«Όταν παίρνει φωτιά του σπίτι του γείτονα, η Γαλατινή και το Βόιο», πρέπει να ανησυχούμε και εμείς ανέφερε ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς μετά την άδεια εγκατάστασης του Αιολικού Σταθμού «ΑΣΚΙΟ ΙΙΙ», 50,4 MW στη θέση «ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ / ΚΟΡΥΦΗ / ΚΟΥΦΟΞΥΛΙΑ» των Δημοτικών Ενοτήτων Κοζάνης, Άσκιου και Βλάστης με φορέα του έργου την εταιρεία με την επωνυμία «Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

«Είμαστε κατά της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Είναι εις βάρος της περιοχής, του ζωτικού οξυγόνο, επαγγελμάτων όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία και του τουριστικού προϊόντος στη Βλάστη. Η όποια αδειδότηση μας βρίσκει αντίθετους. Υπάρχουν πληροφορίες για ράλι εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο όρος Άσκιο. Δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας να έχουμε τα βουνά μας ελεύθερα. Αν γίνεται κάτι να γίνεται με σχέδιο, όλα τα υπόλοιπα που εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους».

Ο κ. Βουνοτρυπίδης της ομάδας «ΕΟΡΔΑΙΑ SOS» ανέφερε: «Η ομάδα ΕΟΡΔΑΙΑ SOS δημιουργήθηκε για να παλέψει ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών και φ/β μονάδων στην περιοχή μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι καταστρέφουν την φύση. Οι μεν αιολικές για την τοποθέτησή τους απαιτούν την αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων, την διάνοιξη δρόμων φάρδους 20 μέτρων και πολλά χιλιόμετρα μήκος, πατάρι (πλάτωμα) για την τοποθέτηση της ανεμογεννήτριας ίσο με 2 γήπεδα ποδοσφαίρου. Για την στήριξή τους χρειάζονται 800 έως και 1000 κυβικά σκυροδέματος.

Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, στον υδροφόρο ορίζοντα, στην αλλαγή του μικροκλίματος, στην κοπή εκατομμυρίων κυβικών ξυλείας.

Ο εφιάλτης όμως συνεχίζεται, οι ανεμογεννήτριες έχουν ζωή περίπου 20 χρόνια, μία λογική σκέψη είναι ότι αποκαθηλώνονται, γίνεται αποκατάσταση του εδάφους και πηγαίνουν για ανακύκλωση τα πτερύγια και τους κορμούς.

Μια περιήγηση στο διαδίκτυο για του λόγου το αληθές θα σας πείσει. Ανεμογεννήτριες σπασμένες από τους δυνατούς ανέμους, καμένες από δυσλειτουργία η από τις φωτιές, εδώ και μία δεκαετία τα κουφάρια τους παραμένουν εκεί και “στολίζουν” τις βουνοκορφές μας. Δίπλα λοιπόν στα κουφάρια, στήνουν τις καινούργιες και το έγκλημα πολλαπλασιάζεται. Πολλά είναι αυτά που μπορούμε να πούμε, για τα σπάνια και καρκινογόνα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους και καταλήγουν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα δεν είναι όμως του παρόντος.

Η σημερινή μας ενημέρωση γίνεται για την τοποθέτηση 12 ανεμογεννητριών στο Άσκιο, αλλά και 70 ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, δεν τελειώνουμε εδώ, ακολουθούν ακόμα 200 περίπου ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο. Το έγκλημα συνεχίζεται με την εγκατάσταση πολλών φ/β μονάδων στα ορυχεία μας, μάλλον η μεγαλύτερη φ/β μονάδα στην Ευρώπη.

Πως άραγε δίνονται οι άδειες από ΡΑΕ και ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Μακεδονίας Ηπείρου; Πότε ρώτησαν την τοπική κοινωνία επί του θέματος; Πολλά τα ερωτήματα, δυστυχώς χωρίς απάντηση…

Το ευχάριστο και ελπιδοφόρο είναι ότι ο ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ, σχεδόν όλες οι παρατάξεις, είναι μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτό».

Ιωάννα Παπαδημητρίου