Γεννημένη το 1997, η Ελληνίδα μέτζο-σοπράνο (mezzo-soprano) Αλεξάνδρα Αχιλλέα Πούτα* (Alexandra Achillea Pouta) είναι μια ερμηνεύτρια της οποίας τα μουσικά ενδιαφέροντα είναι τεράστια και ποικίλα.

Πρόσφατες κορυφαίες στιγμές της περιλαμβάνουν το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall σε ρεσιτάλ με την πιανίστα Élisabeth Pion, τον Ψαλμό 130 της Lili Boulanger: «Du fond de l’abîme» στο Barbican Hall με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία Guildhall, παραστάσεις των Messiaen’s recensions, Milita, Mila, Court Concert Hall και Union Chapel.

Η νικήτρια του Χρυσού Μεταλλίου Guildhall School’s Music Gold Medal 2023 και δύο φορές φιναλίστ στον Διαγωνισμό του Ιδρύματος Μαρία Κάλλας, η Αλεξάνδρα, ήταν καλλιτέχνης Snape Artist το 2022 στο Britten Pears Arts μαζί με τον συνθέτη Thomas Fournil. Έντονη αυτοσχεδιάστρια, η Αλεξάνδρα είναι αφοσιωμένη στη διερεύνηση της αναδυόμενης μουσικής. Πρόσφατα έκανε πρεμιέρα με κομμάτια πολυμέσων, αυτοσχεδιάζοντας μαζί με εικαστικούς καλλιτέχνες για έργα που παρουσιάστηκαν σε γκαλερί του Λονδίνου και της Σιγκαπούρης.

Υποστηριζόμενη από το Arts Council England και το Ίδρυμα PRS, συνεργάζεται στενά με το Idrîsî Ensemble, μέσω του οποίου εξερευνά τις διασυνδέσεις μεταξύ της μεσογειακής κληρονομιάς της και του πάθους της για νέα και αρχαία ρεπερτόρια, πρωτοπορώντας νέους τρόπους να ερμηνεύει τραγούδια τροβαδούρων, Hildegard von Bingen, Old Ρωμαϊκές και προστατευόμενες από την UNESCO παραδόσεις της Κορσικής.

Η εμπειρία της στην όπερα περιλαμβάνει τους ρόλους της Sister Helen (Dead Man Walking), Ottavia (L’ incoronazione di Poppea), Signora Guidotti (I due timidi), The Queen (Fête Galante), Nicole (Lucid), Dhalia (Samhain Bloom), στις σκηνές Dorabella (Così fan tutte), Ursule (Béatrice et Bénédict), Sara (Roberto Devereux), Concepción (L’ heure espagnole), Carmen (Carmen), Offred (The Handmaid’s Tale), Lucienne (Die tote Stadt) και Romeo (I Capuleti e I Montecchi).

Έχοντας σπουδάσει Μουσικολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Κέντρο Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, η Αλεξάνδρα έλαβε το πτυχίο της στη Μουσική στο Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο με δίπλωμα ρεσιτάλ συναυλίας και είναι στο τελευταίο έτος μεταπτυχιακών σπουδών στο Guildhall’s Opera Course. Υποστηρίζεται από το βραβείο Sybil Tutton Opera, την Jane Ades Ingenuity Scholarship, την Dow Clewer Scholarship και την Athena Scholarship.

Η Αλεξάνδρα είναι επί του παρόντος μέλος της χορωδίας της  Glyndebourne Opera Chorus του Lews. Οι μελλοντικές δεσμεύσεις της περιλαμβάνουν το ντεμπούτο της στο Wigmore Hall στο Λονδίνο, σε masterclass με την Anne Sofie von Otter, παραστάσεις με το Idrîsî Ensemble στον Καθεδρικό Ναό του Durham, το Μουσείο Fesch στο Ajaccio της Κορσικής και στο VOCE Center της Pigna, Κορσική.

Πηγή: https://www.oropamusicfestival.com/guests/ben-goldscheider

Για την αντιγραφή: mikrovalto.gr (μετάφραση Google)

– Φωτογραφίες από τη βράβευση της Αλεξάνδρας με το χρυσό μετάλλιο Guildhall School’s Music Gold Medal 2023 (ΕΔΩ)

– Από τη Νέα Υόρκη

– Ακουστικός σύνδεσμος:

Alexandra Achillea Pouta

– Βίντεο από πρόβα της Αλεξάνδρας

*Η Αλεξάνδρα Πούτα είναι κόρη του γνωστού επιτυχημένου επιχειρηματία Αχιλλέα Πούτα (Express Service ΚΤΕΟ, κ.α.), που κατάγεται από το Μικρόβαλτο Κοζάνης.

Πηγή: mikrovalto.gr