ΑΙΧΜΕΣ ΖΕΜΠΙΛΙΑΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ  ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΕΙ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

“Ο περιφερειάρχης να σεβαστεί τη θεσμική εκπροσώπηση των ιδρυμάτων”

Τα τεκταινόμενα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία, περί της συγχώνευσης Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρύτανη του ΤΕΙ Στέργιου Γκανάτσιου, με την επικεφαλής της παράταξης “Ελπίδα” στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις που θα υπάρξουν εξαιτίας αυτής της συγχώνευσης , καθώς και το τι σκέφτεται και ζητάει από την πολιτεία σήμερα το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Ωστόσο από πλευράς της κ. Ζεμπιλιάδου δεν έλειψαν και οι αιχμές για “μικροπολιτική εκμετάλλευση” του θέματος από ορισμένες πλευρές, αφήνοντας αιχμές κατά του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη.

Αναλυτικότερα , ο κ. Γκανάτσιος δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω διευκρινήσεις για το θέμα του τμήματος της Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα, μετά τον ντόρο που προκλήθηκε από παλαιότερες δηλώσεις του, που αναφερόταν σε όσα του μετέφεραν στην Αθήνα από πλευράς του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Παρόλα αυτά, έθεσε πρακτικά ζητήματα που αφορούν την ενδεχόμενη συγχώνευση, λέγοντας πως “το θέμα δεν είναι αν θα “ρίξουμε” το ΤΕΙ ή το Πανεπιστήμιο. Όσοι έβλεπαν το θέμα μέχρι τώρα, δεν κοιτούν τι επιπτώσεις θα έχει η συγχώνευση. Αξίζει να γίνει μόνο εφόσον. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια πιθανή συγχώνευση και ελάφρυνση του αριθμού των τμημάτων , γιατί αρκετά τμήματα συμπίπτουν. Για να σταθεί ένα τμήμα και να είναι ισάξιο με τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, για να μην είναι πάντοτε η Δυτική Μακεδονία η ριγμένη , θέλουμε ισότιμη αντιμετώπιση με όλα τα διπλανά πανεπιστήμια”, ανέφερε ο Πρύτανης χαρακτηριστικά, ζητώντας ισότιμη αντιμετώπιση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας.
Σήμερα στο ΤΕΙ έχει 11 τμήματα και από αυτά δύο τμήματα είναι με διπλή εισαγωγή . Μάλιστα κάποια τμήματα είναι με κοινό αντικείμενο με το Πανεπιστήμιο , όπως οι Μηχανολόγοι του ΤΕΙ με τις τρεις κατευθύνσεις του και οι Μηχανολόγοι του Πανεπιστημίου, οι Μηχανικοί περιβάλλοντος του ΤΕΙ με δύο τμήματα και το ένα τμήμα του Πανεπιστημίου, αλλά και το τμήμα Πληροφορικής Καστοριάς και το τμήμα Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου. Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι θέμα που λύνεται, εκτιμάει ο ίδιος, ωστόσο το πρόβλημα είναι με τους σπουδαστές που ήδη υπάρχουν, αλλά και το γεγονός ότι θα χρειαστεί να συνυπάρχουν 4ετή και 5ετή τμήματα . Το θέμα με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν καλύπτει την περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, γιατί πρόκειται για τμήματα 4ετούς και 5ετούς φοίτησης και όχι 4ετούς όπως εκεί .

Από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου επεσήμανε πως έπρεπε να ανοίξει ήδη ο διάλογος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μιας και τα προμηνύματα για το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο δεν είναι καλά. “Είμαστε εδώ για να ενημερωθούμε, γιατί τον πρώτο ρόλο στα θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τον έχουν τα ίδια τα ιδρύματα . Θέλουμε να δούμε σε βάθος, μακριά από τις όποιες λογικές μικροπολιτικής εκμετάλλευσης των θεμάτων για το συμβαίνει στο θέμα και να είμαστε χρήσιμοι να βοηθήσουμε”.  Επίσης, τόνισε πως το τμήμα Μαιευτικής φαίνεται πως κινδυνεύει , προσθέτοντας πως τα θεσμικά ιδρύματα έχουν αυτοτέλεια, καλώντας τον περιφερειάρχη να σεβαστεί τη θεσμική τους εκπροσώπηση, μιας και το θέμα δεν ενδείκνυται για μικροπολιτικά παιχνίδια, όπως τόνισε. Επίσης, είπε πως θα πρέπει να γίνει μια ευρεία συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο , παρουσία των δύο Πρυτάνεων.

Β.Σ.