Ξεκίνησε στο αμφιθέατρο της ΖΕΠ την Πέμπτη το πρωί η ημερίδα με θέμα «Ενεργειακές Κοινότητες: αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και πολίτες κάνουν πράξη τη Δίκαιη Μετάβαση» σε συνεργασία με το The Green Tank

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης μίλησε για τέσσερις ενεργειακές κοινότητες. ” Θέλουμε να αποκτήσουμε το πράσινο πιστοποιητικό και όλες οι δραστηριότητες από το πιο μικρό μαγαζί ως την μεγαλύτερη  βιομηχανία να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα . Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στους ΤΟΕΒ με την παραγωγή πράσινων προϊόντων μετά και τα 3 εκ που εγκρίθηκαν από το Πράσινο Ταμείο. Έτσι θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε η πιο πράσινη περιφέρεια, όπως είπε με τη συγκρότηση της πρώτη ενεργειακής κοινότητας στην χώρα ,μια συλλογική προσπάθεια με 100 μεγαβάτ το σύνολο της απαιτούμενης ισχύος.  Προβλέπεται και μια ακόμα ενεργειακή κοινότητα επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Επίσης θα γίνει μια ακόμα ενεργειακή κοινότητα των πολιτών για μείωση του κόστους ενέργειας στα νοικοκυριά.20 εκ θα έρθουν για ενεργειακές αναβαθμίσεις οδοφωτισμού με εξοικονόμηση 70%”.

“Όχι πολύ αργά αλλά μέχρι το 2030 όλα τα φορτηγά θα κινούνται με το πράσινο υδρογόνου. Δημιουργείται και τράπεζα πρασίνου υδρογόνου με το Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει ότι το πράσινο υδρογόνο είναι η απόλυτη προτεραιότητα .Η ενεργειακή κοινότητα Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να μπει στις εφαρμογές του πρασίνου υδρογόνου, συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης .

Κάθε 5 βδομάδες η ΕΕ δίνει ένα Ταμείο Μετάβασης στη Ρωσία για ορυκτά καύσιμα ανέφερε ο κ. Νίκος Μάντζαρης. Τα κράτη μέλη αλλάζουν το σχεδιασμό τους με τις ΑΠΕ να αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστή.Παρα του είναι φτηνότερες μορφές ενέργειας αυτό δεν φαίνεται λόγω του τρόπου λειτουργίας της ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν επιπλέον πόροι ευρωπαϊκοί για ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ,αλλά και εθνικοί πόροι για δημιουργία κοινοτήτων στις λιγνιτικές περιοχές. Υπάρχουν ήδη ώριμα έργα όπως στο Δήμο Κοζάνης. Από τα  614 μεγαβάτ  εγκατεστημένης ισχύς από ενεργειακές κοινότητες μόνο το 1,15 είναι έργα εικονικού συμψηφισμού από κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τη Δυτική Μακεδονία να είναι η πρώτη περιφέρεια σε ανάλογα αιτήματα.

Δύο τύπου ενεργειακών κοινοτήτων υπάρχουν όπως ανέφερε η κα Θεοδοσίου, οι κερδοσκοπικού χαρακτήρα που μοιράζουν πλεονάσματα χρήσης και μη κερδοσκοπικού. Διακρίνονται σε κοινωφελείς ή μη κοινωφελείς. 1.258 ενεργές ενεργειακές κοινότητες υπάρχουν στην χώρα, 246 ενεργειακές κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία που είναι και η δεύτερη στην χώρα μετά την Κεντρική Μακεδονία. Υπάρχει σημαντική ανάπτυξη αλλά αργός ρυθμός ηλέκτρισης των έργων. 53 έργα υπάρχουν στην Κοζάνη με 65% ρυθμό ανάπτυξης έργων ,πολύ μεγαλύτερο από το πανελλαδικό ποσοστό. 13 αιτήματα για έργα εικονικού συμψηφισμού είναι σε εκκρεμότητα στη Δυτική Μακεδονία. Οι πολίτες συμμετέχουν στη μετάβαση αλλά ο ρυθμός ηλέκτρισης έργων παραμένει χαμηλός. Από το Νοέμβριο του 2021 ως το Μάη του 2022 υπάρχει σημαντική αύξηση των αιτημάτων στη Δυτική Μακεδονία για κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Οι μικρές ενεργειακές κοινότητες των πολιτών δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό .Η ένταξη στις διαγωνιστικές διαδικασίες δεν είναι ακόμα γνωστές. Υπάρχει δυσφήμιση του θεσμού με ενεργειακές κοινότητες που παρακάμπτουν διαγωνιστικό διαδικασίες. Ακόμα δεν έχουν οριστεί οι περιοχές εντός ΖΑΠ για τη δημιουργία τους και τα κίνητρα για την ανάπτυξη τους με  εξαγγελίες από τη ΔΕΗ  για ενεργειακές κοινότητες που δεν έγιναν πράξη , πρόσθεσε η κα Ιωάννα  Θεοδοσίου από το Green Tank.

Ιωάννα Παπαδημητρίου