Όσιος Πατάπιος η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Πατάπιος καταγόταν από τις Θήβες της Αιγύπτου. Όταν μεγάλωσε, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και αποσύρθηκε στην έρημο. Μετά από καιρό πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζούσε ασκητική ζωή στη Μονή Βλαχερνών. Έκανε πολλά θαύματα και βοήθησε πολλούς ανθρώπους. Πέθανε σε βαθιά γηρατειά.

Ενώ μέχρι τον 10ο αιώνα το λείψανό βρισκόταν στην προς τιμή του ιδρυθείσα γυναικεία μονή στην Κωνσταντινούπολη, το 1904 βρέθηκε εντοιχισμένο σε ναΰδριο – ασκητήριο που έφερε το όνομά του στα Γεράνεια Όρη κοντά στο Λουτράκι. Εκεί το 1934 ιδρύθηκε το γυναικείο μοναστήρι του Οσίου Παταπίου.
Οδοιπορικό στη μονή του Αγίου Παταπίου

Το μοναστήρι του Αγίου Παταπίου είναι γυναικείο και φιλοξενεί 40 καλόγριες. Βρίσκεται στην Ελλάδα, στο βουνό Γεράνεια Όρη, σε ύψος 650 μέτρων (2132 πόδια), και είναι κοντά στο Λουτράκι (γνωστή Λουτρόπολη που βρίσκεται μια ώρα απόσταση από την πρωτεύουσα Αθήνα). Το μοναστήρι έχει θέα προς την θάλασσα και το Λουτράκι.

Στη μονή του Αγίου Παταπίου καθώς εισερχόμαστε συναντάμε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας). Τον ναό αυτό καθαγίασε στις 18 Αυγούστου 1968 ο μητροπολίτης Κορινθίας Παντελεήμων.

Μέσα στην εκκλησία συναντάμε στο κέντρο την εικόνα του αγίου που εορτάζει τη συγκεκριμένη ημέρα. Στα δεξιά συναντάμε την εικόνα του Αγίου Παταπίου δεξιά της οποίας είναι εφαπτόμενη στον τοίχο η μεγάλη εικόνα Παναγία η Ελεούσα η οποία είναι γεμάτη τάματα.

Αριστερά συναντάμε την εικόνα της Αγίας Υπομονής αριστερά της οποίας είναι εφαπτόμενη στον τοίχο η μεγάλη εικόνα του Αγίου Παταπίου μαζί με την Αγία Υπομονή και τον Άγιο Νίκωνα τον Νέο. Εντός της εκκλησίας της Παναγίας υπάρχει, παρακείμενα, ο ναός των Αγίων Αναργύρων.

Το σπήλαιο του Αγίου Παταπίου είναι δίπλα από την εκκλησία της Παναγίας. Εκεί φυλάσσεται σε λάρνακα το λείψανό του, καλυμμένο με ράσο (το ράσο αυτό αλλάζει κάθε χρόνο στην εορτή του).

Στο σπήλαιο υπάρχουν και Βυζαντινές αγιογραφίες (συμπεριλαμβανομένων του Αγίου Παταπίου και της Αγίας Υπομονής) από άγνωστους αγιογράφους και οι οποίες έχουν ζωγραφιστεί πιθανώς τον 15ου αιώνα μ.Χ.

Πολλοί επισκέπτες της μονής παίρνουν ως φυλακτό από το σπήλαιο ένα κομματάκι από βαμβάκι ποτισμένο με το λάδι του αγίου (από την καντήλα που καίει στο σπήλαιο του Αγίου) και επίσης παίρνουν αγίασμα από παρακείμενη στο σπήλαιο πηγή.

Πηγή: ekklisiaonline.gr