ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Τη Δευτέρα στην επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Κοζάνης θα ληφθεί η απόφαση για την γνωμοδότηση αποδοχής ή όχι της εναλλακτικής πρότασης χωροθέτησης των κοιμητηρίων του Νέου Οικισμού Κλείτου, με τους κατοίκους του χωριού να ελπίζουν ότι θα δοθεί το “πράσινο” φως από την επιτροπή στην πρόταση του προέδρου της Κοινότητας, η οποία έχει και τη σύμφωνη γνώμη του ΙΓΜΕ.

Για την ιστορία, το πρόβλημα με τα κοιμητήρια του Νέου Κλείτους υφίσταται από το 2007 όταν κηρύχτηκε η αναγκαστική μετεγκατάσταση του οικισμού. Έκτοτε, οι κάτοικοι φιλοξενούνται στο Κοιμητήριο Αργίλου, με το πρόβλημα να είναι μεγάλο, αφού στα κοιμητήρια Αργίλου δεν υπάρχει άλλος χώρος. Η νέα πρόταση του προέδρου της κοινότητας για χωροθέτηση του κοιμητηρίου, βρίσκει τη σύμφωνη γνώμη του ΙΓΜΕ και είναι σε απόσταση 510 μέτρα από τα σύνορα του Νέου Κλείτους, με τον νόμο να ορίζει την απαιτούμενη απόσταση τουλάχιστον 260 μέτρα από κατοικημένη περιοχή.

Κώστας Κορκοτίδης, πρόεδρος Κοινότητας Κλείτους
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Νέου Κλείτους Κώστας Κορκοτίδης, ελπίδα των κατοίκων είναι εγκριθεί η πρόταση της κοινότητας για να ξεκινήσει έρευνα για το αν η τοποθεσία πληροί τις προϋποθέσεις. Η εισήγηση του δημάρχου, που είναι και πρόεδρος της επιτροπής λέει πως θα πρέπει να γίνει έρευνα για το αν καλύπτονται οι προϋποθέσεις για τη νέα τοποθεσία, πρόταση που πρέπει να αξιολογηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Όπως είπε ο κ. Κορκοτίδης, στόχος είναι να ξεκινήσει η πρώτη έρευνα για την τοποθεσία που σύμφωνα με τον ίδιο είναι σε σύμφωνη γνώμη με το ΙΓΜΕ. Μάλιστα ο κ. Κορκοτίδης είπε ότι υπήρξε νέα συζήτηση του ίδιου με τον προϊστάμενο του ΙΓΜΕ Άλκη Στάμο, έγινε μέτρηση και αναφέρθηκε εγγράφως σε υπηρεσιακό σημείωμα μια μεγάλη έκταση 17 στρεμμάτων στην κτηματική περιοχή του αγροκτήματος Αργίλου. Μάλιοστα, όπως είοπε ο κ. Κορκοτίδης για την πρότασή του, έχει το πλεονέκτημα πως δεν θα χρειαστεί να γίνει απαλλοτρίωση αφού είναι έκταση του δημοσίου. “Ο Δήμος θα βγει διπλά κερδισμένος”, σχολίασε χαρακτηριστικά.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής έχουν προσκαλεστεί και θα παραβρεθούν και οι πρόεδροι των άλλων εμπλεκόμενων οικισμών, και της Ποντοκώμης και του Αργίλου, μιας και στην ευρύτερη τοποθεσία εκείνη θα γίνει η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης, που θα πρέπει να έχει νεκροταφείο.
Σε κάθε περίπτωση την Δευτέρα το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή ποιότητας ζωής, που είναι και αρμόδια για να αποφασίσει.
Β.Σ.


















