Το εσπέρας της 5ης Οκτωβρίου, άρχιζε η κανονική εορτή του Αποστόλου Θωμά (η μεταπασχάλιος Κυριακή του είναι της Ψηλαφήσεως). Στον ομώνυμο λόφο με το ναό του, άνωθεν του μόλις λήξαντος νιαήμερου (ξεπούλησαν οι πραματευτάδες που ήρθαν κι από τη Χερσώνα/χωρίς να φοβηθούν τον βάρβαρο Ρώσο Ποσειδώνα), εσπερινός. Προσέγγισα μετ’ ουδετέρας ευλαβείας όπως κάθε χρόνο. Συμπαθώ τη δυσπιστία του Αποστόλου. Είχε αρχίσει. Η αρτοκλασία υπέρ των εργαζομένων στη Οικοδομή (και Παράκληση γοερή) και τα συναφή της επαγγέλματα.

Ρώτηξα τον άγιο επίτροπο (ρέκτης των διαπραγμάτων γιατί δεν ακούγεται στον αύλειο χώρο η ακολουθία;

– Για να μην ενοχληθεί μία κυρία που κατοικεί στις υπώρειες του λόφου παρά την Ξενία οδό που αυτήν την ώρα γέμει βιαστικών περιπατητών δια λόγους υγείας, της οποίας ο κανακάρης διαβάζει ή παίζει με το τάμπλετ εκείνη ακριβώς την ώρα 18.30 μέχρι την 19.25 που διαρκεί ο εσπερινός. Απειλεί δε με Εισαγγελέα. Πως θα τηλεφωνήσει σ’ αυτόν κι αυτός φοβάμαι πως θα διατάξει την προσαγωγή μας στα κρατητήρια… Δηλαδή για να το καταλάβουμε κάπως ο κ. εφημερεύων δικαστικός λειτουργός άμα τη λήψει του τηλεφώνου θα διαγνώσει την παράβασιν (αν και δεν υπάρχει αδίκημα το οποίον δεν περιγράφεται στο ποινικό νόμο) ήγουν ηχητική παρενόχλησις μαθητού σε ώρες μη κοινής ησυχίας από την εσπερινή ψαλτική οχλαγωγία κι αμελλητί θα διατάξει τους αστυνόμους που κυκλοφορούν με τις θηριώδεις μηχανές και τις οποίες κυνηγούν τους κακούργους κακοποιούς της πόλεως (υπάρχουν και μη κακούργοι τοιούτοι) στα στενά της, οι οποίοι θα σπεύσουν στο λόφο και παραβιάζοντες τις ανοιχτές θύρες θα εισέλθουν στο ναό με τα πιστόλια στο χέρι και θα φωνήσουν φωνή γεγονυϊα : «Αλτ, ακίνητοι, ψηλά τα χέρια» κ.λπ. Θα συλλάβουν τον άγιο επίτροπο, τον ιερέα ίσως και τους ψάλτες ιδίως τους κακόφωνους κι εκείνον τον άμοιρο βοηθό νεωκόρου του αγίου Νικολάου (το ναϊδριον του αγίου Θωμά ανήκει στην επικράτεια του καθεδρικού) όστις ηγείται λαμπαδηφόρος της πομπής λίγο πριν την «επιλύχνιον ευχήν» «Φως ιλαρόν» και θα τους οδηγήσουν στο αυτώφορο φρέσκο. Ετσι κάπως φαντάζεται ο περιδεής επίτροπος κι έτσι μάλλον θα γίνεται ότι αυτός γνωρίζει περισσότερα από μη άγιον παρατηρητήν και σχολιαστήν περιεργόπιστον. .

– Δε σφάξανε λοιπόν….

Χωρίς ήχο. Να μείνουν αλειτούργητοι οι σκίουροι του δάσος, οι περαστικές αλεπούδες, οι αδέσποτοι σκύλοι, οι βαρύθυμες χελώνες και τα άλλα »άγρια και ήμερα του βουνού και του λόγγου».

– Αμήν…