Μια αλμυρή πατσαβουρόπιτα που μοιάζει με σπανακόπιτα, αλλά είναι πολύ πιο αφράτη και γίνεται με άναμεικτα χόρτα για πίτες.
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
13 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 8-10 (1 ταψί 30×40 εκ.)
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας, ξεπαγωμένα
- 500 γρ. ανάμεικτα χόρτα για πίτες, καθαρισμένα (λάπαθα, μυρώνια, παπαρούνες κ.ά.)
- 500 γρ. (καθαρό βάρος), φύλλα σπανακιού
- 4 αυγά μεγάλου μεγέθους
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι κεφίρ
- 200 γρ. αγελαδινό γιαούρτι στραγγιστό
- 300 ml (1 1⁄2 κούπα) φρέσκο γάλα, πλήρες
- 100 γρ. κατσικίσιο λευκό τυρί (σαν φέτα), θρυμματισμένο
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε μικρά κομμάτια φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτάκι (330 ml) αναψυκτικό σόδα
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 2-3 κουτ. σούπας πολέντα ή χοντρό σιμιγδάλι, για το ταψί
Διαδικασία
Το προηγούμενο βράδυ
- Ψιλοκόβουμε τα φύλλα κρούστας με το μαχαίρι ή με τα χέρια μας.
- Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σε ένα μεγάλο ταψί όλο το βράδυ, μέχρι να στεγνώσουν καλά και να ξεραθούν.
Την επομένη
- Ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα και το σπανάκι.
- Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας.
- Τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα για να στραγγίξουν τα περισσότερα υγρά που θα βγάλουν.
- Έπειτα, τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά καλά με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι κεφίρ και το αγελαδινό γιαούρτι και χτυπάμε ξανά καλά.
- Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα ξερά κομματιασμένα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας παράλληλα με μια πιρούνα ώστε να ξεχωρίσουν όσο γίνεται μεταξύ τους.
- Προσθέτουμε τα χόρτα, το κατσικίσιο τυρί, το βούτυρο, μπόλικο πιπέρι και τη σόδα. Ανακατεύουμε ξανά.
- Λαδώνουμε καλά το ταψί και πασπαλίζουμε τον πάτο του με την πολέντα ή το σιμιγδάλι.
- Αδειάζουμε στο ταψί το μείγμα που ετοιμάσαμε και σκορπίζουμε στην επιφάνεια την τριμμένη γραβιέρα.
- Ψήνουμε την πατσαβουρόπιτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία, και τη σερβίρουμε χλιαρή.