Μετά και τον εκτός πραγματικότητας σχολιασμό της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας κας Θεανώ Φωτίου πριν από μήνες για δήμο της Μακεδονίας κάτω των 18.000 κατοίκων με 5 Κ.Η.Φ.Η., ο Δήμος Βοίου αναγκάζεται να  βάλει λουκέτο στα κέντρα της Γαλατινής και της Νεάπολης. Αφήνοντας δέκα υπαλλήλους χωρίς δουλειά και δεκάδες ηλικιωμένους χωρίς φροντίδα με το Βόιο , μια κοινωνία γερόντων με ιδιαίτερη γεωμορφολογία να μένει χωρίς δομές. Παραμένουν τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Τσοτυλίου, του Πενταλόφου και της Σιάτιστας με τη νυν δημοτική αρχή να αναγκάζεται να δηλώσει τα τρία εκ των πέντε για να μην χαθεί το πρόγραμμα.

Το Βόιο αναμένει εν μέσω Δεκαπενταύγουστου την οζονοποίηση

Επίσης στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης επανήλθε το επίμαχο θέμα της υδροδότησης του Βοίου από την Πραμόριτσα με τα πρώτα προβλήματα με την οσμή της λίμνης να έχουν επανέλθει, όπως ανέφεραν σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Παράλληλα η Γαλατινή δεν υδροδοτήθηκε για μια μέρα με παλιό αντλιοστάσιο να βγαίνει εκτός λειτουργίας, ένα πρόβλημα που επιλύθηκε. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας απέδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του δημάρχου την καθυστέρηση στην οζονοποίηση, μιας και από πλευράς τους έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Με τα προβλήματα να αυξάνονται με την υπάρχουσα ανομβρία και τη σταδιακή πτώση της στάθμης της λίμνης να μεγιστοποιεί και την ήδη εμφανιζόμενη οσμή.

Τι γίνεται με τη διαχείριση των κληροδοτημάτων;

Αναφορά έγινε για το Μανούσειο Ίδρυμα, το Τσιστοπούλειο, το Κουκουλίδειο και τα ανεκμετάλλευτα ιδρύματα του Τσοτυλίου με ποσά που διατίθεντο επί σειρά ετών σε αριστεύσαντες μαθητές και σε φοιτητές να παραμένουν στα σεντούκια μετά από αποφάσεις των διευθύνσεων. Το δημοτικό συμβούλιο δεσμεύτηκε να φέρει το μείζον αυτό θέμα σε συζήτηση, μιας και η κοινωνία δείχνει να αμφισβητεί ανοιχτά τη διαχείρισή τους.

Παραχώρηση χώρων χωρίς αξιολόγηση

Σε συζήτηση ήρθε και το θέμα της παραχώρησης του αύλειου χώρου του μεταβυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου Σιάτιστας για συναυλία heavy metal, την οποία ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κατέκρινε μιλώντας από τον άμβωνα. Πράγματι ανεξήγητο το πώς δόθηκε ένας μνημειακός χώρος για μια τέτοιου τύπου συναυλία, η οποία μπορεί να έχει πάντα παραλειπόμενα.

Οι ΤΟΕΒ, οι πλανόδιοι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το κόψιμο δέντρων στη Νεάπολη

Μετά από ερώτηση δημοτικού συμβούλου για τους ΤΟΕΒ που δεν δουλεύουν, όπως της Νεάπολης λέχθηκε ότι χρωστούν στη ΔΕΗ και ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει τα χρέη τους. Όσοι από αυτούς μπήκαν σε ρύθμιση λειτουργούν κανονικά.
Όσο για τη νομιμότητα των πλανόδιων που πωλούν εμπορεύματα στην πόλη της Σιάτιστας, αναφέρθηκε ότι αυτοί που έχουν ανανεωμένες άδειες μπορούν να πάρουν μια θέση πληρώντας το ανάλογο τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στο δήμο. Πάντως έγινε αναφορά στην εκτός ελέγχου παρουσία τους και στη ζημία που προκαλούν στην τοπική αγορά.

Ερώτηση τέθηκε για το που θα διανεμηθούν τα ποσά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις με τον κ. Σταμπουλού να μιλά για κατάτμηση έργων  και τον κ. Γκερεχτέ να ανταπαντά ότι αντί για τρία έργα θα γίνουν δέκα. Ένταση δημιουργήθηκε και για το κόψιμο 16 πελώριων δέντρων στην είσοδο της Νεάπολης και κυρίως για το αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες, αν υπήρχε απόφαση δημοτικού συμβουλίου, δημοτικής κοινότητας και επιτροπής ποιότητας ζωής. Ο κ. Κορδίστας ανέφερε ότι υπήρχε απόφαση τοπικού ,ενημέρωση του δασαρχείου, της πολεοδομίας και της τεχνικής υπηρεσίας μετά από επανειλημμένα παράπονα των δημοτών για τις εν λόγω ακακίες που γέμιζαν τα λούκια τους και δυσχέραιναν τον καθαρισμό των αυλών. Η συζήτηση εκπυρσοκροτήθηκε  όταν αφέθηκαν  υπόνοιες για το που κατέληξε η ξυλεία και αν ωφελήθηκαν τελικά άποροι ή όχι με εκφράσεις τραβηγμένες για αίθουσες δημοτικών συμβουλίων.

Ανεξαρτητοποίηση Χρυσούλας Μαρκούση

Δήλωση ανεξαρτητοποίησης της Χρυσούλας Μαρκούση διαβάστηκε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Βοίου με την ίδια να αναφέρει ότι πολιτικοί λόγοι την έφεραν εκτός του συνδυασμού με το δήμο να λειτουργεί ως μια κλειστή ομάδα-διευθυντήριο με αδιαφανή τρόπο, οι συνάδελφοι να είναι διακοσμητικά στοιχεία , το Δ.Σ. να υποβαθμίζεται και να γίνονται συνεχώς άσκοπες μελέτες. Ασχολίαστη παρέμεινε η επιστολή της λόγω της απουσίας της από τη συνεδρίαση….

Ι.Π.