμικό Σχολείο Πενταλόφου φιλοξενεί μαθητές από την Αλβανία και αυτή την περίοδο δεν μπορεί να βρει ούτε έναν, ενώ τα τελευταία χρόνια αλιεύονται μαθητές με το τσιγκέλι. Πολύ απλά ο Πεντάλοφος διαθέτει την εμπειρία να εντάξει τους σύριους εφήβους σε μια οργανωμένη εκπαιδευτική δομή. Είναι ζωτικής σημασίας για τον οικισμό η λειτουργία του σχολείου για τις θέσεις προσωπικού, αλλά και για τη συνέχιση της διαθήκης του ιδρύματος Καρούτα. Με εξασφαλισμένα τροφεία των μαθητών, αλλά και μέρους της φιλοξενίας τους στην εστία, 20 ευρώ το μήνα για κάθε μαθητή, δωρεάν εκδρομή για την Γ’ Λυκείου και 800 ευρώ για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης αν δεν υπήρχαν γραφειοκρατικές διαδικασίες οι ντόπιοι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να φιλοξενήσουν και ελληνόπουλα, τα οποία βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ευδοκιμήσει. Πέρα λοιπόν από το μήνυμα αλληλεγγύης , υπάρχει και το τερπνόν μετά του ωφελίμου στον Πεντάλοφο, το οποίο όμως δεν αρκεί για να επιβιώσει επί μακρόν.

Οπότε εν μέσω χιονιά καλό είναι να ακτινογραφήσει κανείς τον Πεντάλοφο σφαιρικά, όταν η πρόσβαση του είναι πυκνά-συχνά αδύνατη, απαιτείται θέρμανση εννιά μήνες το χρόνο, διαθέτει την Πραμόριτσα που παραμένει αναξιοποίητη , δεν έχει γιατρό , συγκοινωνία και οι νέοι φεύγουν. Καλό το γρήγορο internet, καλοί και οι σαράντα σύριοι, αλλά στον Πεντάλοφο υπάρχουν κι άλλα καυτά θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

Ι.Π.

 

Κράτα το