Τρίωρη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αθήνα μεταξύ των δημάρχων των τεσσάρων ενεργειακών δήμων της περιοχής μας, του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη με την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος παρόντος του Υπουργού κ. Κώστα Χατζηδάκη, του υφυπουργού κ. Γεράσιμου Θωμά και του κ. Κωστή Μουσουρούλη, Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Το θέμα των τηλεθερμάνσεων μπήκε και πάλι υψηλά στην ατζέντα με την εξασφάλισή τους να βρίσκεται πια σε καλό δρόμο, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμα πλάνο για τη σύνδεση με την Πτολεμαΐδα 5. Ακόμα αναζητείται ο τρόπος σύνδεσης για Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα, ενώ για Φλώρινα και Κοζάνη είναι πιο ξεκάθαρη η κατάσταση. Το φυσικό αέριο ως γνωστόν θα είναι η κινητήριος δύναμη όλων των τηλεθερμάνσεων με τους δημάρχους να ζητούν να στηριχτεί ο λιγνίτης, ως το δικό μας εγχώριο τοπικό καύσιμο.

Λόγος έγινε για 31 εκ από το Πράσινο Ταμείο που θα δοθούν μέχρι το Νοέμβριο αποκλειστικά στους τέσσερις ενεργειακούς δήμους, ενώ το πλάνο για το ταμείο δίκαιης μετάβασης θα ετοιμαστεί ως τα τέλη του χρόνου. Εκτός από το ταμείο θα προστεθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, με ποσά έξι φορές περισσότερα από το ΕΣΠΑ με fast truck διαδικασίες ώστε μην υπάρχει τόση γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Παράλληλα ετοιμάζεται και ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή.

Ιωάννα Παπαδημητρίου