Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Αίθουσας Τέχνης , από τον καλλιτεχνικό οργανισμό “Χ-αίρεται ομάδα θεάτρου”, με αφορμή το  παραλίμνιο πολυθεματικό Φεστιβάλ “Αντίπερα γιορτές;”, Φεστιβάλ που γεφυρώνει.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου – «Μουσικές συμπλεύσεις»
18:00 Συναυλία από τα
Μουσικά τμήματα του συλλόγου “Βελβεντινές Φωνές”.
19:00 Project “Κυκλική Ορχήστρα”, όπου θεατές και μουσικοί γίνονται ένα. Με τη φιλαρμονική ορχήστρα Κοζάνης Πανδώρα.
19:30 Μπαρόκ άριες για τρία όργανα και μία φωνή. Με τους Αριστοτέλη Χαϊτίδη, Δώρα Τανή, Χριστίνα Τανή και Γιώργο Τσέλιο.

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου – «Θέατρο στα ανοιχτά»

19:00 “Βένθος*”
Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο για την ιστορία της γέφυρας, της λίμνης Πολυφύτου και της ευρύτερης περιοχής.
Ιδέα – δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία: Στέλιος Χλιαράς

Έρευνα – κείμενο: Νικολέτα Σιώμου
Σκηνικά – Κοστούμια: Εύη Μιμίκου
Φωτισμοί: Εμορφίλη Τσιμπλίδου
Μουσική: Νίκος Χαλβατζής
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίτα Ασημοπούλου
Κατασκευή σκηνικού: Κώστας Μιμίκος
Παίζουν: Γεωργία Αλεξανδρίδη, Δημήτρης Καραγιάννης, Κωνσταντίνα Λάλλου, Φώτης Τσοτουλίδης
Χορός: Κική Ευσταθιάδου, Δημήτρης Ζούκης, Στέλλα Καραγιάννη, Βάγια Λαμπροπούλου, Χρήστος Λιούρης, Χάρης Νένος, Άρτεμις Νέστορα, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Αναστασία Πάτσιου
*Βένθος: το σύνολο των έμβιων οργανισμών που ζουν στο βυθό λιμνών και θαλασσών.

Κυριακή 1 Οκτωβρίου – «Κυριακάτικη εκδρομή»

10:00 – 12:00 Πεζοπορία στα Κάστρα Σερβίων από τον Ορειβατικό Σύλλογο Πλατανορρεύματος “Η Κρυά”. Σημείο εκκίνησης η πλατεία Σερβίων. Πληροφορίες και δηλώσειςσυμμετοχής στο 694446578.
11:00 – 14:00 Δράσεις και παιχνίδια για παιδιά:
– “Κωπηλατώντας στη λίμνη με κανό” για παιδιά ηλικίας Δημοτικού από το camp αθλητικά 10ήμερα του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης.
– “Ο κύκλος του νερού” διαδραστικά παιχνίδια για το υγρό στοιχείο στη φύση, από το Τοπικό Τμήμα Κοζάνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.
– “Ζωγραφική σε βότσαλα” από το Τμήμα Ζωγραφικής του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων “Τα Κάστρα”,
με την κ. Σοφία Μπαλτατζίδου.
– “Ζωγραφίζω τη γέφυρα και τη λίμνη μας” από τον Τμήμα Ζωγραφικής του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού.
– “Γέφυρα ανακυκλώσιμη”. Παρατηρώντας την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων τα παιδιά χρησιμοποιούν την αναπαριστούν χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, και την ανασυστήνουν στο κοινό. Από την ομάδα Happy Tales και τη Φωτεινή Βαρδάκα.
– “Ανακύκλωσε κι εσύ για να ‘ναι η λίμνη καθαρή”, εκπαιδευτικά παιχνίδια για τη σημασία της ανακύκλωσης από τη ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας).
– “Εξερευνούμε τη ΖΩΗ στη λίμνη που μας ενώνει!” Ανακαλύπτουμε τα ψάρια και τα πουλιά της λίμνης παρατηρώντας με τα κιάλια μας, φορώντας τις ποδιές μας, ανοίγοντας τα μικροσκόπια μας. Από τις νηπιαγωγούς του Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου Στρουμφάκια.
– “Παιχνίδια από τον Όμηρο ως τις γειτονιές του παππού και της γιαγιάς. Παιχνιδίζοντας με το χρόνο”. Από την Sistron – φίλοι κέντρου έρευνας και κατασκευής αρχαίου και παραδοσιακού παιχνιδιού με έδρα το Λιβαδερό.
– “Η Λίμνη που εξαφανίζεται” αφήγηση παραμυθιού και παιχνίδια με το νερό από την εκπαιδευτική ομάδα του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου Κοζάνης Α-μπε-μπα-μπλομ.
​*** Να έχετε μαζί σας σίγουρα και μία αλλαξιά ρούχα σε περίπτωση που βραχούμε στα παιχνίδια ή το κανό!
14:00 Κοινωνικό πικνικ. Τρώμε μαζί, γλεντάμε μαζί. Και ακούμε παραδοσιακά παραμύθια και αφηγήσεις του τόπου από μέλη του “Αρχείου Ιστορίας και Τέχνης” Καισάρειας Κοζάνης.
19:00-21:30 Γεφυρο-ποίηση

Συνδέοντας σκέψεις, χτίζοντας αισθήσεις

Online Workshop δημιουργικής γραφής και αυτογνωσίας με την Πηνελόπη Κολοβού. Δηλώσεις συμμετοχής στο https://forms.gle/WJk512Agv7vFxL1TA
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Βαβλιάρα “Ιστορίες του νερού”.
Ευχαριστούμε θερμά :
– Την εταιρεία “El Greco teas” που κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προσφέρει δωρεάν ροφήματα.
– Τον οργανισμό νεολαίας “Goalive” και τη διαδικτυακή ομάδα “Φίλοι λίμνης Πολυφύτου” που υποστηρίζουν το Φεστιβάλ με ομάδα εθελοντών.
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις. Παράλληλα στο χώρο του φεστιβάλ θα γίνεται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, του ΟΑΠΝ – Οργανισμός Αθλητισμού – Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης, του Δήμου Σερβίων και του Δήμου Βελβεντού.
Τοποθεσία φεστιβάλ: https://maps.app.goo.gl/Erv83Zre5bEEFqaJ6?g_st=ifm