Να μετατραπεί η κατηγορία σε ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο

Σκηνοθετημένες οι φωτογραφίες του Μιχάλη Δουλγεράκη για τον άτυχο Στάθη που τραυματίστηκε θανάσιμα από τα ροτβάιλερ

Στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζεται η δίκη για τον άτυχο Στάθη που έφυγε την Πρωτομαγιά του 2016 από θανάσιμο τραυματισμό των ροτβάιλερ. Ο συνήγορος των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ ανέφερε ότι υπάρχει μεθόδευση μετά την παρουσίαση νέου φωτογραφικού υλικού από το Μιχάλη Δουλγεράκη. Οι φωτογραφίες είναι στημένες όπως είπε και φαίνεται ότι οι βλάβες είναι από ιατρικά εργαλεία- αίτια. Δεν αποτυπώνεται η κατάσταση του ασθενούς κατά τον χρόνο εισαγωγής του ασθενούς σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε.

Ο ιατροδικαστής Ιάκωβος Γερούδης τόνισε ότι υπήρχε καθυστέρηση από πλευράς ιατρικής ομάδας του Μαμάτσειου. Δεν έγινε καμία προσπάθεια ανάταξης είπε αναφερόμενος στην αγροτική γιατρό και τον ειδικευμένο που κακώς εφημέρευαν στα ΤΕΠ χωρίς παρουσία ειδικού. Ειδικά τα πρώτα 15 λεπτά χάθηκε πολύτιμος χρόνος με γιατρούς που δεν είχαν την ανάλογη εμπειρία. Μάλιστα δικαιολόγησε την κατάθεση του Σάκη Κοσματόπουλου. Πρόσθεσε επίσης ότι οι κακώσεις είναι ιατρογενείς και οι φωτογραφίες είναι μεταθανάτιες και σκηνοθετημένες.

Το περιστατικό ήταν αντιμετωπίσιμο. Τη διασωλήνωση δεν μπορούσε να την κάνει η αγροτική γιατρός σημείωσε, αλλά ο κ. Δουλγεράκης όπως και να χορηγήσει αίμα. Ενώ στις αρχικές φωτογραφίες δεν υπάρχουν κάποιες κακώσεις, στις νέες που δόθηκαν στο δικαστήριο μετά από επτά χρόνια υπάρχουν και πρόκειται για ιατρικές παρεμβάσεις. O θάνατος προήλθε από ανακοπή επειδή δεν ανατέχθηκε ο οργανισμός.

Ο ιδιοκτήτης των ροτβάιλερ εξέφρασε την οργή του για τα όσα βίωσε από εκείνη την Πρωτομαγιά του 2016 με τον καρκίνο που εμφανίστηκε στον ίδιο και τα όσα έγιναν και επηρέασαν και την υγεία της συζύγου του. Εξήγησε ότι τα πολλά σκυλιά προήλθαν από ανεπιθύμητες γέννες λόγω της απουσίας του από το σπίτι. Ο ίδιος είχε προσπαθήσει να δώσει σε υιοθεσίες κάποια από αυτά. Τα σκυλιά δεν ήταν στειρωμένα αλλά εκπαιδευμένα από τον ίδιο. Ήξερα τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της ράτσας. Το ένα σκυλί που όρμησε στο Στάθη είχε υποστεί κακοποίηση από το γείτονα. Πάντα στο σπίτι είχε κόσμο, όπως είπε. Στα σκυλιά δίνονται εντολές ξεκαθάρισε λέγοντας ότι σε διαφορετικό σημείο ήταν τα αρσενικά και σε άλλο τα θηλυκά.

“Το παιδί είχε ένα τραύμα στο κεφάλι όταν το είδα”. Μάλιστα τόνισε ότι ο σύντροφος της μάνας του παιδιού έχει δώσει διαφορετικές καταθέσεις θέλοντας να μεταθέσει την ευθύνη του για τη φύλαξη του παιδιού. Πλαγιομετατόπιση του σωλήνα αντιστήριξης όπου ήταν κλεισμένα τα σκυλιά μπορούσε να γίνει από τον καθένα είπε ανασκευάζοντας τα όσα είχε αναφέρει για προμελετημένο ατύχημα.

Η μητέρα του παιδιού ήταν στο σημείο διότι είχε δει ότι ήταν κλεισμένα. Η πρόεδρος αναρωτήθηκε αν δόθηκε ποτέ ειλικρινή συγνώμη στην μητέρα για τον χαμό του 5χρονου Στάθη με τον ιδιοκτήτη να εξηγεί ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία. Το σκυλί το πήρε η σύζυγός του για ψυχοθεραπευτικούς λόγους τόνισε. Μάλιστα ρωτήθηκε από την εισαγγελέα που είναι τα βιβλιάρια υγείας των σκυλιών με τον ιδιοκτήτη να εξηγεί ότι δόθηκαν στο Δήμο Κοζάνης όταν του αφαιρέθηκαν τα σκυλιά.

Η σύζυγός του είπε ότι δεν είχαν επιθετική συμπεριφορά τα σκυλιά χωρίς να μπορεί όμως να δικαιολογήσει τι έγινε εκείνη την μέρα. Ανέφερε και εκείνη ότι ήταν κακοποιημένο από το γείτονα το σκυλί που όρμησε στο Στάθη. Σε ερώτηση για το πως έγινε το ατυχές συμβάν και αν τα μέτρα φύλαξης ήταν πρόχειρα και αυτοσχέδια απάντησε ότι ήταν ασφαλή .”Έπαιζαν πολλά παιδάκια στην αυλή” είπε. Για τη στιγμή του συμβάντος ανέφερε ότι η μητέρα του παιδιού δεν κατέβηκε κάτω. “Εγώ το πήρα αγκαλιά. Το πρόσωπο ήταν καθαρό και είχε δύο τραύματα, ένα στο κεφάλι και στο λαιμό. Δεν περπατούσε. Είχε ελάχιστο αίμα εκεί που ήταν τα σκυλιά και έριξα νερό ασυνείδητα”. Η μητέρα του παιδιού ήταν να απελαθεί και ίσως για αυτό ο σύντροφός της είπε ψέματα για το παιδί ,ίσως να εκβιάστηκε όπως είπε.

Η Εισαγγελέας διάβασε το κατηγορητήριο και εξήγησε ότι ακόμα και στη συγκλίνουσα αμέλεια αν οι παραλείψεις των κατηγορουμένων ήταν ικανές να προκαλέσουν τον θάνατο του 5χρονου Στάθη ασχέτως των παραλείψεων των γιατρών ή των τρίτων, όπως και προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, τότε έχουν ευθύνη. Επίσης ανέφερε ότι ο κάτοχος του ζώου ευθύνεται για κάθε βλάβη και ζημιά. “Τα σκυλιά δεν είχαν ίχνη εκπαίδευσης. Δεν ξέρω αν οι γιατροί μπορούσαν να κάνουν του Θεού τη δουλειά. Ο καημένος ο Στάθης πήγε κομματιασμένος.” Όσο για τις φωτογραφίες είπε ότι είναι αποδεικτικό στοιχείο και αποτελούσε βασικό επιχείρημα της υπεράσπισης. “Να τους κηρύξετε ένοχους τους κατηγορούμενους γιατί δεν είχαν ασφαλή μέτρα φύλαξης και δεν είχαν μεριμνήσει για την κατάλληλη εκπαίδευσή τους”.

Ο δικηγόρος της μητέρας αναφέρθηκε στις καταγγελίες των κατηγορουμένων για απέλαση και τη μήνυση εναντίον της. Την κυνηγούσαν είπε χαρακτηριστικά. Τα σκυλιά ήταν εκπαιδευμένα να σκοτώνουν.

Μάλιστα και η δικηγόρος του πατέρα ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία από ανθρωπολογία εξ αμελείας σε ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο για να δοθεί ένα παράδειγμα τι εστί αμέλεια. Δεν υπήρχαν τα μέτρα του μέσου συνετού πολίτη. Δεν προτάθηκε η ένσταση για τον πατέρα του παιδιού ότι δεν είναι πραγματικός του πατέρας όχι από μεταμέλεια όπως τόνισε για να γίνει κατανοητό στο δικαστήριο το ψυχογράφημα των κατηγορουμένων.

Έχετε να κάνετε με ανθρώπους χωρίς την παραμικρή ενσυναίσθηση και μεταμέλεια πρόσθεσε. Καταρρακωμένοι ήταν οι κατηγορούμενοι όταν μίλησαν για τον θάνατο των ζώων τους τόνισε. Δεν έχουμε να κάνουμε με ζωόφιλους αλλά με θέματα ψυχοπαθολογίας με ζώα με τα ζώα να είναι πάνω από τον άνθρωπο όπως ανέφερε.

Δεν θα υπήρχε συμβάν αν το παιδί δεν ξέφευγε της προσοχής των γονέων του τόνισε ένας εκ των δύο συνηγόρων των κατηγορουμένων οπότε υπάρχει κατά τη γνώμη του το στοιχείο της συγκλίνουσας αμέλειας. Οι καταθέσεις των γιατρών δεν συμφωνούν πρόσθεσε ενώ απορίας άξιον είναι για ποιο λόγο εξ αρχής δεν κλήθηκε ο κ. Δουλγεράκης. Δεν υπάρχει καν βιβλίο συμβάντος αλλά εκ των υστέρων δόθηκε ένα πρακτικό. “Γιατί εμφανίζει στο δεύτερο δικαστήριο αυτές τις σοκαριστικές φωτογραφίες; “Γίνεται προσπάθεια να αποποιηθούν τις ευθύνες τους οι γιατροί του Μαμάτσειου. Όσο για βιβλιάρια υγείας τόνισε ότι έπρεπε να ζητηθούν από την Εισαγγελία. Να επιμερίσετε την ευθύνη σε όποιον του αναλογεί ολοκλήρωσε.

Ο δεύτερος πρότεινε να απαλλαγεί η κατηγορούμενη αφού δεν ήταν ιδιοκτήτρια ούτε κάτοχος των ζώων. Τα βιβλιάρια θα έπρεπε να τα ζητήσει η Εισαγγελία όπως είπε για να βεβαιώσει την ιδιότητά της. Για τον κατηγορούμενο τόνισε ότι είχε περισσότερα από  τα συνήθη μέτρα αλλά δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γίνει. Μίλησε ωστόσο  για απραξία του Νοσοκομείου της Κοζάνης ερωτώμενος αν τελικά βρισκόμαστε στην Κοζάνη ή στην Ουγκάντα. Οι καταθέσεις των γιατρών είναι διαφορετικές. Τόνισε ότι ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικός και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την ευθύνη των γιατρών.

Ιωάννα Παπαδημητρίου