ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΚΟΥΡΙ – ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ

-Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης μιλάει στο ράδιοΛόγος για τις εργασίες στα χωριά, το κόψιμο των χόρτων,  την ανακύκλωση, τα αδέσποτα, το άλσος Κουρί και τις κάμπιες

Για τις εργασίες στον τομέα του πρασίνου και της καθαριότητας που γίνονται στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Κοζάνης το τελευταίο διάστημα, τις εργασίες κοπής χόρτων που καθυστέρησαν σε περιπτώσεις, αλλά και άλλα ζητήματα όπως την ανάπλαση του άλσους Κουρί, τα αδέσποτα και άλλα ζητήματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Κοζάνης Γιάννης Γρηγοριάδης. Όπως είπε σχετικά, στις περιοχές Ελλησπόντου και Υψηλάντη αλλά και στην Κοζάνη δεν ξεκίνησαν ακόμη εργασίες για το κόψιμο των χόρτων, ενώ ωστόσο προχωρούν οι εργασίες στα χωριά από ειδικό συνεργείο. Επίσης, δρομολογούνται λύσεις για το περιβάλλον εντός της πόλης, όπως το ενδεχόμενο να μπει μια τύπου καντίνα

φωτο: Δημήτρης Ζήγρας

στο Δημοτικό Πάρκο. Ακόμη, σημείωσε ότι η ανάπλαση του άλσους Κουρί θα ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Αναλυτικά και όπως είπε σχετικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα, με αφορμή την εξόρμηση που γίνεται από τις υπηρεσίες πρασίνου  στα χωριά της περιοχής για υπηρεσίες καθαρισμού: “Στο κόψιμο των χόρτων και του πράσινου ενώ ήμασταν έτοιμοι πολύ νωρίς, δυστυχώς υπήρξαν ενστάσεις στους διαγωνισμούς, στις περιοχές του Ελλησπόντου, Υψηλάντη και παλαιού δήμου Κοζάνης. ουσιαστικά, σε Αιανή και Ελίμεια έχει αναλάβει ο εργολάβος εργασία, πριν του Πάσχα, καθαρίζοντας. Σήμερα και για αρκετές μέρες θα είναι στην Αιανή, προετοιμάζοντας το χωριό  για το πανηγύρι. Από εκεί θα πάει στην Αγία Παρασκευή και θα προχωρήσει το πρόγραμμά του σε Ελίμεια και Αιανή.
Στις υπόλοιπες περιοχές Ελλήσποντο και Υψηλάντη, μετά από πολλές ενστάσεις, θα αναλάβει εργολάβος, αυτές τις ημέρες.  Για τον δήμο Κοζάνη, αναμένεται να προκύψει ανάδοχος για τα χόρτα και πράσινο”.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου στις τοπικές κοινότητες

φωτο: Δημήτρης Ζήγρας

Για τις υπόλοιπες εργασίες, ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως συστάθηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου στις τοπικές κοινότητες. Το πρόγραμμα λειτουργεί ένα δίμηνο και θα υπάρχει για όλο το έτος. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει, εργασίες που γίνονται οργανωμένα από πλήρες συνεργείο καθαριότητας , οδηγούς και εργάτες). Το συνεργείο καθαρίζει δασικούς δρόμους και κάνει όποιες άλλες εργασίες στις 52 τοπικές κοινότητες , τουλάχιστον μια φορά, κάνοντας εργασίες καθαρισμού. Το εν λόγω συνεργείο βρίσκεται στο Δρέπανο και θα προχωρήσει στην περιοχή της Δ.Ε. Ελλησπόντου.

 

φωτο: Δημήτρης Ζήγρας

Από Σεπτέμβριο οι εργασίες στο Κουρί;

Είμαστε σε διαδικασία μελετών για τα περιαστικά πάρκα, γιατί όσον αφορά στο δάσος Κουρί χρειάζεται οργανωμένη παρέμβαση. Για τα περιαστικά, χρειάζεται η βοήθεια και των τοπικών αρχόντων. Για το άλσος, έγινε μια μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία , δόθηκε στο δασαρχείο και γίνεται έλεγχος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιδίου, μπορεί να αναλάβει εργολάβος Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του 2017, ώστε του χρόνου τέτοια εποχή το άλσος να είναι έτοιμο, με πολλές νέες δράσεις. Θα υπάρχει, εκεί, ειδική μέριμνα για ΑΜΕΑ, αλλά και αρκετές άλλες αναπλάσεις.

Εκμετάλλευση του Δημοτικού Κήπου Κοζάνης

Ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει κάτι καινούριο στον χώρο, ο δήμος δρομολογεί μια μελέτη ανάπλασης για τον επάνω χώρο, που συνορεύει με το δημοτικό. Επίσης, λείπει από το πάρκο, μια καντίνα, ώστε να γίνει ένα αναψυκτήριο. Εφέτος μπορεί να μπει κάτι πιο πρόχειρο0, αλλά θα γίνει μελέτη ώστε από του χρόνου να μπει κάτι πιο οργανωμένο, που θα εξυπηρετήσει μικρούς και μεγάλους.

 

Σε καλό σημείο η ανακύκλωση

Ακόμη, ο αντιδήμαρχος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται στο κομμάτι της ανακύκλωσης, αλλά και για τα βιοαπόβλητα που θα συνεχιστεί ως τον Νοέμβριο, με στόχο να αναπτυχθεί στην πόλη της Κοζάνης, αλλά και στους υπόλοιπους δήμους της περιοχής. Ερωτηθείς ο κ. Γρηγοριάδης, αν επαρκούν οι κάδοι ανακύκλωσης, απάντησε πως, υπάρχει σχεδιασμός ώστε να αδειάζει η ανακύκλωση τάχιστα, ενώ μετά από αιτήσεις για νέους κάδους η υπηρεσία ανταποκρίνεται.

Ακόμη, τρέχουν και προγράμματα αναδασώσεων σε κοινότητες του δήμου Κοζάνης , όπως στο Μαυροδέντρι, με το φθινόπωρο να αισιοδοξεί ο δήμος ότι θα υπάρχουν νέα δάση στην περιοχή.

“Στόχος μας να σταματήσουν να υπάρχουν αδέσποτα”

Ο αντιδήμαρχος, είπε πως η συζήτηση για τα αδέσποτα είναι μεγάλη, σημειώνοντας ότι έχει κάνει συναντήσεις τόσο με τα φιλοζωικά, αλλά και με ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά. “Στόχος είναι ο πολίτης να αισθάνεται προστατευμένος, αφού σε ορισμένες συνοικίες της πόλης είχαμε ομάδα αδέσποτων που δημιουργούσαν προβλήματα”, τόνισε ο ίδιος. Έκανε λόγο για επιβεβλημένη συνεργασία με το Φιλοζωικό, στα σημεία που συμφωνούν, όπως το που θα μπουν ταΐστρες και ποτίστρες, αλλά και να οριστεί η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων. Στόχος του δήμου είναι να μειωθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων, λέγοντας πως θα πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν, καλώντας τον κόσμο να μην τα εγκαταλείπουν.  Για το λόγο αυτό  συνεχίζονται οι ενημερώσεις στα σχολεία, ενώ θα γίνουν και επιπλέον υιοθεσίες. “Μπορεί να ακούγονται πολλά, αλλά εμείς έχουμε να διαχειριστούμε καταστάσεις δύσκολες, ώστε να έχουμε μια ανθρώπινη κοινωνία. Ο Δήμος Κοζάνης είναι ο μόνος που έχει καταφύγιο, όπως ορίζει η νομοθεσία, κάνοντας περισυλλογή , όπως ορίζει ο νόμος”, κατέληξε, λέγοντας πως ο Δήμος Κοζάνης είναι ο μόνος στη Δυτική Μακεδονία που εφαρμόζει έτσι τη νομοθεσία.

Τι ενέργειες έγιναν για το τεράστιο πρόβλημα με τις κάμπιες

Για το πρόβλημα με τις κάμπιες που πήρε μεγάλη έκταση, σήμερα η κατάσταση είναι τραγική, όπως τόνισε ο ίδιος, λέγοντας πως όσο περνάει ο καιρός περνάει και σε άλλες κοινότητες, αφού ξεκίνησε από το Χρώμιο και φτάνει σε Αιανή, Λευκοπηγή και σιγά – σιγά στην Κοζάνη. Σημείωσε πως δεν έχουν γίνει ενέργειες περιορισμού του φαινομένου, λέγοντας πως ο δήμος ήρθε σε επαφή με το ΕΘΙΑΓΕ, και σημειώνοντας πως για τις εν λόγω εκτάσεις εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες, αλλά απαιτούνται κονδύλια, ύψους 250. 000 για την καταπολέμηση της κάμπιας. Ο Δήμος Κοζάνης θα βάλει 15.000 για την πρόληψη, μιας και αεροψεκασμοί δεν μπορούν να γίνουν , όπως τόνισε ο ίδιος, λέγοντας πως αυτή είναι δουλειά του κράτους και δεν μπορεί να γίνει από τον δήμο , σε τέτοια έκταση.

Β.Σ.

Κράτα το