Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΕΒΕΚΙΔΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

Στην χαοτική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων , στα προβλήματα της υγείας και τις ελλείψεις στην περιοχή μας, που καλύπτονται με τους επικουρικούς γιατρούς, ενώ τα κενά είναι πάγια και διαρκή, αλλά και βολές για το οικονομικό κίνητρο που υποσχέθηκαν σε γιατρούς και ποτέ δεν δόθηκε (ενώ η ίδια η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των γιατρών της περιοχής), μίλησε μεταξύ άλλων στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο  Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης.

Τα προβλήματα στο χώρο της υγείας είναι πολλά, σύνθετα και έχουν βαθιές ρίζες. Όπως τόνισε ο ίδιος, η επίλυσή τους δεν είναι απλή ή απλοϊκή: “Οι επικουρικοί ήρθαν να καλύψουν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες και έφτασαν στα χρόνια των μνημονίων να αποτελούν τη μοναδική δικλίδα ασφαλείας , με τη πρόσληψη κάποιων νέων γιατρών, tsevekidisώστε να επιβιώσει το σύστημα υγείας. Αυτή η αλλαγή του ρόλου τους, καλύπτει μόνιμες και διαρκείς ανάγκες. Το πρόβλημα είναι γενικό. Δημιουργείται το επόμενο πρόβλημα, ώστε οι γιατροί να προσλαμβάνονται με θητείες επαναλαμβανόμενες, με προσλήψεις και παραιτήσεις, με συνέπεια οι επικουρικοί να επιτελούν σημαντικό έργο. Οι γιατροί που μπαίνουν στην αγορά εργασίας έχουν δυσκολίες. Το υπουργείο προσλαμβάνει νέους γιατρούς και αφήνει τους παλιούς εκτός, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναστάτωση.
μάλιστα ο ίδιος έφερε το παράδειγμα πως υπάρχει επικουρικός γιατρός στο Νοσοκομείο Κοζάνης που δουλεύει ως επικουρικός 6 χρόνια! Ο γιατρός που κρατάει ανοιχτή μια κλινική και την κρατάει έξι χρόνια, θα τον διώξουμε και θα πάρουμε άλλον;” αναρωτιέται ο ίδιος, λέγοντας πως θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για τους γιατρούς, και τον νέο και τον επικουρικό”.
Τα κίνητρα οικονομικού χαρακτήρα για τους επικουρικούς, δεν τα έλαβαν ποτέ, παρά το γεγονός ότι πέρασαν έξι μήνες από την εξαγγελία τους, σχολίασε δεικτικά ο κ. Τσεβεκίδης , λέγοντας πως υπήρξε μια εμπλοκή και δεν πληρώθηκαν οι γιατροί αυτοί, συμπληρώνοντας πως “δημιουργούνται εντυπώσεις στην κοινωνία πως πληρώνουμε γιατρούς ενώ στην πραγματικότητα δεν πληρώσαμε. Από την άλλη, δημιουργούνται προσδοκίες σε γιατρούς και εντάσεις με τους υπόλοιπους γιατρούς, που παράγουν το ίδιο έργο και θεωρούν ότι κάποιοι είναι προνομιούχοι και κάποιοι άλλοι όχι”.
Για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών μέσω ΟΑΕΔ, που ανακοινώθηκαν σε αθηναϊκά ΜΜΕ, ο κ. Τσεβεκίδης, είπε πως προσπαθούν να καλύψουν δομικές ανεπάρκειες του συστήματος από προγράμματα εκπαίδευσης . “Δεν είναι λύση αυτό το πράγμα, γιατί οι προσλήψεις που λένε, για 4000 κόσμο, δεν αλλάζουν καθόλου την κατάσταση στα νοσοκομεία, ούτε κατ ελάχιστον”. Ο ίδιος σχολίασε πως θα πρέπει το θέμα της υγείας να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι σπασμωδικά, προσθέτοντας πως “η χώρα έχει διαφορετικές ανάγκες από ότι η Αθήνα. Τρεις διαφορετικές καταστάσεις υπάρχουν στη χώρα: Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, εμείς και η νησιωτική χώρα. Θα πρέπει να εφαρμοστεί διαφορετικό μοντέλο για κάθε περιοχή”, είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Αν σε κάποιες περιοχές όπως και στη δική μας, υπάρχουν ελλείψεις, και δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μοντέλα να χρησιμοποιούν το ιατρικό προσωπικό της περιοχής εις βάρος του πολίτη, με θεσμικό χαρακτήρα και καθαρά προς τον πολίτη, τότε υπάρχει πρόβλημα, σχολίασε ο ίδιος. Μάλιστα είπε πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται και γιατροί ιδιωτικού τομέα, που να βοηθούν σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανάγκες, αλλά με προϋπόθεση να λειτουργήσει όλο αυτό μακριά από “μεροληψίες και ιδεοληψίες”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε , ακόμη, υπέρ της ανάγκης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου υπέρ του πολίτη της περιφέρειας σε θέματα υγείας.

” Το ασφαλιστικό θα κλείσει ιατρεία”

Το ασφαλιστικό θα κλείσει ιατρεία ή θα οδηγήσει στην παρανομία, σχολίασε σχετικά μιλώντας για το ασφαλιστικό που πέρασε από την κυβέρνηση πέρυσι και υπήρξαν τότε μεγάλες αντιδράσεις . Σχολίασε το σύστημα που εφαρμόζεται , λέγοντας πως θα “γονατίσει” τον ιδιωτικό τομέα , μέσα σε αυτούς και ο ιατρικός κλάδος που ιδιωτεύει. Εν μέσω αυτού του συστήματος, αρκετοί γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό, σχολίασε, λέγοντας επίσης πως περιφερειακά έγιναν κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, αλλά δεν μπόρεσε να γίνει τίποτα. “Δεν μπορούμε να αντιδράσουμε αλλιώς. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αβοήθητους κάποιους ανθρώπους”, είπε ο ίδιος, λέγοντας πως εντέλει η κοινωνία θα χάσει από τις όποιες ανατροπές.


Β.Σ.