Στο δρόμο για τα Ίμερα το μάτι σου πέφτει στη λίμνη Πολυφύτου με την πτώση της στάθμης να είναι χαρακτηριστική. Η ανομβρία έχει επηρεάσει κάθε αγροτική παραγωγή λιγότερο ή περισσότερο. Να όμως που το λάδι Ιμέρων μένει απτόητο διότι οι ελαιώνες αρδεύονται.
Το ελαιοτριβείο του χωριού δουλεύει ασταμάτητα αυτές τις μέρες και δέχεται και επισκέψεις σχολείων. Οι παραγωγοί είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, παρότι η σοδειά είναι μειωμένη κατά 50% λόγω του χαλαζιού που έπεσε, ευτυχώς όχι σε όλο το χωριό. Αναμένονται περίπου 200 τόνοι ελαιόλαδου συνολικά με το 90% αυτού να διακινείται στην τοπική αγορά. Το 90% των παραγωγών είναι ντόπιοι 5.000 στρέμματα καλλιεργούνται συνολικά, εκ των οποίων 3.000 στρέμματα στα Ίμερα και τα υπόλοιπα από Καισαρειά ως Πολύφυτο.
Η τιμή του ελαιόλαδου κυμαίνεται στα 10 ευρώ ανά λίτρο. Ανέβηκε τα τελευταία χρόνια, όπως και το μεροκάματο από τα 30 ευρώ στα 50 ευρώ με τα εργατικά χέρια να είναι περιζήτητα.
Σύμφωνα με το Δημήτρη Παπαδόπουλο, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελιάς Ιμέρων η ελαιοπαραγωγή θα ανέβει στη Βόρεια Ελλάδα. Ο λόγος είναι οι κλιματολογικές συνθήκες με τις υψηλές παρατατεμένες θερμοκρασίες σε Πελοπόννησο και Κρήτη να μην ευνοούν τις ξηρικές καλλιέργειες. Για αυτό ο ίδιος προτρέπει τους νέους να ασχοληθούν με την ελαιοκαλλιέργεια θεωρώντας τον τόπο των Ιμέρων ιδανικό.
Ιωάννα Παπαδημητρίου