ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΛΠΙΔΑ: ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΚΑΡΥΠΙΔΗ – ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Ως μια μεγάλη απογοήτευση, χαρακτήρισε τον ενάμιση χρόνο θητείας της περιφερειακής αρχής η επικεφαλής της παράταξης ΕΛΠΙΔΑ, εκ μέρους της Ελάσσονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Η ίδια μιλώντας στους δημοσιογράφους με αφορμή τον απολογισμό της περιφερειακής αρχής, έθιξε μια σειρά ζητημάτων στα οποία δεν έχουν γίνει τα αναμενόμενα, ασκώντας δριμεία κριτική στον περιφερειάρχη.
“Χαρακτηρίζουμε τον ενάμισι χρόνο θητείας ως μεγάλη απογοήτευση, γιατί στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, θα μπορούσαν σε αυτό το διάστημα να είχαν δημιουργεί 1.100 θέσεις εργασίας , που θα ήταν πολύτιμες για την περιφέρειά μας”, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ζεμπιλιάδου, λέγοντας πως μόνο από το ΕΣΠΑ χάθηκαν 180 εκ. ευρώ. “Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα σήμαινε αυτό για την περιφέρειά μας”, αναρωτήθηκε, λέγοντας πως χάθηκαν άλλα τόσα χρήματα από μεγάλες επενδύσεις που καθυστέρησαν να ξεκινήσουν.

“Που είναι ο πόλεμος με το Αθηνοκεντρκό κράτος;”
Παρέθεσε παλαιότερες δηλώσεις του Θεόδωρου Καρυπίδη για το ξεπούλημα της ενέργειας, σημειώνοντας επίσης πως είχε τονίσει ο περιφερειάρχης πως θα υπάρξει φθηνότερο ρεύμα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αναφέρθηκε για οφέλη από τον TAP κ.α. για την απασχόληση, το αρδευτικό Βόρειας Ζώνης, σχολιάζοντας πως “κάνουμε τον απολογισμό μας σε αυτά όσα δεσμεύτηκε ενώπιον των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Έλεγε τότε ο περιφερειάρχης πως θα τους άρεσε να μιλάμε μόνο για γεφύρια και δρομάκια , να κάνουμε copy paste ετεροχρονισμένα, γραφειοκρατικά κείμενα. Για την υγεία έλεγε πως θα πολεμήσουμε με το αθηνοκεντρικό κράτος και τον τρόικα για πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων , για σύγχρονο παράρτημα του ΕΚΑ, υγεία για όλους, δημιουργία κέντρων ημιαυτόνομης διαβίωσης . Αντ’ αυτού δεν έγινε καν συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για την υγεία, για τα κενά. Δεν έγινε ένα πανδυτικομακεδονικό συλλαλητήριο για τα κενά . Που είναι αυτός ο πόλεμος;”.
Επίσης, σημείωσε πως δεν πρέπει κανείς να κρύβεται πίσω από το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και την κρίση, λέγοντας πως οι περιφέρειες διαχειρίζονται προγράμματα, μάλιστα η Δυτική Μακεδονία είχε 150 εκ. ευρώ υπόλοιπο από το ΕΣΠΑ, είχε 330 εκ. ευρώ το ΕΣΠΑ, 160 εκ από άλλα προγράμματα, ταμείο συνοχής, λέγοντας πως η περιφέρεια έπρεπε να διαχειριστεί κοντά στα 3 δις ευρώ μεγάλων επενδύσεων (με την 5η μονάδα του ΑΗΣ, το έργο ΔΙΑΔΥΜΑ, το Πανεπιστήμιο), λέγοντας πως πρόκειται για πλούτο που θα πέσει στην περιοχή, για αυτό δεν δίνει τη δικαιολογία της “δημοσιονομικής κρίσης” στην περιφέρεια.
“Το φθηνό ρεύμα δεν μειώθηκε και αυτό που κριτικάρουμε είναι ότι δεν υπήρξε έσω μια μετεκλογική δέσμευση για το τι θα γίνει και πότε”, απάντησε σχετικά η κ. Ζεμπιλιάδου, λέγοντας πως “είναι σαν να μην υπήρξε”. Για το σχέδιο της “Μικρής ΔΕΗ”, σχολίασε πως “είχαμε πει πως θα παραιτηθούμε αν προχωρήσει. Η Μιρκή ΔΕΗ δεν αποσύρθηκε ακόμη και δεν ακούσαμε καμία κριτική”. Για τα νερά προς πώληση είπε πως ακόμη είναι προς πώληση και δεν υπάρχει αντίδραση. Επίσης, μίλησε για τις απαλλοτριώσεις παλαιών εδαφών, λέγοντας πως θα περάσουν σε ιδιώτες και η περιφερειακή αρχή δεν αντιδράει. “Αν βάζαμε ένα βαθμό στα προτάγματα της περιφερειακής αρχής, είναι το απόλυτο μηδέν”, σχολίασε.

Εκατομμύρια έργων χαμένα
Επίσης, παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία της διαχειριστικής αρχής, στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα οποία βγαίνει ως αποτέλεσμα ότι από το μικρό κομμάτι που είχε να διαχειριστεί η περιφέρεια, στα 264 εκ. ευρώ, έχασε 5 εκ. ευρώ εξ αυτών, τα οποία δεν απορρόφησε. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, στην ιστοσελίδα της Διαχειριστικής Αρχής της περιφέρειας παρουσιάζεται απορρόφηση της Περιφέρειας στο 90% στα 240 εκ. ευρώ. Μάλιστα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου η απορρόφηση φτάνει στο 98%, όταν η κεντρική Μακεδονία είχε 114% απορρόφησης με τη Δυτική Μακεδονία να είναι τελευταία, σύμφωνα με την ίδια.
Επίσης, όπως τόνισε το σύνολο του προγράμματος της περιφέρειας είναι στα 495 εκ. ευρώ δημόσια δαπάνη σύμφωνα με τη Διαχειριστική Αρχή, εκ των οποίων απορροφήθηκαν 430 εκ. ευρώ . “Χάσαμε χρηματοδοτήσεις, επανετάχθηκαν έργα ΕΣΠΑ ύψους 57 εκ. ευρώ που θα επιβαρύνουν το ΣΕΣ, χάθηκαν από το σύνολο του ΕΣΠΑ 65 εκ., με τη συνολική απώλεια του ΕΣΠΑ 2007-2013 για τη Δυτική Μακεδονία να είναι 127 εκ. ευρώ “, τόνισε, λέγοντας πως πρόκειται ουσιαστικά για το μισό ΕΣΠΑ, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει στην Δυτική Μακεδονία. Επίσης, η ίδια μίλησε για έργα εκατομμυρίων ευρώ που απεντάχθηκαν επειδή μπήκαν σε άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Πολλά απορρίφθηκαν με αποφάσεις Καρυπίδη, τόνισε, λέγοντας πως 38.5 εκ. ευρώ είναι οι απεντάξεις έργων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος, 69 εκ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα  μεταφορών κ.ο.κ. Επίσης, αναφέρθηκε σε έργα που απεντάχθηκαν (όπως το οδικό δίκτυο, έργο 11 εκ. ευρώ) και τώρα θα μπουν στον Πόρο. Επίσης, σχολίασε έργο ψηφιακών υπηρεσιακών, πληροφοριακών συστημάτων κ.α. που απεντάχθηκαν ενώ η περιφέρεια λέει πως πήρε βραβεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Κριτική για Ενέργεια, TAP
Επίσης, αναφέρθηκε για τις καθυστερήσεις στον τομέα της ενέργειας, για το έργο Πτολεμαΐδα 5, τις μετεγκατάστάσεις για τις οποίες όπως είπε δεν προχώρησαν καν τα προεδρικά διατάγματα (Ακρινή, Ανάργυρους), ενώ δεν ξεκίνησε η χωροθέτηση της Μαυροπηγής. Αν ξεκινήσουν οι μετεγκαταστάσεις θα υπάρξει κινητικότητα για την περιοχή, τόνισε. Επίσης, μίλησε για το φυσικό αέριο, λέγοντας πως θα μπορούσε να είχε παρθεί απόφαση ώστε η Δυτική Μακεδονία να είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα. “Είμαστε η περιφέρεια με την μεγαλύτερη ανεργία και δεν έχουμε παροχή φυσικού αερίου στις βιομηχανικές μας περιοχές, ενώ γειτονικές μας περιφέρειες παίρνουν φυσικό αέριο”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Καθυστερήσεις για την Πανεπιστημιούπολη
Σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο, μίλησε για μεγάλες καθυστερήσεις, λέγοντας τον Μάρτιο του 2011 είχε εγκριθεί το κτηριολογικό πρόγραμμα , το 2013 λύθηκε το ρυμοτομικό, τον Ιούλιο του 2014 κατατέθηκαν μελέτες από την ΑΝΚΟ. “Τον Απρίλιο του 2015 εντάσσεται στο ΣΕΣ η Πανεπιστημιούπολη. Μεσολάβησε η προσπάθεια από την Περιφεριεακή αρχή να πει ότι υπάρχει πρόβλημα για το έργο. Σύμβαση θα έχουμε στην καλύτερη περίπτωση τον Απρίλιο του 21016”, είπε μεταξύ άλλων, λέγοντας πως το έργο είναι προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ και δεν θα προλάβει να γίνει στα τρία χρόνια που απομένουν. Επίσης, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί προσωρινή λύση για τη στέγαση των τμημάτων.
Μάλιστα, αναφερόμενη σε έργα έρευνας και τεχνολογίας, σχολίασε γιατί χρειάστηκε να δοθούν τα έργα στο Μετσόβιο Πανεπιστήμιο ενώ υπάρχει τμήμα πληροφορικής εδώ. Επίσης, ανέφερε πως τα 2.5 εκ. ευρώ που δίνονται για τον τοπικό πόρο είναι για τα “μάτια” , λέγοντας πως σε ό,τι αφορά την ανεργία η Δυτική Μακεδονία είναι η μόνη στην οποία αυξήθηκε γιατί χάθηκαν θέσεις εργασίας. Αναφέρθηκε σε θέματα περιβάλλοντος που απεντάχθηκαν , για τον τουρισμό που όλες οι ενέργειες εξαντλήθηκαν στη χρηματοδότηση της εταιρείας τουρισμού.

Χρόνος απογοήτευσης
“Δεν υπήρξε η λέξη σχέδιο σε αυτή την περιφερειακή αρχή και αν συνεχίσει έτι θα έχει τα ίδια αποτελέσματα κάθε χρονιά”, τόνισε σχολιάζοντας το επιχειρησιακό σχέδιο και λέγοντας πως απουσιάζει σχεδιασμός τριετίας, κοστολογημένος. “Είναι ένας χρόνος μεγάλης απογοήτευσης. Χάθηκαν πολύτιμοι πόροι και πίσω από τα χαμένα ευρώ υπάρχει ένας άνεργος, μια χαμένη θέση εργασίας. Αυτό δημιουργεί τις χειρότερες προϋποθέσεις και το 2015 ήταν η πιο κρίσιμη χρονιά”, είπε κλείνοντας η κ. Ζεμπιλιάδου.

 

Β.Σ.