Για τις περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα οι Φιλαρμονικές αποτελούν το μουσικό σημείο αναφοράς, την κύρια έκφραση της μουσικής κουλτούρας του κάθε τόπου.

Την 1η Μαίου στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία, η Πανδώρα μας θα φιλοξενήσει τη Φιλαρμονική Δήμου Ελασσόνας και τη Φιλαρμονική Δήμου Εορδαίας σε ένα ιδιαίτερο μουσικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στην Αίθουσα Τέχνης.

Οι 3 Φιλαρμονικές θα συμμετέχουν στη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας την ίδια μέρα στις 8 το βράδυ, συνοδεύοντας μουσικά τη θαυματουργή εικόνα μαζί με το ιερατείο της πόλης, τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και τους πιστούς.

Όπως κάθε χρόνο, η λιτάνευση της εικόνας, θα ακολουθήσει την πορεία από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης έως τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου ψάλλεται Μέγας Εσπερινός.

Φιλαρμονική Δήμου Εορδαίας «Αριστοτέλης»

Η Φιλαρμονική του Δήμου Εορδαίας “Αριστοτέλης”, ιδρύθηκε το 1959 αρχικά από το σύλλογο αποφοίτων του Γυμνασίου Πτολεμαΐδας «Αριστοτέλης» για να ικανοποιήσει μια μεγάλη ομάδα συμπολιτών μας που αγαπούσαν και θέλανε να ασχοληθούν με τη μουσική.

Το 1963 ανέλαβε τη λειτουργία της ο Δήμος Πτολεμαΐδας και από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί συνεχώς χωρίς διακοπή.

Σε όλο αυτό το διάστημα πάνω από 2000 νέοι και νέες έχουν μάθει μουσική, να συνεργάζονται, και να είναι υπεύθυνοι μιας και ο καθένας από αυτούς έχει σημαντικό ρόλο.

Η συμμετοχή στα τμήματα της φιλαρμονικής είναι δωρεάν για όλα τα μέλη και φυσικά, συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Σήμερα η φιλαρμονική είναι ο πολιτισμικός φάρος του Δήμου.
Σε όλα τα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στην κοινωνία μας είναι πάντα παρούσα.

Συμμετέχει σε φεστιβάλ και σε εκδηλώσεις που γίνονται σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (Ζάκυνθος, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Λάρισα, Νάουσα, Πρέβεζα, κ.ά.) αλλά και του εξωτερικού, γνωρίζοντας άλλους πολιτισμούς και νοοτροπίες.

Το 2009 διοργάνωσε για πρώτη φορά στην περιοχή, το 1ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στην Πτολεμαΐδα.

Έχει συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διοργανώνοντας συναυλίες και σεμινάρια.

Διευθύνει ο Αργύρης Σαλαγκιώτης.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας ιδρύθηκε το 1963 από τον τότε κοινοτάρχη Δημήτριο Ζούλφο με σκοπό την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στην πόλη της Ελασσόνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Πρώτος αρχιμουσικός ήταν ο Γιώργος Βασιλείου.
Το 1965 τη διεύθυνση της φιλαρμονικής αναλαμβάνει ο Αρχιμουσικός Γιάννης Τσανακάς εώς και το 1980.
Κατά καιρούς έχουν διατελέσει αρχιμουσικοί οι κ.Λάζαρος Λέκκας,Νίκος Μαρκάλας,Χρήστος Μπαλανίκας,Αναστάσιος Πούλιος.

Από το 1999 εώς και σήμερα τη διεύθυνση της φιλαρμονικής έχει ο Ελασσονίτης αρχιμουσικός Δημήτρης Τσιαβές κατορθώνοντας να αναβαθμίσει τη φιλαρμονική τόσο σε αριθμό εκτελεστών όσο και σε ρεπερτόριο.

Η φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ φιλαρμονικών σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως :
2000 φεστιβάλ Ν.Φιλαδέλφειας,2001,φεστιβάλ Λάρισας, 2002,2003,2004 φεστιβάλ Θεσ/κης, 2009 φεστιβάλ Αμπελοκήπων ,2010 φεστιβάλ Πτολεμαίδας.

Το 2002 στο πανευρωπαικό φεστιβάλ στην Κουλμπούσοβα της Πολωνίας και το 2005 στην Κρακοβία.

Από το 2007 σαν τμήμα της φιλαρμονικής δημιουργήθηκε η ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής,που αποτελείται από μουσικούς της φιλαρμονικής καλύπτοντας άλλης μορφής ,εκδηλώσεις με αξιόλογες εμφανίσεις στην πόλη της Ελασσόνας αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Αξιόλογες είναι και οι συνεργασίες της φιλαρμονικής με μεγάλα ονόματα του ελληνικού και ξένου πενταγράμμου όπως, Κλειώ Δενάρδου (2005,2010), τον Πασχάλη Αρβανιτίδη (2007), τον Μανώλη Μητσιά, (2009), τον Γεράσιμο Ανδρεάτο (2012), Μελίνα Ασλανίδου (2013) με τους καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Β. Κωφού, Ε. Κώνστα Χ. Αμβράζη (2008,2011) τον Βασίλη Λέκκα 2017 με τον διεθνούς φήμης τρομπετίστα VINCE DI MARTINO(2009), καθώς και τις συναυλίες αφιερώματα στους συνθέτες Γιώργο Κατσαρό (2014) και Μίμη Πλέσσα (2015) παρουσία των συνθετών.