Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΒΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Θετικές χαρακτηρίζονται οι διαφαινόμενες εξελίξεις περί ενοποίησης των επιμελητηρίων από το Εμπορο-βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κοζάνης, με τον πρόεδρό του Κώστα Κυριακίδη να έχει αναφερθεί πολλές φορές υπέρ της ανάγκης ενοποίησης,

αφού με περιφερειακή συνείδηση μπορούν να υπάρξουν μεγαλύτερες επιτυχίες επιχειρηματικά.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΡΒΕ Κοζάνης ήταν ο μόνος πανελλαδικά πρόεδρος αντίστοιχων Επιμελητηρίων που τάχθηκε υπέρ συνενώσεων, με στόχο να αλλάξει ο θεσμικός ρόλος τους. “Στόχος είναι η αλλαγή του ρόλου των επιμελητηρίων και η απόκτηση δύναμης”, σχολίασε σχετικά ο κ. Κυριακίδης, μιλώντας στον “Π.Λ.”. Ο ίδιος τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα επίσημο, αλλά όλα όσα ακούστηκαν είναι “δημοσιογραφικές πληροφορίες”, ωστόσο απαντάει πως αν ευοδωθούν τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης, τότε θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. “Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε . Τα επιμελητήρια στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα. θα πρέπει να λειτουργούν περιφερειακά. Έτσι αποκτούν δυναμική , κάνοντας καλύτερες συμφωνίες αφού διαπραγματεύονται για μεγαλύτερες ποσότητες. Επίσης, συμμετέχουν όλοι μαζί σε εκθέσεις Ελλάδας και εξωτερικού. “Είμαστε οι πρώτη περιφέρεια που κάναμε πράξη τη συνεννόηση και σύμπραξη για δράσεις, ενώ και στον τοπικό πόρο μπήκε και το ΕΒΕ Φλώρινας. Βοηθάμε επιχειρήσεις και από άλλους νομούς” σημείωσε χαρακτηριστικά.


Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παπαδεράκης θα έρθει το επόμενο διάστημα (μετά τη ΔΕΘ) στην Κοζάνη, για να έχει συνάντηση με τα μέλη του επιμελητηρίου.
Σύμφωνα με τα όσα έγραψε η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, τα επιμελητήρια Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών θα συγχωνευθούν σε ένα, Δυτικής Μακεδονίας.

Αλλάζει εκ βάθρων ο «χάρτης» των επιμελητηρίων
“Στην κατάργηση των 41 από τα 59 υφιστάμενα εμποροβιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια προχωρά το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του επιμελητηριακού χάρτη της χώρας.
 Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», η αναμόρφωση αυτή θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από το νέο έτος, όπου και θα διεξαχθούν οι τελευταίες εκλογές με την παρούσα δομή. Στις επόμενες εκλογές που προγραμματίζονται για το 2021, το επιμελητηριακό τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό, καθώς θα έχει… καλλικρατική δομή. Σημειώνεται ότι σήμερα σε κάθε νομό λειτουργεί ένα μικτό επιμελητήριο, με εξαίρεση τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) στις οποίες λειτουργούν από τρία επιμελητήρια”.

Β.Σ.