Το τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης καταργείται σύμφωνα με το σχέδιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που θα δοθεί στο Υπουργείο Παιδείας. Θα γίνει μάθημα κατεύθυνσης στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Θυμίζουμε ότι είχε μόλις 10 εισακτέους από τις 377 προβλεπόμενες θέσεις.

Αλλά δεν ήταν και το μοναδικό. Το Μαθηματικών Καστοριάς είχε 12 από τις 161 και παραμένει, όπως και το Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής της Κοζάνης με 18 μόλις φοιτητές. Την ίδια ώρα προτείνεται η δημιουργία νέου τμήματος στην Κοζάνη με την ονομασία Τμήμα Μονάδας Υγείας στην Οικονομική Σχολή. Όταν στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών υπάρχουν ήδη έξι σχολές αφαιρουμένου του τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης που βάζει λουκέτο. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην αντίστοιχη σχολή υπάρχουν τρία μόνο τμήματα, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δύο και στο ΑΠΘ δυο. Εμείς αποφασίζουμε να φτιάξουμε ένα ακόμα που απορεί κανείς γιατί είναι ελκυστικό και όχι υψηλού ρίσκου. Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί διαφωνούν, με την ενσωμάτωσή του στην Οικονομική Σχολή.

Στα Γρεβενά

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Γρεβενά με μόλις 35 εισακτέους μετονομάζεται σε Τμήμα Marketing και Διοίκησης Επιχειρήσεων προφανώς για να γίνει πιο ελκυστικό. Kαι το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης των Γρεβενών που επίσης δεν αποτελεί επιλογή των φοιτητών παραμένει για να δοκιμαστεί. Φυσικά η ονομασία δεν αρκεί για να τραβήξεις φοιτητές.

Στην Φλώρινα

Παρότι και το Τμήμα Γεωπονίας της Φλώρινας δεν τράβηξε πολλούς φοιτητές ωστόσο η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών ζητά νέο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής. Πρόκειται για ένα από τα έξι τμήματα που ιδρύθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και καταργήθηκαν όπως και το Τμήμα Marketing των Γρεβενών που τώρα θυμήθηκε το Πανεπιστήμιο να αναστήσει. Γνωρίζοντας ότι στην Φλώρινα δεν υπάρχει προσωπικό μετά και τις τρεις μετακινήσεις στην Κοζάνη.

Αυτό είναι το σχέδιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που αντί να συμμαζέψει τα τμήματά του προτείνει τη δημιουργία δυο νέων. Καταργεί ένα και προτείνει άλλα δυο, δηλαδή πάλι από τα 22 τμήματα που διαθέτει προτείνει 23.  Αλήθεια γιατί αυτή η εμμονή σε περισσότερα τμήματα; Δεν πήραμε ακόμα το μάθημά μας με τα πολλά τμήματα και την μείωση των εισακτέων;

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ποια νέα τμήματα ζητά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Ποια μένουν – Πρωινός Λόγος Κοζάνη (prlogos.gr)

 

Ένα Πανεπιστήμιο άτολμο με ζημιωμένη την Κοζάνη -Τι περιμένουμε;

1.700 επιτυχόντες στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας από τις 4.420 θέσεις – Τρία τμήματα με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων, πέντε με κάτω από 32 φοιτητές

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα στηριχτεί -Αλλά πώς;