Ο Δήμος Σερβίων, αφουγκραζόμενος τις κοινωνικές επιταγές της εποχής και συνεχίζοντας την δράση του σχετικά με την επίτευξη της ισότητας των φύλων σε τοπικό επίπεδο, πραγματοποίησε εκδήλωση για την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 και ώρα 11:00 στα Σέρβια. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σερβίων και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Σερβίων.

Χρήστος Ελευθερίου: Καλωσορίζουμε σήμερα στο Δήμο μας τη Γ. Γ. Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κ.Xορμόβα και της εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στις αρχές και τις αξίες της ισότητας των φύλων καθώς και την αποδοχή της ευθύνης μας, ως Δημοτικής αρχής, για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, οικονομικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό, πολιτικό.

Σήμερα έχουμε την χαρά ο Δήμος μας να συγκαταλεχθεί στους Δήμους που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων. Το χρονικό σημείο της υπογραφής είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και χρήσιμο, καθώς η συζήτηση για την ισότητα των φύλων έχει ανοίξει πια για τα καλά στην χώρα μας, σε μια βάση πιο συγκροτημένη, που επιτρέπει και υπαγορεύει την αναγκαιότητα για δράση, σχετικά με την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών. Ήδη έχουν θεσπιστεί σημαντικοί νόμοι, που προστατεύουν και προάγουν την ισότητα στην οικογένεια, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία και πρόνοια, στη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Παρότι, λοιπόν, ως Δήμος δεν έχουμε ακόμα επιδείξει ιδιαίτερες δράσεις στο πεδίο αυτό, είναι πολύ σημαντικό το ότι υπογράφουμε την Χάρτα κατά την ιδιαίτερα ευνοϊκή αυτή χρονική περίοδο.

Η οπτική του φύλου είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της πολιτικής δράσης. Έχοντας αυτή την παραδοχή ως οδηγό, πριν λίγους μήνες, ο Δήμος μας θέσπισε και την δική του Επιτροπή Ισότητας, ένα όργανο που θα διευκολύνει την έλευση της αλλαγής, τόσο στρατηγικά όσο και πρακτικά ως προς την εφαρμογή της, ενώ ήδη της έχει παραχωρηθεί μέρος της ιστοσελίδας του Δήμου για να προβάλει την δράση της. Επιπλέον, σε ότι αφορά την Δημοτική αρχή, οι δυο γυναίκες που εξελέγησαν στο δημοτικό συμβούλιο αποτελούν ιδιαίτερα δραστήρια, αξιόλογα και παραγωγικά μέλη του συνδυασμού μας. Μια εκ των δυο η αντιδήμαρχος μας η κ.Νανά Γκαμπούρα θα σας μιλήσει για την εμπειρία της λίγο αργότερα.
Ως συνέπεια των παραπάνω, υπογράφοντας την Χάρτα, αναγνωρίζουμε μια ισχυρή δέσμευση για τη θεσμική μας υποχρέωση να εντάξουμε στις δράσεις μας μια σύμπραξη μεταξύ γυναικών και ανδρών, που να εξασφαλίζει ότι και τα δύο φύλα συμμετέχουν πλήρως στην εξέλιξη της κοινωνίας και επωφελούνται εξίσου από τους πόρους της. Κατανοούμε επίσης, ότι σήμερα, με την υπογραφή της Χάρτας, απαιτείται από εμάς να καταρτίσουμε και ένα Σχέδιο Δράσης, στοχευμένο στην ισότητα των φύλων. Η ένταξη της οπτικής του φύλου στην χάραξη και εφαρμογή του πολιτικού σχεδιασμού είναι αυτή που θα μας απασχολήσει κατά κύριο λόγο, το πώς δηλαδή το φύλο δε θα αποτελέσει παράγοντα διάκρισης σε ότι αφορά την πρόσβαση σε φορείς και υπηρεσίες, σε κέντρα λήψης αποφάσεων, στην εργασία, στην υγεία και σε κάθε σημαντικό τομέα της καθημερινής ζωής για την περιοχή μας. Επιπρόσθετα, καθώς οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες στον εργασιακό τομέα και πολλές παραβιάσεις δικαιωμάτων, οφείλουμε να σχεδιάσουμε δράσεις για την εξάλειψη των έμφυλων στερεότυπων, την εξασφάλιση ίσων αμοιβών για ίση εργασία και τη λήψη μέτρων για την εναρμόνιση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων. Επιπλέον, αναγκαία θεωρούμε την κινητοποίησή μας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινής γνώμης για την καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων με βάση το φύλο, την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών. Πεποίθησή μας είναι πως πολλές κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν σχέσεις ανισότητας και βρίσκονται σε ανάγκη υποστήριξης και ενίσχυσης της ιδιότητας τους ως πολιτών/πολιτισσών, όμως σήμερα ξεκινάμε τον αγώνα από την διεκδίκηση της ισότητας μεταξύ των φύλων .

Για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης γνωρίζουμε ότι δε μπορούμε να πορευθούμε μόνοι μας. Προσβλέπουμε, λοιπόν, στην συνεργασία της Γενικής Γραμματείας, της Περιφέρειας και των υπολοίπων επιτροπών ισότητας της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ βασιζόμαστε ιδιαιτέρως στην υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου μας. Ευελπιστούμε, επίσης, να εμπλέξουμε όλους τους τοπικούς φορείς που μπορούν να μας συνδράμουν, όπως τους συλλόγους γυναικών, τους μορφωτικούς συλλόγους, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τα σχολεία, τους τοπικούς φορείς υγείας αλλά και όλες τις δημότισσες και τους δημότες που δύνανται να συνεισφέρουν. Σε κάθε περίπτωση, κάθε υγιές κύτταρο του τόπου μας μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην έλευση της αλλαγής.
Ως Δημοτική αρχή επιθυμούμε πρώτα να εμπνευστούμε εμείς από τον καθημερινό αγώνα της μάνας, της συντρόφου, της κόρης, της φίλης, της αδερφής, για να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε του συνδημότες μας. Να καταρτιστούμε οι ίδιοι, για να μπορέσουμε να καταρτίσουμε. Να ανασυνταχθούμε, για να μπορέσουμε να ανασυντάξουμε και να φέρουμε την ένταξη της διάστασης του φύλου στις τοπικές πολιτικές, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή όλων στην εξάλειψη στερεότυπων και πρακτικών σε βάρος των γυναικών. Δεσμευόμαστε σε αυτό.
Γίνεται, ναι γίνεται, ο Δήμος Σερβίων να μπει δυναμικά στην μάχη για την πάταξη της ανισότητας των φύλων.

Σας ευχαριστώ πολύ.