O Αλέξανδρος Ασλανίδης από το Ροδίτη Κοζάνης , ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Alexandros Palace στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος. «Αγαπώ το χωριό και την πατρίδα, έρχομαι πολύ συχνά, παρότι έφυγα από το 1970 .Στο χωριό μου νιώθω τη μεγαλύτερη ηρεμία» ανέφερε μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για το δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο του Ροδίτη. «Ξεκίνησε από το όραμα ενός ανθρώπου που δεν υπάρχει πια στη ζωή και προσφέρει πολιτισμό ακόμα και σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο» είπε εκφράζοντας την περηφάνια του για τη νεολαία του χωριού που ασχολείται με τις παραδόσεις του τόπου.

Το Alexandros Palace ανήκει στην κατηγορία των 5 αστέρων ***** και λειτουργεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Βρίσκεται σε μια καταπράσινη πλαγιά που αγγίζει την χρυσή αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά στην πανέμορφη περιοχή της Τρυπητής, στη Χαλκιδική. Το 1990 ξεκίνησαν οι κατασκευές και το 2010 ολοκληρώθηκαν οι επεκτάσεις. Τώρα έχει πάρει μια ολοκληρωμένη μορφή με 100 σουίτες και 180 δωμάτια από 84 σουίτες που ξεκίνησε.

Ο Αλέξανδρος Ασλανίδης έφυγε από το Ροδίτη στη Θεσσαλονίκη στα 16 του , μετά πήγε Ιταλία για σπουδές και κατόπιν βρέθηκε στη Λατινική Αμερική και τη Βενεζουέλα. Επέστρεψε το 1988 στην Ελλάδα με οριστική αποχώρηση από τη Βενεζουέλα το 2000.Κατόπιν άρχισε τις επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο διαθέτοντας αυτή τη στιγμή ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο –κόσμημα σε μια κατάφυτη έκταση 100 στρεμμάτων με δυο pool bars και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Είναι επίσης μέτοχος του Κέντρου Περιβάλλοντος Χαλκιδικής , το οποίο χωρίς έσοδα από την πολιτεία παράγει κοινωνικό έργο , ελέγχοντας την ποιότητα του νερού στη θάλασσα, τα ποτάμια, τις λίμνες, το πόσιμο νερό.

Η περιοχή έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος , εδώ είναι το Άγιο Όρος, η γενέτειρα του Αριστοτέλη. Το φυσικό περιβάλλον, η ησυχία, οι καθαρές παραλίες με τις γαλάζιες σημαίες , η σιγουριά που μπορεί να αισθάνεται ο επισκέπτης, χωρίς ίχνος απειλής είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματά της .

Για την κρίση και την φορολογία

Για την παρατεταμένη περίοδο της κρίσης , η οποία ξεκίνησε πολύ πριν το 2009 τόνισε ότι το 2001-2002 υπήρχε άνεμος για ανάπτυξη και δημιουργία, δυστυχώς όμως ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα που έφεραν σε δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες. Φαίνονται σημεία ανάκαμψης τόνισε, αλλά αυτό δεν οφείλεται στην πολιτική της κεντρικής εξουσίας, αλλά στην αγάπη και το μεράκι των απασχολούμενων με τον κλάδο .

«Η συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων πάει στην φορολογία. Το 83% πάει στο δημόσιο. Τι χρήματα θα μείνουν χρήματα στον επιχειρηματία να επενδύσει;» διερωτήθηκε ο κ. Ασλανίδης τονίζοντας ότι ο ανταγωνισμός με τις άλλες χώρες είναι τεράστιος. «Να περάσει ο τουρισμός σε χέρια ξένων συμφερόντων» ήταν στόχος κάποιων όπως ανέφερε , αλλά ο έλληνας άντεξε και η συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων παρέμεινε στα ελληνικά χέρια.

Για τη σχέση πολιτείας-επιχειρηματία

Οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να προστατεύει την τουριστική βιομηχανία, πρόσθεσε. «Να δώσει αυτό που δικαιούται και να μας στηρίξει. Δεν μπορεί ο ιδιώτης να αγωνίζεται μόνος του. Εισπράττουν πολλά από μας , να μας δίνουν ένα 10% για επενδύσεις για να αναβαθμιστεί το προϊόν και να φέρνουμε ποιοτικούς πελάτες στην Ελλάδα. Να έρθει εδώ ο τουρίστας και να εισπράξει τις παραδόσεις , την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας. Αυτό πρέπει να εξαργυρώσουμε . Έχουμε μια βαριά κληρονομιά. Οι πολιτικοί δεν έσκυψαν πάνω στο τουριστικό προϊόν».

Λόγο έκανε για τις κακές υποδομές και το τριτοκοσμικό αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης .Το οδικό δίκτυο είναι επίσης σε τραγική κατάσταση, αστυνόμευση δεν υπάρχει ,ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το λιμάνι της Ουρανούπολης, παρότι η περιοχή βρίσκεται στην είσοδο του Αγίου Όρους. «Η περιοχή έχει όραμα και θα εξελιχθεί, στόχος είναι να γίνουν κι άλλες 5-10 ξενοδοχειακές μονάδες» ολοκλήρωσε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου