Έλενα Κουντουρά: Σχέδιο προς αποφυγή το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης της Ελλάδος

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Ελλάδα και Ευρωβουλευτές βρέθηκαν την Παρασκευή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης για να εξηγήσουν τι κάνει η Ε.Ε. στη Δυτική Μακεδονία. Ο δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης άνοιξε ως οικοδεσπότης την εκδήλωση μιλώντας για τη συμμετοχή του πολίτη στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι σημαντικά για την πράσινη μετάβαση.

Η Νιόβη Ρίγκου, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. ανέφερε ότι η Ελλάδα θα λάβει 72 δις από όλα τα ταμεία αυτήν την περίοδο ενώ η Δυτική Μακεδονία πήρε 265 εκ από το ΕΣΠΑ την περίοδο 2014-2020 και το νέο περιφερειακό πρόγραμμα 2021-2027 προβλέπει 395 εκ. Πέρα από αυτά το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης 1.62 δις αφορά κυρίως τη Δυτική Μακεδονία με το 63% αυτού να αφορά αποκλειστικά την περιφέρεια μας. Επίσης, μίλησε για τις ευρωεκλογές προτείνοντας να πάμε στις κάλπες γνωρίζοντας τις αξίες που διέπουν την Ε.Ε και καλώντας ειδικά τους νέους να ψηφίσουν .Σημασία έχει τι πολιτικό πρόσημο θα έχουν οι εκλογές τόνισε ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης ,επικεφαλής του Γραφείου της ΕΚ στην Ελλάδα.

Θα εξαντλήσουμε τις ιδέες μας για μια δίκαιη μετάβαση τόνισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης τονίζοντας ότι το πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης δε θα εφαρμοστεί ως αναπτυξιακός και έτσι αδυνατούν να συμμετέχουν οι συνεταιρισμοί. “Βρίσκεστε σε μια περιφέρεια χωρίς χωροταξικό πλαίσιο που παρότι ήταν ενεργειακή καρδιά δεν υπάρχει στήριξη των ευάλωτων  νοικοκυριών, που το υδάτινο οικοσύστημα δεν απέκτησε υπεραξία παρότι έχει τα μεγαλύτερα ποσοστό επιφανειακών υδάτων , που δεν αξιοποίησε τη διασυνοριακότητά της  με την υπογραφή σύμβασης από τρία κράτη” ολοκλήρωσε.

Η κα Μαριάννα Ναθαναήλ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανέφερε ότι η τράπεζα έχει υποστηρίξει εμβληματικά έργα υποδομών 2.5 δις πήρε η Ελλάδα το 2023 για έργα μεταξύ αυτών και ΑΠΕ. 15 έργα αφορούν τη Δυτική Μακεδονία.

Οι Ευρωβουλευτές 

Η Έλενα Κουντουρά,  Ευρωβουλευτής εξήγησε ότι είναι μονόδρομος η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα  αναφερόμενη στην ανάγκη διαβούλευσης που δεν έγινε  για αυτό και είναι βίαιη. Χρειάζονται χρόνια σχεδιασμού για απεξάρτηση από τον άνθρακα  όπως είπε για να εξασφαλιστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης  και να αποτραπεί ο κίνδυνος οικονομικής και κοινωνικής  κατάρρευσης . “Περνάμε από το σχέδιο στην πράξη με μεγάλη καθυστέρηση όταν ήδη επιχειρήσεις έκλεισαν, θέσεις εργασίας χάθηκαν  και νέοι έφυγαν. Για τη Ε.Ε. θα είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή” το σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας τόνισε χαρακτηριστικά. “Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις . Δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα οι μεγάλοι ενεργειακοί  όμιλοι και όχι οι ενεργειακές κοινότητες για αυτοπαραγωγή συνέχισε.

Με τη σειρά του ο Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι το Ταμείο Δίκαιης  Μετάβασης είναι   μια μοναδική ευκαιρία να ξαναχτιστεί η περιοχή από την αρχή .”Να  κάνουμε την κρίση της μεταλιγνιτικής εποχής , ευκαιρία για την Ελλάδα” . Το  μεγάλο αυτό  πρόγραμμα ,   το πρώτο που εγκρίθηκε για τη δίκαιη μετάβαση είναι  ελληνικό , με εισηγητή τον ίδιο. “Η Ελλάδα πήρε ένα μεγάλο ποσό, 1 δις είναι πολλά χρήματα για τη Δυτική Μακεδονία και συνολικά 130 δις είναι για όλη την Ευρώπη. 4, 5 δις θα φτάσουν στη Δυτική Μακεδονία από όλα τα προγράμματα .Σε λίγες βδομάδες έχουμε ευρωεκλογές , η Ευρώπη πρέπει  να ακολουθήσει την κατεύθυνση της ειρήνης και της ευημερία για τους  λαούς .Δεν πρέπει να αφήσουμε τα άκρα και τις ακρότητες να πάρουν το πάνω  χέρι    στην Ευρώπη .Πρέπει να κάνουμε άλματα   προς την πλευρά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”.

Ιωάννα Παπαδημητρίου