ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ “ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ” ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ;
– “Δεν θα υπάρξει πρόβλημα” διαβεβαιώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Γιαννακίδης

Την ανάκληση της (από 22/12) απόφαση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (3η Υ.ΠΕ.), που αναφέρεται στην υποχρεωτική μετακίνηση γιατρών του Ε.Σ.Υ. από τα Κέντρα Υγείας Σερβίων και Σιάτιστας, για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, ζητούν οι Γενικοί – Οικογενειακοί Γιατροί Δυτικής Μακεδονίας, με απόφασή τους, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο “Πρωινός Λόγος”.

Το μείζων πρόβλημα των εφημεριών στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο αφήνει “ξεκρέμαστη” την Παθολογική Κλινική, από σήμερα μάλιστα, παραμονές Χριστουγέννων. “Αιφνιδιαστικά”, όπως καταγγέλλουν οι Γενικοί γιατροί, μόλις στις 22 Δεκεμβρίου, αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η απόφαση και ορίστηκαν οι γιατροί που καλούνται να καλύψουν τις επτά (7) εφημερίες μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να μη μπει λουκέτο.
Ωστόσο μιλώντας στον “Π.Λ.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Γενικών -Οικογενειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας Μανώλης Χατζημανώλης τόνισε πως “Δεν μπορούν με σπασμωδικές κινήσεις να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών”, προσθέτοντας πως “εμπαίζουν και κοροϊδεύουν” τον πολίτη. Επίσης, τόνισε πως κανείς δεν θέλει να κλείσει το Νοσοκομείο.
Ο “Πρωινός λόγος” επικοινώνησε για το θέμα και με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Σταύρο Γιαννακίδη, ο οποίος τόνισε πως “δεν υφίσταται θέμα εφημεριών, αυτό έχει λυθεί”, εκτιμώντας πως οι γιατροί που ορίστηκαν, συμφώνησαν αρχικώς και τελικά θα πάνε να καλύψουν τις εφημερίες, διαφορετικά θα υπάρχουν κυρώσεις.

Η απόφαση των Γενικών Γιατρών: “Επιστράτευση ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης για να κάλυψη εφημεριακών αναγκών στα ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου”

“Η 3η Υ.Π.Ε. αυθαίρετα, αιφνιδιαστικά  και παράνομα  εντέλλει τους Γενικούς Οικογενειακούς Ιατρούς να καλύψουν τις κενές εφημερίες του τελευταίου επταημέρου του Δεκεμβρίου  στα ΤΕΠ (Τμήμα επειγόντων περιστατικών ) του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης, μη λαμβάνοντας υπόψιν το Εφημεριακό τους πρόγραμμα στα Κέντρα Υγείας, ούτε τις οικογενειακές και προσωπικές τους υποχρεώσεις.
Προκαλεί εντύπωση η προχειρότητα  και ο ερασιτεχνισμός  της 3ης ΥΠΕ στη διευθέτηση  του ζητήματος των κενών εφημεριών κοινοποιώντας   τα ονόματα των εφημερευόντων  στο διαδίκτυο,  δύο μόλις  ημέρες πριν την έναρξη εφαρμογής του ανακοινωθέντος  προγράμματος.
Οι ιατροί της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Ιατροί σε περιφερειακά ιατρεία (ΠΙ) και Κέντρα υγείας ) δεν αποτελούν αστείρευτη δεξαμενή άντλησης έμψυχου δυναμικού για την κάλυψη  των εγκληματικών ελλείψεων σε ιατρούς  διαφόρων ειδικοτήτων στην δευτεροβάθμια περίθαλψη .
  Ελλείψεις οι οποίες οφείλονται ,τουλάχιστον, στην διαχρονική διοικητική ανεπάρκεια των-κομματικώς  – τοποθετημένων στελεχών , στη διαχείριση της υγείας στη χώρα μας , τις τελευταίες  δεκαετίες.

Η έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου Γενικών -Οικογενειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας ,εμμένοντας στο πνεύμα της απόφασης που ελήφθη τον Μάιο  του 2015,όταν προέκυψε  παρόμοιο πρόβλημα στα νοσοκομεία του νομού
δείτε εδώ την τότε αποφαση

Ζητά:

Την άμεση ανάκληση της υπ’αριθμόν  40913/22-12-2015 απόφασης  της 3ης Υ.Π.Ε”

δείτε εδώ την απόφαση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ

 

 

Β.Σ.