Στην ημερίδα για το μέλλον της ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου μίλησε και ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης υπογραμμίζοντας πως η ημερίδα αυτή θα πρέπει να είναι η απαρχή μια σειράς ενεργειών από πλευράς των Δυτικομακεδόνων ενόψει των εξελίξεων στη ΔΕΗ και την επίσπευση της απολιγνιτοποίησης από το 2023.

“Είμαστε αντίθετοι με το σχεδιασμό που γίνεται. Δεν είναι δίκαιη η μετάβαση μέσα σ’ αυτό το χρόνο και μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς επίσης ούτε ομαλή και ούτε ήπια” δήλωσε ο κ. Κασαπίδης σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση. Κάνοντας λόγο για την “καταστροφή” που θα επιφέρει το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων σημείωσε τις 25.000 θέσεις εργασίας που θα χαθούν όπως και στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ πλούτου απώλειας για την περιοχή. Τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα που έχει πρωταρχικό ρόλο, σε αντιπαραβολή με τις νέες τεχνολογίες και την πράσινη οικονομία, που έχουν, βέβαια θετικό αντίκτυπο, όταν δεν επηρεάζουν αυτό τον παράγοντα.

“Οι υπερφιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό 55%, με βάση αυτούς που είχαν υπολογιστεί το 2005, εμπεριέχουν τις υπόλοιπες δράσεις, όπως αυτή της απολιγνιτοποίησης”, πρόσθεσε. Ενώ διατύπωσε το ερώτημα εάν είναι εφικτό το να συμβεί σε παγκόσμιο επίπεδο η απολιγνιτοποίηση μιας και σε χώρες εκτός Ευρώπης παρατηρείται αύξηση της αξιοποίησης των ορυκτών καυσίμων. Τέλος, έκρινε απαραίτητη την ανάγκη να γίνει γνωστό το μέγεθος του προβλήματος όπως και η διεκδίκηση μια δίκαιης μετάβασης.

Φ.Μ.