Στις 12 Αυγούστου 2020 πήραν βεβαίωση Απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς ισχύος 499,5 kW» πολλές εταιρείες με την επιτροπή δασολογίου 20/2020  να δίνει το πράσινο φως για τις πράσινες επενδύσεις στην περιοχή Μάνα Νερού και Πλάτανος Οινόης. Ενδιαφέρον έχει ότι τα αιτήματα υποβλήθηκαν στις 12 Αυγούστου 2020 από διάφορες ΜΙΚΕ με την οικογένεια Ρουβά να πρωταγωνιστεί. Στις 15 Δεκεμβρίου του 2020 πήραν όλες έγκριση επέμβασης σε δημόσια δασική έκταση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Συγκεκριμένα:

 Πλάτανος Οινόης

– «LITMUS POWER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με έδρα την Κυρακαλή Γρεβενών και νόμιμο εκπρόσωπο τον Κωνσταντίνο Ρουβά του Αναστασίου

-APRICUS POWER Μ.Ι.Κ.Ε με έδρα την Κυρακαλή Γρεβενών και νόμιμο εκπρόσωπο την Ευαγγελία Ζυγούλη

-Z.E.SUN. ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. με νόμιμο εκπρόσωπο την Εριφύλλη Ζυγούλη του Μηνά και έδρα τα Γρεβενά

-ΥΠΕΡΙΩΝ ΦΩΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. με νόμιμο εκπρόσωπο το Νίκο Ρουβά του Κωνσταντίνου και έδρα τα Γρεβενά

Μάνα Νερού

-HELIOS POWER Μ.Ι.Κ.Ε. του κ. Αναστασίου Ρουβά με έδρα τα Γρεβενά

–  EL REY HELIOS Μ.Ι.Κ.Ε. με έδρα επίσης την Κυρακαλή Γρεβενών του Βασιλείου Ρουβά του Κωνσταντίνου

Μεταξύ πολλών μονοπρόσωπων ΙΚΕ με έδρα την Κυρακαλή Γρεβενών και η «LINA PV POWER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.» και το διακριτικό τίτλο «LINA PV POWER» που συστάθηκε στις 16 Ιουνίου 2020 από την Χαρίκλεια Παλάσκα, κόρη του Νίκου Παλάσκα. Ο Νίκος Παλάσκας είναι Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα, αμισθί με καθήκοντα που αφορούν την οργάνωση και υλοποίηση επαφών με φορείς της περιοχής σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος που απαιτούν διαβούλευση με την τοπική κοινωνία όπως η Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση.

Στις 12 Αυγούστου η LINA PV POWER πήρε Βεβαίωση Απαλλαγής από την υποχρέωση έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός 187, ισχύος 499,5 kW», συνολικής επιφάνειας 6.910τ.μ., στη θέση «Πλάτανος» της κτηματικής περιοχής της Τ.Κ. Οινόης. Στις 15 Δεκεμβρίου 2020 αποφασίστηκε από το Συντονιστή Βασίλη Μιχελάκη  η έγκριση επέμβασης επί Δημόσιας δασικής έκτασης 6.910 τ.μ., για την υλοποίηση του έργου.

Όπως συνέβη και στην θέση Μάνα Νερού έτσι και εδώ στον Πλάτανο Οινόης την ίδια μέρα παίρνουν όλες οι εταιρείες τα απαλλακτικά και την ίδια μέρα αποφασίζεται η επέμβαση σε δημόσιες δασικές εκτάσεις μετά από πρόταση της ίδιας εταιρείας. Αυτής της εταιρείας με τις πολλές ακόμα μορφές και την εκ νέου αίτηση της CP & MES ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ  ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ IKE που εκπροσωπείται από τον Χρήστο Πετρόχειλο  του Βασιλείου που προκάλεσε μια ακόμα συνεδρίαση της Επιτροπής Δασολογίου Π.Ε. Κοζάνης στις 28 Ιανουαρίου 2021. 125 στρέμματα της Οινόης χαρακτηρίζονται ως δασική έκταση εκ των οποίων και το τμήμα Γ που βρίσκεται μεταξύ δάσους. Οριακά προλαβαίνει κανείς να υποβάλει ένσταση για να σώσει έναν ακόμα μικρό πνεύμονα από τα Φ/Β που ζώνουν την περιοχή.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Τι ενώνει το «Μάνα Νερού» και την περιοχή «Πλάτανος» Οινόης – Μια εταιρεία, μια επιτροπή δασολογίου, ταχύτατες διαδικασίες για Φ/Β