Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανασκόπηση της Κυριακής ανέφερε εκτός των άλλων τα εξής:
Πολλές, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας -και μάλιστα στους τομείς τεχνολογικής αιχμής- πρόκειται να δημιουργήσουν επενδύσεις σαν αυτή που ανακοίνωσε η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και αφορά τη «μετά-τον-λιγνίτη» εποχή. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού παραμένει στην περιοχή, επενδύοντας πλέον στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην τεχνητή νοημοσύνη και σε πολύ μεγάλα data centers. Για να αξιοποιηθεί πλήρως αυτή η ευκαιρία, θα χρειαστεί τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής να προσαρμόσουν ανάλογα τα προγράμματα σπουδών τους για να «εξοπλίσουν» τους νέους με τις δεξιότητες που απαιτούν οι νέες θέσεις εργασίας. Η μετάβαση στη νέα εποχή, άλλωστε, δεν αφορά μόνο την ενέργεια, αλλά και την προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού που θα τη στηρίξει.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Δυτική Μακεδονία, είχα την ευκαιρία επίσης να μιλήσω για το πώς το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης γίνεται πλέον Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, καθώς υλοποιούνται πολλά έργα ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας. Στόχος μας είναι η περιοχή όχι μόνο να αναπληρώσει το κενό των χαμένων θέσεων εργασίας από την απολιγνιτοποίηση, αλλά και να γίνει πόλος σημαντικών επενδύσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται μεγάλα έργα υποδομών, όπως ο Ε65 αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2026 και πιστεύω ότι θα αλλάξει δραστικά την όψη όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα προχωρούν και έργα άρδευσης, ώστε το πολύ υδάτινο δυναμικό της περιοχής να αξιοποιηθεί υπέρ του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής παραγωγής. Όπως έχω ξαναπεί, η Δυτική Μακεδονία αλλάζει σελίδα.
Όμως, στη Δυτική Μακεδονία δεν μιλήσαμε μόνο για θέσεις εργασίας και επενδύσεις. Συνάντησα και την Κάτια που, μια προηγούμενη φορά, μου είχε ζητήσει να επεκτείνουμε το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού και στις υπόλοιπες περιοχές. Υποσχέθηκα ότι θα το κάνουμε και έτσι έγινε. Την είδα, λοιπόν, ξανά στην Κοζάνη και μου σύστησε την Προσωπική της Βοηθό. Είναι μια γνωριμία που αποτυπώνει το πραγματικό νόημα όσων προσπαθούμε: να στηρίζουμε στην πράξη όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη. Τα καλά νέα ωστόσο συνεχίζονται, καθώς άλλοι 500 συμπολίτες μας με αναπηρία εντάσσονται στο πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού. Οι νέοι ωφελούμενοι θα προέλθουν από όσους -αν και πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας- δεν είχαν κληρωθεί στις δύο πρώτες φάσεις του προγράμματος. Να κάνω έναν απολογισμό: σήμερα, 1.349 άτομα με αναπηρία έχουν Προσωπικό Βοηθό, ενώ 1.917 Προσωπικοί Βοηθοί έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στους συμπολίτες μας με αναπηρία. Στα δυο χρόνια εφαρμογής του προγράμματος έχουν διατεθεί συνολικά 42 εκ. ευρώ για να στηριχθεί η καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.


















