Το μείζον θέμα του ΤΕΒΑ συζητήθηκε εκτάκτως στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη το πρωί με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη να ζητά ενημέρωση για το εν λόγω θέμα.  Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Χάρης Γκοβεδάρος, γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας από τον Βασίλη Κωτούλα , διευθυντή οικονομικών. Ο κ. Γκοβεδάρος ανέφερε ότι η υπηρεσία δεν  έχει βγάλει καθαρά συμπεράσματα και δεν υπάρχει σκοπιμότητα από πλευράς δήμου Κοζάνης  , ενώ ο κ. Κωτούλας  μίλησε  για εικονικές διανομές , παραβίαση κανόνων διαχείρισης ενός ευρωπαϊκού προγράμματος με τη σύμβαση ύψους 3, 5 εκ ευρώ για τη συνέχισή στην Π.Ε.Κοζάνης να είναι στον αέρα.

Ο κ. Χάρης Γκοβεδάρος συγκεκριμένα είπε ότι ανακάλυψαν μια  παράξενη αντιμετώπιση στο θέμα διανομής των τροφίμων  με διανομές το βράδυ και με 100% συμμετοχή των δικαιούχων  , όταν το ποσοστό διανομής είναι κατά μέσο όρο  70-80%. «Η διαχειριστική αρχή του ΤΕΒΑ βρήκε σοβαρές  παρατυπίες και θέτει εκτός μια ολόκληρη πράξη, η οποία κινδυνεύει να καταλογιστεί στην Π.Ε. Κοζάνης  στο ύψος των 450.000 ευρώ. Αγοράζουμε τρόφιμα και είδη βασικής υλικής συνδρομής και τα δίνουμε σε δικαιούχους όπως ορίζει το σύστημα όχι σε δικούς μας»

Τα ΤΕΒΑ διαχειρίζονται κοινωνικές συμπράξεις με αρχηγούς τους τέσσερις χωρικούς αντιπεριφερειάρχες συνέχισε . Η ΠΕ Κοζάνης είναι  αρχηγός μιας σύμπραξης και τα μοιράζει στους τέσσερις δήμους και στη συνέχεια οι δήμοι  στους δικαιούχους. Στην περίπτωση του δήμου Κοζάνης και λιγότερο στο δήμο Σερβίων βρέθηκαν κάποιες παρατυπίες.  Την Πέμπτη θα γίνει μεγάλη συνάντηση των ΤΕΒΑ στην Αθήνα, στο Caravel και θα συζητηθεί το εν λόγω θέμα  .Δική του θέση είναι ή να μειωθεί το ποσό του καταλογισμού κατά το ήμισυ είτε η επιβάρυνση των  δύο δήμων  και κυρίως  του δήμου Κοζάνης και του δήμου Σερβίων σε μικρότερο βαθμό.

Στο ερώτημα του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη αν ήταν σκόπιμες οι παρατυπίες ο κ. Γκοβεδάρος απάντησε αρνητικά και μίλησε για  «βλακείες» . Τα δημοσιεύματα που μιλούν για τρόφιμα σε καταστήματα και  αποθήκες δεν επιβεβαιώθηκαν άφησε να εννοηθεί   χαρακτηρίζοντας «ασυγχώρητη τη  βλακεία»  της  Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κοζάνης ως διαχειριστή του ΤΕΒΑ. Τελικά δόθηκαν τα τρόφιμα στα συσσίτια , έστω και στο γηροκομείο , παρότι θεωρείται ιδιωτική επιχείρηση πρόσθεσε λέγοντας ότι αν τυχόν γίνει ο  καταλογισμός να γίνει στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Κοζάνης.

Ο Βασίλης Κωτούλας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να καταλογιστεί στους δήμους το πρόστιμο, επικεφαλής  εταίρος είναι η Π.Ε. Κοζάνης. « Μπορεί να φταίνε οι δήμοι και φταίνε  αλλά ο καταλογισμός γίνεται σε βάρος της ΠΕ Κοζάνης» συνέχισε.

Υπήρξε επώνυμη καταγγελία ότι επανειλημμένα τουλάχιστον τρεις φορές δεν δόθηκαν αντίστοιχες ποσότητες σε δικαιούχους  στο δήμο Κοζάνης κυρίως. «Το πρόγραμμα έχει συγκεκριμένη διαχείριση, οδηγό εφαρμογής. Έπρεπε να τηρηθούν αυτά που λέει ο οδηγός εφαρμογής και δεν τηρήθηκαν  .Δεν μπορεί να μην τηρήθηκαν στο δήμο Κοζάνης και να τηρούνται   σε μικρότερους δήμους».

Επί των 1.002 δικαιούχων πανελλήνιο ρεκόρ μετείχαν συνεχώς οι 1.000, κορυφαίο ποσοστό σε αντιστοιχία  με άλλους δήμους που ήταν στο 60 συμπλήρωσε.Όπως φαίνεται από το  σύστημα οι   διανομές γίνονταν βράδια , μέρες που δεν ήταν πραγματικές ,άλλοτε μέσα Δεκεμβρίου ξεκινούσαν  και μέσα Ιανουαρίου τελείωναν .Μίλησε για εικονικές διανομές που  δίνονταν σε κοινωνικές υπηρεσίες ή και σε ανθρώπους πέριξ.

Είναι δύσκολο να αναιρεθεί ο καταλογισμός, είπε εμφαντικά ο κ. Κωτούλας .Το να  κάνουμε πολιτική στους Ρομά, υπάρχει ευθύνη και  η ευθύνη είναι καθαρά  των δήμων είπε. «Έχουμε παραβεί κανόνες διαχείρισης του προγράμματος» .Κλήθηκαν οι δύο δήμοι, ήδη στάλθηκαν προς υπογραφή οι τρεις συμβάσεις .Κινδυνεύει με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα η σύμβαση της Κοζάνης ,η οποία και εκκρεμεί και  είναι της τάξης των 3, 5 εκ η δεύτερη φάση του προγράμματος ως το 2022.Αφορά πάνω από 20.000 άτομα ως δικαιούχους και της Κοζάνης , και βρίσκεται σε εκκρεμότητα,  όπως και οι πληρωμές των προμηθευτών , γιατί πάγωσαν οι λογαριασμοί στην Τράπεζα Ελλάδος πρόσθεσε .Ήδη οι προμηθευτές προβήκαν σε καταγγελίες.

Ζητήθηκε γραπτή ενημέρωση επί του θέματος από τον περιφερειάρχη . «Είναι άδικο να πληρώσει η περιφέρεια και να στερηθούν  πόροι που θα διατίθενται στο σύνολό της περιφέρειας επειδή κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους» ολοκλήρωσε.

Δείτε από το 13:38 ως το 25:55

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Πόρισμα κόλαφος για το δήμο Κοζάνης στη διανομή της βοήθειας για τους απόρους (ΤΕΒΑ) – 390.000 πρόστιμο για έλλειμμα 2,2 τόνων νωπού κρέατος

Σκανδαλώδης ο τρόπος διανομής τροφίμων για απόρους από το Δήμο Κοζάνης – Εικονικές διανομές, μικρότερες ποσότητες σε δικαιούχους, παράτυπες διαδικασίες που εγείρουν ερωτηματικά και καμπάνα 390.000 ευρώ