Η επιτυχία στην επιχείρησή σας δεν εξαρτάται ούτε από τις εγκαταστάσεις που έχετε, ούτε από τα καταστήματα που έχετε, ούτε από την παραγωγή σας, ούτε από το εμπόρευμα που πουλάτε, ούτε από τα κεφάλαια που έχετε επενδύσει, ούτε από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολείτε. Εξαρτάται από εσάς τους επιχειρηματίες. Εξαρτάται από το πως εσείς οι επιχειρηματίες θα αξιοποιήσετε όλα τα παραπάνω.

Για να τα αξιοποιήσετε όλα τα παραπάνω πρέπει να διαθέτετε γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρίες, ψυχικές αρετές, ψυχικές αντοχές και να παρακολουθείτε τις εξελίξεις της αγοράς. Η επιχειρηματικότητα είναι μια δυναμική διαδικασία, εξελίσσεται συνεχώς και απαιτεί επιχειρηματική ικανότητα, επιχειρηματική νοοτροπία, αφοσίωση και δέσμευση για την επιτυχία. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι ανοίγω μια επιχείρηση και περιμένω τους πελάτες, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Η επιχειρηματικότητα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα και αυτό πρέπει να το καταλάβετε. Και πρέπει να το καταλάβετε, επειδή αυτό που εσείς σκέφτεστε ή κάνετε σήμερα, το έχουν σκεφτεί και το έχουν κάνει κάποιοι άλλοι χθες, κι εσείς πρέπει να αντιδράσετε, να το κάνετε καλύτερα, να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά, για να μην βγείτε εκτός αγοράς.

Η αγορά δεν συγχωρεί. Σας θέλει εκεί έτοιμους για κάθε περίσταση. Σας θέλει ενημερωμένους και πανέτοιμους. Αποφασισμένους και δεσμευμένους για την επιτυχία. Στην επιχειρηματικότητα «δεν υπάρχει προσπάθησα». Στην επιχειρηματικότητα υπάρχει μόνον «δεσμεύομαι να κάνω ότι χρειάζεται για να πετύχω». Και για να πετύχω πρέπει να γνωρίζω. Να γνωρίζω περισσότερα από τους άλλους. Να σκέφτομαι καλύτερα από τους άλλους, να αποφασίζω καλύτερα από τους άλλους και να ενεργώ καλύτερα από τους άλλους. Μόνον έτσι θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα από τους άλλους. Και πως θα γίνουν όλα αυτά; Με τη μάθηση. Η μάθηση είναι το Α και το Ω. Για να πετύχετε στην επιχειρηματικότητα πρέπει συνεχώς να μαθαίνετε. Να μαθαίνετε, ώστε να μπορείτε προσαρμόζεστε πιο εύκολα και πιο γρήγορα στις συνθήκες της αγοράς.

Είτε είστε παλιοί είτε νέοι είτε υποψήφιοι επιχειρηματίες, ξεκινήστε από τα βασικά. Είναι λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους να πετούν κυριολεκτικά τα χρήματά τους τους επειδή δεν έκαναν τον κόπο να ρωτήσουν και να μάθουν τα βασικά. Είναι λυπηρό να βλέπεις νέους ανθρώπους να ξεκινούν μια επιχείρηση χωρίς να γνωρίζουν τα βασικά και σύντομα να κλαίνε τα χρήματά τους. Το λέμε και το ξαναλέμε σε ομιλίες και σεμινάρια, ξεκινήστε από τα βασικά. Και επιμένουμε σ’ αυτό επειδή
• Τα βασικά θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τη φιλοσοφία και το πνεύμα της αγοράς και της επιχειρηματικότητας
• Τα βασικά θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ευρύτητα πνεύματος και ευρύτητα σκέψης
• Τα βασικά θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε επιχειρηματική νοοτροπία, επιχειρηματική ικανότητα για να μπορείτε να παίρνετε επιχειρηματικές αποφάσεις.

Γι αυτό, ξεκινήστε από τα βασικά, ώστε
 να βάλετε γερά θεμέλια ανάπτυξης στην επιχείρησή σας.
 να μάθετε που βρίσκεστε και που θέλετε να φθάσετε.
 να διορθώσετε λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος.
 να δημιουργήσετε μια βιώσιμη και κερδοφόρα επιχείρηση.
 να αυξήσετε την κερδοφορία σας. Εκεί θα κριθείτε. Στην κερδοφορίας σας. Επιχείρηση που δεν έχει κέρδη τίθεται αναγκαστικά εκτός αγοράς.

Τι ακριβώς είναι αυτά τα βασικά;
• Τι είναι αγορά, τι κάνει η αγορά και πως λειτουργεί η αγορά;
• Τι είναι επιχείρηση, τι κάνει η επιχείρηση και ποιος είναι ο σκοπός της επιχείρησης;
• Τι δουλειά κάνει ένας επιχειρηματίας και τι χρειάζεται για να πετύχει;
• Τι είναι επιχειρηματική νοοτροπία και τι επιχειρηματική ικανότητα;
• Ποιος είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο της επιχείρησης;

Όταν μάθετε τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, θα έχετε διαμορφώσει την σωστή προοπτική της αγοράς, ώστε να την προσεγγίσετε αποτελεσματικά και να αποκομίσετε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Αυτή είναι η βάση για να πατήσουν επάνω όλες οι άλλες ενέργειες που θα κάνετε.

Αυτές τις πολύ απλές ερωτήσεις δεν γνωρίζουν να τις απαντήσουν οι 9 στους 10 επιχειρηματίες. Αυτό έχει αποδειχθεί από έρευνες και μελέτες και γι αυτό βλέπουμε καθημερινά πολλές επιχειρήσεις να κλείνουν ή να υπολειτουργούν και να αφήνουν χρήματα στην αγορά, που θα μπορούσαν να τα έχουν κερδίσει. Όσοι έχετε παρακολουθήσει τα σεμινάριά μου γνωρίζετε αυτές τις απαντήσεις και μπορείτε να σκέφτεστε επιχειρηματικά, να αποφασίζετε επιχειρηματικά και να ενεργείτε επιχειρηματικά. Πολλοί από εσάς ήδη βλέπετε τα αποτελέσματα.

Πάντα να θυμάστε ότι η αγορά είναι για όλους. Είναι εκεί έξω και σας περιμένει. Πάντα δίνει ευκαιρίες, είτε σε καιρούς ευμάρειας είτε σε καιρούς κρίσεων. Από εσάς εξαρτάται πόσο πολύ θα πιστέψετε στην ιδέα σας, πόσο πολύ θα πιστέψετε στον εαυτό σας και πόσο βαθειά θα βουτήξετε. Δεν καθορίζουν οι συνθήκες την επιτυχία της επιχείρησής σας. Την επιτυχία της επιχείρησής σας την καθορίζετε εσείς, με τις σκέψεις σας, τις αποφάσεις σας και τις ενέργειές σας. Την επιτυχία της επιχείρησής σας την καθορίζετε εσείς με το πως αντιδράτε στις συνθήκες της αγοράς.

Η επιχειρηματικότητα είναι ένας συνεχής αγώνας και μια συνεχής προσπάθεια προσαρμογής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των συνθηκών της αγοράς. Στην αγορά βρίσκονται τόσο οι επικερδείς, όσο και οι ζημιογόνες επιχειρήσεις. Φροντίστε η επιχείρησή σας να είναι βιώσιμη και κερδοφόρα. Γι αυτό ξεκινήστε σήμερα με τα βασικά. Θα εκπλαγείτε σε πόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα αλλάξει η σκέψη σας, θα αλλάξει η νοοτροπία σας και η λειτουργία της επιχείρησής σας προς το καλύτερο.

Νέστορας Ι. Κολοβός
Engineering Geologist M.Sc., Ph.D.
Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Business and Life Coach
[email protected]