Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν την Πέμπτη, 14 Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες της Σχολής Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Πιλότων, Egnatia Aviation, με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με την επέκταση της δραστηριότητάς της στην πόλη της Κοζάνης, καθώς και την έναρξη των θεωρητικών μαθημάτων της νέας σειράς εκπαιδευόμενων πιλότων.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής και ιδιοκτήτης της σχολής, Δημήτρης Λυμπεράκης, η Κοζάνη πρόκειται να αποτελέσει τη δεύτερη βάση της Egnatia Aviation στην Ελλάδα, καθώς η αρχική της βάση, η Καβάλα, αρχίζει να γεμίζει από τους μαθητές της, ενώ το αεροδρόμιο δεν μπορεί να σηκώσει πολλή ακόμα αεροπορική κίνηση. Οι εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στο αεροδρόμιο της πόλης της Κοζάνης είναι, περίπου, 2.000 τετραγωνικών μέτρων τα οποία θα αποτελούνται, κυρίως, από τη σχολή, τις υπηρεσίες της σχολής, τα γραφεία της διοίκησης της βάσης και το συνεργείο συντήρησης αεροσκαφών. Αρχικά, θα φτάσουν δύο γκρουπ μαθητών, από 26 άτομα το καθένα, ενώ κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να φτάσει και ένα τρίτο γκρουπ, 26 και πάλι μαθητών. Η πτητική εκπαίδευση στο αεροδρόμιο θα ξεκινήσει με το τέλος των θεωρητικών μαθημάτων, δηλαδή από τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράκη, το ύψος του ποσού της επένδυσης που θα πραγματοποιήσει η Egnatia Aviation στην Κοζάνη υπολογίζεται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ και αποσκοπεί στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα προσελκύσουν και κρατικές επενδύσεις στο αεροδρόμιο της πόλης. Όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής και συνιδιοκτήτης της Egnatia Aviation, Γιώργος Ζωγραφάκης, η δραστηριοποίηση της σχολής στην Κοζάνη θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης, καθώς, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, θα προσελκύσει πολλοί κόσμο ο οποίος ταξιδεύει όλο και συχνότερα αεροπορικώς, αλλά και πολλούς υποψήφιους πιλότους. «Η περιοχή αυτή θα μπορούσε σε μερικά χρόνια θα μπορούσε να αποκτήσει, εάν η δραστηριότητα εξελιχθεί έτσι όπως είναι σχεδιασμένη, σε έναν πόλο έλξης αεροπορικών επαγγελμάτων και για τους ντόπιους, αλλά και για όλη την περιοχή η οποία μπορεί να μπει στο χάρτη της εκπαίδευσης της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Για την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Κοζάνης ως πυλώνα ανάπτυξης μίλησε και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι προοπτικές αξιοποίησης του αεροδρομίου και για άλλου είδους χρήσης είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Σημειώνεται ότι το κόστος εκπαίδευσης για έναν ιδιώτη που θέλει να αποκτήσει επαγγελματικό πτυχίο ανέρχεται στις 80.000 ευρώ, ενώ το κόστος για την απόκτηση ερασιτεχνικού πτυχίου, του ανώτερου επιπέδου, είναι 12.000 ευρώ.

Ε.Σ.