Οι λύσεις για να αποκτήσετε ένα άνετο και λειτουργικό δωμάτιο παρά τα λίγα τετραγωνικά του, είναι πολλές, αρκεί να υπάρχει ευελιξία και φαντασία:

1. Φτιάξτε αποθηκευτικό χώρο κοντά στο κρεβάτι

Τα κρεβάτια συνήθως είναι στη μέση του δωματίου και σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μπαίνουν τα υπόλοιπα έπιπλα. Ένας τρόπος για να απελευθερώσετε χώρο είναι να βάλετε το κρεβάτι κοντά στις ντουλάπες έτσι ώστε να μπορούν να ανοίγουν άνετα αλλά και να δημιουργηθεί μια γωνία στον τοίχο. Έτσι, θα μείνει ελεύθερο το υπόλοιπο δωμάτιο για να βάλετε ένα χαλί και ίσως ένα γραφείο, αν σας είναι χρήσιμο. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, επιλέξτε ένα κρεβάτι που από πάνω έχει ράφια, θα βρείτε και ενιαία έπιπλα ή μπορείτε να τα φτιάξετε εσείς. Σε αυτά μπορείτε να βάλετε κορνίζες, βιβλία, το ξυπνητήρι σας και άλλα διακοσμητικά που θέλετε.

2. Βάλτε καθρέφτες

Δημιουργήστε την οπτική ψευδαίσθηση ενός μεγάλου χώρου χρησιμοποιώντας καθρέφτες. Τοποθετήστε στον τοίχο ή ακόμα και στις ντουλάπες για να δείχνει ο χώρος μεγαλύτερος.

3. Παίξτε με διχρωμίες

Αν επιλέξετε δύο χρώματα για το δωμάτιο, ακόμα και για τον ίδιο τοίχο, θα έχετε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και ο χώρος θα δείχνει πιο ευρύχωρος. Μπορείτε να χωρίσετε διαγώνια έναν τοίχο και να έχετε δύο διαφορετικές αποχρώσεις ή να φτιάξετε ένα περίγραμμα και μέσα να έχετε διαφορετικό χρώμα. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φωτεινό χρώμα για να βάψετε το δωμάτιο μέχρι το μισό ύψος των τοίχων και για το υπόλοιπο μέχρι το ταβάνι να χρησιμοποιήσετε μια πιο ανοιχτή απόχρωση ή λευκό.

4. Αντιγράψτε τα ξενοδοχεία

Σε πολλά δωμάτια ξενοδοχείων, το φως ανάγνωσης αλλά και το κομοδίνο είναι ενσωματωμένα στο κρεβάτι για εξοικονόμηση χώρου αλλά και σαν μια πιο μοντέρνα πρόταση.

5. Αποθήκευση με στυλ

Τα ράφια στον τοίχο έχουν εξελιχθεί και έτσι μπορείτε να βρείτε κατασκευές σε στρογγυλό σχήμα ή διαγώνιες με μεταλλικά πλαίσια. Έτσι δίνετε μια εναλλακτική χροιά στο χώρο και εξοικονομείτε περισσότερο χώρο για τα βιβλία σας. Επίσης, τα κουτιά και τα καλάθια αποθήκευσης δίνουν τη δική τους αισθητική πινελιά αφού έχουν διάφορα σχήματα, υλικά και σχέδια, που ταιριάζουν σε κάθε στυλ διακόσμησης.

6. Απελευθερώστε το πάτωμα

Βρείτε τρόπους και έπιπλα που δεν θα έχουν τη βάση τους στο πάτωμα αλλά θα είναι κρεμασμένα στον τοίχο. Αντί να έχετε τον κλασικό καλόγερο μπορείτε να βάλετε κρεμάστρες πίσω από την πόρτα. Αντικαταστήστε το επιδαπέδιο φωτιστικό με ένα επιτραπέζιο που θα το τοποθετήσετε σε κάποια επιφάνεια. Επίσης, αντί να έχετε το κλασικό γραφείο, βάλτε ένα επιτοίχιο το οποίο μπορεί να ανοίξει και να κλείσει.

7. Φτιάξτε ντουλάπες με συρόμενες πόρτες

Γλιτώστε χώρο από τις πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν και δώστε αέρα στο δωμάτιο με ντουλάπες που έχουν συρόμενες πόρτες έτσι ώστε μπορείτε να έχετε σε κοντινή απόσταση τα υπόλοιπα έπιπλα.

8. Προτιμήστε καναπέ – κρεβάτι

Σε πολύ μικρά δωμάτια που ίσως να μη χωράει διπλό κρεβάτι, τοποθετήστε έναν καναπέ που γίνεται κρεβάτι και πιάνει σαφώς λιγότερο χώρο.