Θα μπορούσε να μειωθεί το ανώτατο ποσό;

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης στο περιφερειακό συμβούλιο της Πέμπτης έφερε ως θέμα σε προ ημερησίας διάταξη το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Τα κριτήρια  επελέγησαν μέσα από το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. και το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας για τους δικαιούχους, όπως ανέφερε. Κατά τη διάρκεια που έτρεχε το πρόγραμμα ξαναμπήκε η περιοχή σε περιοριστικά μέτρα και δημιούργησε καταστροφικές συνθήκες σε επιχειρήσεις, αλλά δεν συμπεριλαμβανόταν ως αναφορά στα κριτήρια του προγράμματος, διότι αυτό έτρεξε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Με την έκδοση των αποτελεσμάτων δημιουργήθηκε έντονη αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο, πρόσθεσε. Ζήτησε από το περιφερειακό συμβούλιο τη στήριξή του να στηριχτεί η εργασία και να απαλειφθεί το φαινόμενο της δανεικής εργασίας και η τήρηση της νομοθεσίας. Ας δώσουμε το στίγμα ότι ως Περιφέρεια θέλουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. «Για τους ανθρώπους που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα υπάρχει δέσμευση από τον υπουργό Ανάπτυξης για ένα πρόγραμμα στη Δυτική Μακεδονία. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό  από την Περιφέρεια εφόσον μας το επιτρέψει η Ε.Ε. Από βδομάδα θα βγει η πρόκληση του ΤΑΔΥΜ στον αέρα για τον τραπεζικό εταίρο και μετά θα αρχίσουν οι δανειοδοτήσεις στις επιχειρήσεις».

Ο Στέφανος Πράσσος από την ΑΡΣΥ σημείωσε ότι εντάχθηκαν επιχειρήσεις που επλήγησαν από την απολιγνιτοποίηση και όχι από τον COVID 19, ενώ η κα Γεωργία Ζεμπιλιάδου τόνισε εμφαντικά ότι η περιφέρεια μπορούσε να συνδιαμορφώσει τα κριτήρια  κάτι που δεν έκανε για να βοηθηθούν μικρές επιχειρήσεις. Μπορούσε να αλλάξει το άνω όριο, να μπουν νέοι ΚΑΔ και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός ακόμα και τώρα. «Δεν είδαμε ερώτηση στην Υπηρεσία κρατικών Ενισχύσεων, καμιά γραπτή διαδικασία για την αύξηση του προϋπολογισμού». Τέλος έθεσε το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων που βάζει σε κίνδυνο το ίδιο το πρόγραμμα». Ο Ηλίας Κάτανας δήλωσε ότι «το πρόγραμμα στέφθηκε με αποτυχία. Υπάρχει μια αδράνεια για τροποποίηση του ανώτατου  ποσού  και στην αύξηση του προϋπολογισμού».

ο Σπύρος Σκοτίδας από την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ εξήγησε ότι τα όρια της Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλα για την Ελλάδα ως προς τι χαρακτηρίζεται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Δεν είχαν δικαίωμα στο πρόγραμμα συμμετοχής οι μεσαίες επιχειρήσεις. Μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα επιχειρήσεις μέχρι 50 εργαζόμενους. Μπήκε ο κόφτης στους 25 εργαζόμενους. Δεν μπήκε όριο χρηματοδότησης και η Δυτική Μακεδονία επέλεξε να κατεβάσει το ύψος από τις 50.000 στις 40.000 ευρώ. Μάλιστα ανέφερε ότι ο περιφερειάρχης πρότεινε ένα σχέδιο  της δράσης και απορρίφθηκε σε κεντρικό επίπεδο. Το ίδιο σχέδιο παρουσίασε αργότερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  και τότε εγκρίθηκε.

Ο κ. Γιάννης Παπαϊωάννου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης διευκρίνισε ότι το ύψος τη επιδότησης δεν αποτελεί κριτήριο. «Δεν θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε προσαρμογή στα κριτήρια. Υπήρξε έγγραφη αλληλογραφία με υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων και θεσμικής υποστήριξης αν θα μπορούσε να μειωθεί το ανώτατο ποσό. Δόθηκε απάντηση ότι  θα υπήρχε πρόβλημα προσφυγών από επιχειρηματίες που όφειλε να αντιμετωπίσει η νομική υπηρεσία της περιφέρειας. Για την αύξηση του προϋπολογισμού σημείωσε ότι  το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, δεν προβλέπεται διαδικασία συνέχισης και ακόμα και αν γίνει δεν μπορούν να αλλάξουν οι όροι του και δεν θα ικανοποιηθούν πάνω από 1.000 επιχειρήσεις. Οι ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων περιγράφονται σε υπουργική απόφαση και περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων. Τότε δεν είχε μπει καμιά προδιαγραφή για το ποιες είναι πληττόμενες, συνέχισε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου