ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΛΙΝΑ ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ

Για τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της ΔΕΗ για την ανάπλαση πρώην εξορυκτικών περιοχών λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία και τα βραβεία που δόθηκαν στις προτάσεις που διακρίθηκαν, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα η Μελίνα Ανδρεάδου, Δ/ντρια Περιβάλλοντος ΛΚΔΜ ΔΕΗ. Σύμφωνα με την ίδια η τελική πρόταση ανάπλασης, πρόκειται για μεγάλη παρέμβαση που απαιτεί μεγάλο μπάτζετ, ωστόσο η ΔΕΗ έχει τη βούληση να πραγματοποιήσει το έργο, που θα είναι ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

“Η ΔΕΗ προχωράει με συστηματικά και επιταχυνόμενα βήματα στην ανάπλαση των εκτάσεων μετά την εξόρυξη του λιγνίτη. Στα πλαίσια των δράσεων της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θέλησε να προχωρήσει πέρα από αυτά, διαβάζοντας την κυριαρχούσα άποψη ότι η προσέγγιση στον σχεδιασμό χρειάζεται να λαμβάνει υπόψη μια σειρά από σχέσεων όπως οικονομικές δραστηριότητες , κοινωνικές, πολιτιστικές αξίες , σε συνδυασμό με το υπόβαθρο που έχει δημιουργηθεί. Με τα υλικά αυτά και έχοντας ως εργαλείο , μια απόφαση του υπουργείου περιβάλλοντος από το 2011 περί νέου πλαισίου διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού αυτού, που έχει να κάνει στην ανάπλαση μιας εξορυκτικής περιοχής.  Στο διαγωνισμό δόθηκαν 5 βραβεία, γιατί το τρίτο βραβείο μοιράστηκε ισάξια σε τρία”, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Ανδρεάδου.

arxitektonikos_deh2

Η ίδια μίλησε για τον στόχο του διαγωνισμού και πως προσέγγισαν την ανάπλαση , οι προτάσεις που βραβεύτηκαν, λέγοντας πως: “Η αντιμετώπιση ήταν αυτή της εξω-αστικής παρέμβασης. Κυρίως σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Η αντιμετώπιση, όταν πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις όπως αυτή 2 χιλ στρέμματα, δημιουργεί μια δυσκολία στην αντιμετώπισή της. Οι παρεμβάσεις μέχρι τώρα είχαν να κάνουν με αστικές και μεσοαστικές παρεμβάσεις, ενώ αυτή τη φορά είχε να κάνει με μια καθαρά εξω-αστική παρέμβαση με τις όποιες δυσκολίες της. Διαπιστώθηκε μια δυσκολία να αντιμετωπιστεί η παρέμβαση και οι πιο πολλές προτάσεις είχαν να κάνουν με μια αρχιτεκτονική προσέγγιση, παρά της αρχιτεκτονικής τοπίου, όμως υπήρξαν και προτάσεις κοντά στο στόχο της ΔΕΗ”.

arxitektonikos_deh4

Η ιεραρχία της ΔΕΗ επιθυμεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός στο επόμενο βήμα, σύμφωνα με την ίδια, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ιδέα, και  δεν μπορεί να υλοποιηθεί ως έχει: ” Πρέπει να προχωρήσει η ΔΕΗ σε μελέτες εφαρμογής, μιας και πρόκειται για μεγάλη παρέμβαση που απαιτεί μεγάλο μπάτζετ. Η ΔΕΗ έχει τη βούληση να πραγματοποιήσει το έργο, που θα είναι ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα έργο”, σημείωσε η ίδια, επαναλαμβάνοντας  πως η υλοποίηση του έργου θα είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα.

arxitektonikos_deh3

Η παρέμβαση επικεντρώνεται στην περιοχή της Εορδαίας, ενώ πλέον, σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει και το πλαίσιο που βοηθάει την επιχείρηση να προχωρήσει. Πρόκειται για ένα “μητροπολιτικό πάρκο” που φιλοδοξεί να υλοποιήσει η ΔΕΗ, με στόχο να αλλάξει ριζικά το τοπίο της περιοχής. Η επιχείρηση θα κινηθεί με βάση το πρώτο βραβείο, υλοποιώντας κομμάτια και από τις άλλες προτάσεις, βασιζόμενοι κυρίως πάνω στο πρώτο βραβείο. Ήδη ξεκίνησε η κουβέντα με τους μελετητές, γιατί η προτεινόμενη παρέμβαση είναι σύνθεση. Έχει να κάνει με προτεινόμενες παρεμβάσεις όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και παρεμβάσεις οικολογικής φύσης με φυτεύσεις, αναπλάσεις κ.α.


Β.Σ.