Μια αλμυρή πατσαβουρόπιτα που μοιάζει με σπανακόπιτα, αλλά είναι πολύ πιο αφράτη και γίνεται με άναμεικτα χόρτα για πίτες.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
13 ώρες αναμονή
Σύνολο: 15 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8-10 (1 ταψί 30×40 εκ.)

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας, ξεπαγωμένα
  • 500 γρ. ανάμεικτα χόρτα για πίτες, καθαρισμένα (λάπαθα, μυρώνια, παπαρούνες κ.ά.)
  • 500 γρ. (καθαρό βάρος), φύλλα σπανακιού
  • 4 αυγά μεγάλου μεγέθους
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι κεφίρ
  • 200 γρ. αγελαδινό γιαούρτι στραγγιστό
  • 300 ml (1 1⁄2 κούπα) φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 100 γρ. κατσικίσιο λευκό τυρί (σαν φέτα), θρυμματισμένο
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε μικρά κομμάτια φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτάκι (330 ml) αναψυκτικό σόδα
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 2-3 κουτ. σούπας πολέντα ή χοντρό σιμιγδάλι, για το ταψί

Διαδικασία

Το προηγούμενο βράδυ

  • Ψιλοκόβουμε τα φύλλα κρούστας με το μαχαίρι ή με τα χέρια μας.
  • Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σε ένα μεγάλο ταψί όλο το βράδυ, μέχρι να στεγνώσουν καλά και να ξεραθούν.

Την επομένη

  1. Ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα και το σπανάκι.
  2. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας.
  3. Τα αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα για να στραγγίξουν τα περισσότερα υγρά που θα βγάλουν.
  4. Έπειτα, τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά καλά με ένα πιρούνι.
  7. Προσθέτουμε το γιαούρτι κεφίρ και το αγελαδινό γιαούρτι και χτυπάμε ξανά καλά.
  8. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
  9. Προσθέτουμε τα ξερά κομματιασμένα φύλλα κρούστας, ανακατεύοντας παράλληλα με μια πιρούνα ώστε να ξεχωρίσουν όσο γίνεται μεταξύ τους.
  10. Προσθέτουμε τα χόρτα, το κατσικίσιο τυρί, το βούτυρο, μπόλικο πιπέρι και τη σόδα. Ανακατεύουμε ξανά.
  11. Λαδώνουμε καλά το ταψί και πασπαλίζουμε τον πάτο του με την πολέντα ή το σιμιγδάλι.
  12. Αδειάζουμε στο ταψί το μείγμα που ετοιμάσαμε και σκορπίζουμε στην επιφάνεια την τριμμένη γραβιέρα.
  13. Ψήνουμε την πατσαβουρόπιτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία, και τη σερβίρουμε χλιαρή.

Γαστρονόμος