Σοκολατένια τούρτα με λαχταριστή γκανάς από κρέμα καρύδας και ζουμερή βάση κέικ από γάλα σόγιας.

1 ώρα προετοιμασία
30′ ψήσιμο
25′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55 λεπτά

Υλικά

Κομμάτια: 10

Βάση κέικ

270 γρ. (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο ακόμα για τα ταψάκια
1 κουτ. γλυκού (κοφτό) μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού (κοφτό) μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
255 γρ. (1 κούπα + 1/4 της κούπας) ζάχαρη
75 γρ. (2/3 της κούπας) κακάο, κοσκινισμένο
460 γρ. (2 κούπες + 1/3 της κούπας) γάλα σόγιας
1 κουτ. γλυκού στιγμιαίος καφές
2 κουτ. γλυκού μηλόξιδο
125 γρ. (λίγο παραπάνω από 1/2 κούπα) ηλιέλαιο

Γκανάς

150 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη
130 γρ. (1/2 κούπα) κρέμα καρύδας *
«Βουτυρόκρεμα»
250 γρ. μαργαρίνη + λίγη ακόμα για το άλειμμα των ταψιών
2 κάψουλες βανιλίνης
80 γρ. (2/3 κούπας) ζάχαρη άχνη
2 κουτ. σούπας κακάο
50 γρ. κουβερτούρα λιωμένη τριμμένη κουβερτούρα ή τρούφα σοκολάτας, για το στόλισμα της τούρτας

Διαδικασία

Βάση κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με τη μαργαρίνη το εσωτερικό 2 στρογγυλών ταψιών διαμέτρου 20 εκ. και τα αλευρώνουμε.

Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε με σπάτουλα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, τη ζάχαρη και το κακάο.
Βάζουμε το γάλα σόγιας σε βαθύ μπολ. Σε ένα μικρό φλιτζάνι βάζουμε τον στιγμιαίο καφέ, ρίχνουμε λίγο από το γάλα σόγιας και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Έπειτα αδειάζουμε το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα σόγιας και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε το μηλόξιδο και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Αδειάζουμε το μείγμα υγρών σταδιακά στο μείγμα των στερεών ανακατεύοντας και χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 1 λεπτό, ίσα ίσα να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο ταψάκια και τα χτυπάμε ελαφρά στον πάγκο, να φύγει τυχόν αέρας. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμα, βυθίζουμε στο κέντρο ενός κέικ ένα μαχαίρι. Αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα κέικ στα ταψάκια για 10 λεπτά. Ύστερα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Γκανάς

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα καρύδας μέχρι να κοχλάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει.

«Βουτυρόκρεμα»

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη μαργαρίνη και χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα, τις βανιλίνες, την άχνη, το κακάο και τέλος τη λιωμένη σοκολάτα. Βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σφίξει.

Συναρμολόγηση

Σε μια πιατέλα βάζουμε στο κέντρο της 1 κουτ. γλυκού από τη βουτυρόκρεμα και επάνω βάζουμε το ένα κέικ (η «βουτυρόκρεμα» θα βοηθήσει να κολλήσει το κέικ).

Βγάζουμε την γκανάς από το ψυγείο, την ανακατεύουμε ελαφρώς να μαλακώσει και με μια σπάτουλα την απλώνουμε στην επιφάνεια του κέικ, αφήνοντας περίπου 1 εκ. κενό περιφερειακά. Στο μέρος του κέικ που αφήσαμε ακάλυπτο απλώνουμε «βουτυρόκρεμα» με ένα κορνέ ή με ένα κουτάλι. Έπειτα απλώνουμε «βουτυρόκρεμα» και πάνω από τη στρώση της γκανάς.

Καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ, πιέζοντάς το ελαφρώς προς τα κάτω, να κολλήσει.

Καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ, πιέζοντάς το ελαφρώς προς τα κάτω, να κολλήσει.

Με μια σπάτουλα καλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ και όλα τα πλαϊνά της τούρτας με «βουτυρόκρεμα» και βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.

Καλύπτουμε τα πλαϊνά και την επιφάνεια της τούρτας με τριμμένη κουβερτούρα ή τρούφα και σερβίρουμε.

Μυστικά

*Κρέμα καρύδας (μην την μπερδέψετε με το γάλα καρύδας· υπάρχει κρέμα καρύδας σε κονσέρβα στα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ)

Πηγή: Γαστρονόμος