Η επιλογή του νονού είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, γιατί η σχέση μεταξύ νονού-παιδιού είναι μια σχέση ζωής! Για το λόγο αυτό, οι γονείς πρέπει να αφιερώσουν λίγο περισσότερο χρόνο στο να επιλέξουν τον κατάλληλο άνθρωπο που θα χριστεί πνευματικός γονιός για το παιδί τους.

Κοινή απόφαση
Οι δύο γονείς μετά από αρκετή σκέψη, είτε επιλέξουν ένα ή δύο νονούς, είναι πολύ σημαντικό να τους εμπιστεύονται και να τους έχουν επιλέξει από κοινού. Στην περίπτωση που οι νονοί είναι δύο, αυξάνεται θετικά η πιθανότητα η επιρροή και η αλληλεπίδραση του παιδιού με το νονό να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κριτήρια
Ίσως πολλοί άνθρωποι σας έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να βαφτίσουν το μωρό σας, ακόμα και όσο βρίσκεται μέσα στην κοιλίτσα σας. Αυτό πολλές φορές επηρεάζει, διότι δίνει την αίσθηση της δέσμευσης σε τύπους, διαφόρων ειδών συναισθηματισμούς, παραδόσεις και δημόσιες σχέσεις. Όλα αυτά έχουν τον ρόλο τους, αλλά ο νονός έχει σχέση με το παιδί και εκεί πρωτεύουσα σημασία έχουν οι προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν στην επιλογή του κατάλληλου ανθρώπου. Τα γνωρίσματα ενός καλού νονού μοιάζουν αυτονόητα, αλλά καλό είναι να κάνετε μία λίστα με τα γνωρίσματα των υποψηφίων που ανταποκρίνονται στα δικά σας επιθυμητά χαρακτηριστικά. Ύστερα, επιλέξτε από αυτήν τον πιο κατάλληλο!

Προϋποθέσεις
Είναι πολύ σημαντικό ο άνθρωπος που θα επιλέξετε να είναι κάποιος κοντινός σας, που έχετε μια δεμένη σχέση, καθώς θα δημιουργήσετε μαζί κάτι μακροχρόνιο. Αν εσείς είστε κοντά, έχετε συχνές επαφές και αλληλοεκτίμηση, τότε αυτά τα χαρακτηριστικά θα ωφελήσουν και το παιδί σας. Επίσης, αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να αποτελεί ένα θετικό πρότυπο για το παιδί, με βάση και τα δικά σας κριτήρια. Να είναι καλός με τα παιδιά, συνεπής και υπομονετικός, ώστε να ανταποκριθεί όσο καλύτερα γίνεται στον ρόλο που αναλαμβάνει. Δική μας “δουλειά” είναι να αναλάβουμε να διατηρήσουμε δυνατή αυτή τη σχέση μας μαζί του, για να έχει και το παιδί μια θετική αίσθηση για τον κόσμο των μεγάλων!

Φίλος ή συγγενής;
Η πρώτη σκέψη έρχεται για τον συγγενή, ο οποίος θα είναι πάντα δίπλα στο παιδί, οπότε μήπως είναι μια καλή ιδέα να πάρει και επίσημα την θέση του πνευματικού γονιού του παιδιού; Ένας θείος ή μια θεία, θα είναι όμως ούτως ή άλλως δίπλα στο παιδί ασκώντας την δική τους επιρροή πάνω του. Βέβαια, αν νιώθετε ότι κάποιος είναι η πιο κατάλληλη επιλογή, μην διστάσετε να τον επιλέξετε. Από την άλλη πλευρά, η επιλογή ενός φίλου με τα κατάλληλα γνωρίσματα, επισφραγίζει μια φιλία και διευρύνει την οικογένεια. Επιλέξτε έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει σταθεί δίπλα σε εσάς, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα σταθεί και δίπλα στο παιδί σας με την ίδια και μεγαλύτερη αγάπη!
Χριστίνα Μπλαχάβα