Από την οζονοποίηση στην κυανοποίηση και πάει λέγοντας….
Πέρασαν εννιά χρόνια από τα εγκαίνια του φράγματος της Πραμόριτσας από τον Χρήστο Φώλια, αλλά ακόμα το Βόιο δεν απολαμβάνει το καθαρό πόσιμο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι σίγουρο ότι στη διάρκεια ενός καύσωνα ή μιας παρατεταμένης ανομβρίας θα αναδυθεί πάλι η οσμή της λίμνης στο ποτήρι των βοϊωτών.
Η μελέτη για την οζονοποίηση, την οποία θα επιχορηγούσε η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας έμεινε στα χαρτιά μετά από αποφάσεις της ΔΥΠΡΑ. Ο νέος πρόεδρος της επιχείρησης κ. Χρήστος Λυσσαρίδης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ακολουθεί μια άλλη μέθοδο, την κυανοποίησης, η μελέτη της οποία θα διαρκέσει ως τον Νοέμβριο. Με άλλα λόγια και φέτος το καλοκαίρι το Βόιο θα θυμηθεί την οσμή της λίμνης στις υψηλές θερμοκρασίες και θα περιμένει για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Πρόκειται για την απομάκρυνση της οσμής μέσα από τη λίμνη με αέρα που διοχετεύεται σε αυτή. Αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι παίρνουν δείγματα από τρία διαφορετικά σημεία.
Με τα χρέη στη ΔΕΗ να παραμένουν αρρύθμιστα , τις απειλές για διακοπή της ηλεκτροδότησης να παραμένουν και τις αντλίες να συνεχίζουν να δουλεύουν για να υπάρχει επαρκής υδροδότηση. Η Πραμόριτσα κατάντησε σαν το γιοφύρι της Άρτας με τη χαλαζιακή άμμο, την οζονοποίηση, τώρα την κυανοποίηση και το νερό ακόμα να έχει την δική του οσμή και να καθίσταται ακατάλληλο. Δίπλα σε ένα τεράστιο αχανές δίκτυο, μη ελεγχόμενο, το οποίο απαιτεί συντηρήσεις και τους λογαριασμούς ύδρευσης ακόμα να είναι σε εκκρεμότητα με διευκολύνσεις στους επιχειρηματίες και τους φαρμαδόρους . Και μην ξεχνιόμαστε ότι η Πραμόριτσα, τα πάγια, το ταχυδιυλιστήριο, οι άδειες παραγωγής ρεύματος ανήκουν στην περιφέρεια….
Ι.Π.