Πέρασαν πέντε μέρες από το εργατικό δυστύχημα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Πολλά ακόμα το ερωτηματικά για το χαμό δυο νέων έμπειρων εργατών με οικογένειες και παιδιά. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ΔΕΗ ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ και οι δύο εργαζόμενοι απασχολούνταν στον υπεργολάβο MUEHLHAN Cyprus Ltd του Αναδόχου.

Το prlogos επικοινώνησε με τον κ. Στυλιανό Νικολαΐδη, οικονομικό διευθυντή της  γερμανικής εταιρείας Muehlhan Cyprus LTD, η οποία δραστηριοποιείται στις αμμοβολές  και τους χρωματισμούς και στην Πτολεμαΐδα 5 και στα ΕΛΠΕ κυρίως με σκαλωσιές. Από το 1995 έχει αναλάβει μεγάλα έργα χωρίς ποτέ στο ιστορικό της να καταγραφεί κάποιο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, όπως το πρόσφατο.

Από το Σεπτέμβριο του 2020 είχε αναλάβει την εργολαβία του συστήματος αποθείωσης στη  μονάδα 5 του Αγίου Δημητρίου. Το μηχάνημα ήταν καινούριο και αγορασμένο μάλιστα το Σεπτέμβριο του 2020. Οι δυο άτυχοι εργάτες είχαν απασχοληθεί στον ίδιο  πύργο ψύξης   σε ανάλογες εργασίες τον Οκτώβριο και τότε για πρώτη φορά έγινε κα η χρήση του καλαθιού. «Είχε γίνει και πρόσφατη συντήρησή του από τον κατασκευαστή, ό, τι ακριβώς προβλεπόταν από τον τεχνικό ασφαλείας» δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης.

Η ΕΛ.ΑΣ φυλάσσει το χώρο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει τη δική της έρευνα. Η εταιρεία ΑΒΑΞ έχει βάλει πραγματογνώμονες, όπως θα κάνει και η Muehlhan Cyprus Ltd.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Muehlhan Cyprus Ltd στις 18 Απριλίου, δυο μέρες μετά το δυστύχημα διαφημίζει στο fb https://www.facebook.com/Muehlhan-Cyprus-Ltd-104568868083329/ μια σκαλωσιά χωρίς καμιά αναφορά στο δυστύχημα με κάποιο συλλυπητήριο μήνυμα. «Τέτοιες σκαλωσιές σαν αυτή χρειάζονται μια αξιόπιστη εταιρεία όπως ο Muehlhan!».

“Η ποιότητα, η υγεία, η ασφάλεια και το περιβάλλον είναι τα θεμέλια της επιχείρησής μας. Ποιότητα, υγεία, ασφάλεια και περιβάλλον – τέσσερα στοιχεία της υπεύθυνης εταιρικής διαχείρισης. Με βάση τη γνώση ότι όλα τα ατυχήματα βασίζονται σε ανθρώπινα λάθη, προσπαθούμε να τα αποφύγουμε μέσω αποτελεσματικής εκπαίδευσης και προσεκτικής δράσης” αναφέρει η σελίδα https://www.muehlhan.com/.

Ιωάννα Παπαδημητρίου