Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ως η δυσκολότερη χρονιά που έχει βιώσει η αυτοδιοίκηση, θα είναι το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας Γιάννη Βοσκόπουλου, ο οποίος μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα με αφορμή το πολύ σημαντικό τριήμερο  συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε στο επίκεντρο θέματα αυτοδιοίκησης, αλλά και τις αλλαγές στον Καλλικράτη.

Σύμφωνα με τον κ. Βοσκόπουλο, το συνέδριο είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και πολύ μεγάλη συμμετοχή δημάρχων από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αφού συμμετείχαν όλοι και δεν υπήρξαν απουσίες, με τον κ. Βοσκόπουλο να σχολιάζει πως ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τέτοια πληθώρα αυτοδιοικητικών σε ένα συνέδριο.

Για τον Καλλικράτη ο υπουργός δεν ανέφερε πολλά, παρά μόνο ανακοίνωσε πως οι εκλογές που θα ακολουθήσουν θα είναι με απλή αναλογική, κάτι που συνάντησε την έντονη διαφωνία των δημάρχων: “Το συνέδριο ήταν πολύ σημαντικό για την περίοδο που διανύουμε, για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Υπουργός κ. Κουρουμπλής, εν ολίγοις, είπε ότι στις επόμενες εκλογές θα πάμε με απλή αναλογική, πράγμα που δεν εγκρίθηκε από το συνέδριο και το καταδικάσαμε. Δεν συμφωνούμε με την απλή αναλογική ” τόνισε ο κ. Βοσκόπουλος.

Επίσης, στον οικονομικό τομέα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι δήμαρχοι αποφάσισαν να μπει ένα τέλος με τα παρακρατηθέντα: “λάβαμε σημαντικές αποφάσεις, μιας και αποφασίσαμε να σταματήσουν τα παρακρατηθέντα, να ξεμπερδεύουμε με τα θέματα με τα οποία γίνονται οι παρακρατήσεις πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης . Να γίνεται όπως προβλέπει η νομοθεσία”, σημείωσε.

Ακόμη, κατατέθηκαν πάρα πολλά θέματα που αφορούν όλους τους δημάρχους και όλες τις περιοχές. ” Το βασικό είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν υποχωρεί σε τίποτα στις διεκδικήσεις της, ακόμη και με δυναμικές κινητοποιήσεις αν χρειαστεί” , σχολίασε ο κ. Βοσκόπουλος.

Ο Υπουργός δεν ξεκαθάρισε τίποτα  ειδικότερο για τον Καλλικράτη (σ.σ. θέμα που “καίει” και την περιοχή μας), παρά μόνο μίλησε για την απλή αναλογική και τις εκλογές. Το ίδιο είπε και ο γενικός γραμματέας , ο οποίος παραβρέθηκε καθ’όλη τη διάρκεια του συνεδρίου. Όπως προσέθεσε ο κ. Βοσκόπουλος: “Ο υπουργός είπε γενικότητες και τίποτα συγκεκριμένο…”.

Εν μέσω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών και ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος, οι δήμαρχοι βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να κλείνουν με δυσκολία. Μάλιστα, όπως σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας: “Είναι πολύ δύσκολη η χρονιά που έρχεται, οικονομικά. Εγώ εκτιμώ ότι είναι η δυσκολότερη χρονιά για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πολλοί δήμοι, ήδη, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα , έχουν ελλιπείς προϋπολογισμούς. Δεν μπορούν να τους ισοσκελίσουν και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να το κάνουν, γιατί δεν έχουν μπει τα χρήματα που έπρεπε. Η χρονιά που μας έρχεται θα είναι η δυσκολότερη και για τους δήμους, αλλά και για τους δημότες μας… ”

 

«Επεισόδια» για απλή αναλογική, κινητικότητα

Όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων, που παραλίγο να φτάσουν στα άκρα, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή της αντιπαράθεσης, όπως κατήγγειλαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ήταν οι μεθοδεύσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη (ΝΔ) και του επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», Απόστολου Κοιμήση (ΠΑΣΟΚ), να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία χωρίς καταμέτρηση. Τελικώς, η απόφαση να μην συζητήσει η ΚΕΔΕ αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, όπως επίσης και η αρνητική θέση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στο νέο νόμο της κινητικότητας ελήφθη κατά πλειοψηφία και αφού οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει, μέσα σ’ ένα πρωτοφανές… κομφούζιο.

Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Ένωσης, Γιώργου Πατούλη και των επικεφαλής των παρατάξεων «Ριζοσπαστικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Δημήτρη Μπίρμπα (ΣΥΡΙΖΑ) και «Νέας Αυτοδιοίκησης», Γιώργου Ιωακειμίδη (Ανεξάρτητοι), οι οποίοι και απείχαν από την ψηφοφορία. Η αντιπαράθεση γενικεύθηκε και μεταξύ πολλών απ’ όσους συνέδρους είχαν απομείνει στην αίθουσα (σ.σ. περίπου 70 από τους, συνολικά, 500), οι οποίοι είχαν έντονες και συνεχείς φραστικές αντεγκλήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παραλίγο να πιαστούν στα χέρια.

Β.Σ.