Τα ¾ των επενδυτών αδυνατούν να συνεχίσουν – Στο 7% οι εκταμιεύσεις των επενδυτικών σχεδίων
Η συνολική πορεία υλοποίησης του ΔΑΜ 2021-2027 παρουσιάστηκε επίσημα στην Κοζάνη τη Δευτέρα το πρωί παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση. Σύμφωνα με αυτό 634 επενδύσεις υφιστάμενες και νέες έχουν εγκριθεί (ή είναι υπό ένταξη) στη Δυτική Μακεδονία με τις 370 να είναι στην Π.Ε. Κοζάνης. Περίπου 500 από αυτές αφορούν το πρόγραμμα ως 100.000 ευρώ και άλλες 120 περίπου αυτό άνω των 500.000 ευρώ. Κανείς δε μας έδωσε καθαρή εικόνα για το πόσες συνεχίζουν την επένδυση με τη γραφειοκρατία και τις πράσινες δαπάνες να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για πολλές ήδη εγκεκριμένες προτάσεις.
Συνολικά 1.900 νέες θέσεις εργασίας υπολογίζονται στην Π.Ε. Κοζάνης εκ των οποίων οι 1.500 θεωρούνται δεδομένες και οι υπόλοιπες 400 ως εκτίμηση. Γενικά 2.700 είναι οι νέες θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια και 500 ακόμα εκτιμώμενες. Είναι όμως έτσι; Όχι βέβαια για πολλαπλούς λόγους. Αρχικά μόλις το 25% των μικρών επιχειρήσεων (20.000 ως 100.000 ευρώ) έχει εξασφαλίσει τη συνέχεια της επένδυσης. Οι πράσινες δαπάνες όπως αποδεικνύεται αποτελούν βραχνά για τον επιχειρηματικό κόσμο που διαβιεί στις περιοχές της μετάβασης.
Κατά δεύτερον η υποχρέωση διατήρησης των θέσεων στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν ξεπερνά τον ένα χρόνο από την υλοποίηση του προγράμματος. Μάλιστα για να δημιουργηθούν αυτές εντέχνως επιστρατεύτηκε η ΔΥΠΑ . Οπότε μετά από έναν χρόνο πάνε και αυτές οι θέσεις.
Σε 340 εκτιμώνται οι νέες θέσεις εργασίας από ΜΜΕ στο τομέα της ενέργειας στην Π.Ε. Κοζάνης με τις προτάσεις ακόμα να είναι σε φάση υπαγωγής. Δεν εκδηλώθηκε κανένα ενδιαφέρον από μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας σε όλες τις περιφερειακές ενότητες με εξαίρεση 2 περιπτώσεις στην Π.Ε. Φλώρινας. Η συνολική δημόσια δαπάνη ενταγμένων ή υπό ένταξη επενδυτικών σχεδίων είναι στα 436 εκ και οι εκταμιεύσεις στα 30 εκ δηλαδή στο 7%.
Επανερχόμαστε στις νέες θέσεις εργασίας που δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν με βάση τις εγκρίσεις, όπως λανθασμένα γίνεται ως σήμερα. Διότι η έγκριση δε συνεπάγεται και υλοποίηση της επένδυσης. Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Μόλις 150 από τις 600 επιχειρήσεις έχουν υλοποιήσει το 40% του φυσικού και οικονομικού αντικείμενου με τη δίμηνη παράταση να αποτελεί μονόδρομο, ώστε να μην καεί το ίδιο το πρόγραμμα. Δε θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κανείς ότι όσο περισσότεροι εγκαταλείψουν το πρόγραμμα, τόσο λιγότερες θέσεις θα δημιουργηθούν.

Δείτε εδώ όλη την παρουσίαση.
Ιωάννα Παπαδημητρίου
Γιατί οι πραγματικές θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στην Π.Ε. Κοζάνης δεν είναι 1.500


















