Θα θέλετε να τρώτε όλη μέρα αυτό το banana bread για πρωινό, για σνακ αλλά και για επιδόρπιο!

20′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 1 παραλληλόγραμμη φόρμα

Για το banana bread

200 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
170 γρ. ζάχαρη καστανή
2 αυγά
300 γρ. μπανάνες, πολτοποιημένες
60 γρ. νιφάδες βρόμης και επιπλέον για το πασπάλισμα
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. σοκολάτα σε σταγόνες
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγο βούτυρο για τη φόρμα

Για το σπιτικό άλειμμα σοκολάτας

150 γρ. φουντουκόψιχα 50 γρ. ζάχαρη στον πολυκόφτη
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
100 γρ. κρέμα γάλακτος.

Διαδικασία

Για το banana bread

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις 10 x 20 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτοντας και το γάλα.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας τις πολτοποιημένες μπανάνες και στο τέλος το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Αφού ενσωματωθούν στο μείγμα, ρίχνουμε τη σοκολάτα σε σταγόνες και τη βρόμη και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με επιπλέον νιφάδες βρόμης.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.
Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν ξεφορμάρουμε.

Για το σπιτικό άλειμμα σοκολάτας

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε 150 γρ. φουντουκόψιχα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Τα βάζουμε σε μια καθαρή πετσέτα και τα τρίβουμε για να βγουν όσο γίνεται οι φλούδες. Τα αλέθουμε μαζί με 50 γρ. ζάχαρη στον πολυκόφτη, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Λιώνουμε 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε ένα ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει).
Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και προσθέτουμε 100 γρ. βούτυρο αγελάδος και 100 γρ. κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε και τα καβουρδισμένα φουντούκια σε σκόνη και ανακατεύουμε να αναμειχθούν σε ένα ενιαίο μείγμα.
Διατηρούμε σε καλά κλεισμένο βάζο καλύτερα στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος.

Μυστικά

Βάζουμε στο ειδικό δοχείο φαγητού των παιδιών (ή στο δικό μας για το γραφείο) φέτες από το μπανανόψωμο και σε ένα άλλο μικρό μπολάκι λίγο από το άλειμμα ώστε να αλείψουμε το ψωμί την ώρα που θα το καταναλώσουμε. Αν όμως η ηλικία του παιδιού δεν το επιτρέπει, ετοιμάζουμε ένα απολαυστικό γλυκό τοστ με 2 φέτες μπανανόψωμο και μια γενναιόδωρη γέμιση από το απολαυστικό άλειμμα.

Πηγή: Γαστρονόμος