Οι διαχειριστές του καθάρισαν τα μονοπάτια από τα χιόνια και στις 4 Ιουνίου θα είναι έτοιμο να δεχτεί τους φίλους της ορειβασίας και του βουνού

Πρωτοφανείς σε ένταση και σε συχνότητα ήταν φέτος οι χιονοπτώσεις στον Όλυμπο και σε αρκετά σημεία στα μονοπάτια προς τις κορυφές, ιδίως εκεί όπου δεν τα βλέπει ο ήλιος, υπάρχουν ακόμη χιόνια.

Οι διαχειριστές του Καταφυγίου Γιώσος Αποστολίδης στα 2.697 μέτρα, το τελευταίο πριν τον Μύτικα, ανέβηκαν τις προηγούμενες μέρες και καθάρισαν το μονοπάτι στο πέρασμα του Γιώσου και δούλεψαν αρκετά την τραβέρσα κάτω από την Σκούρτα.

«Υπάρχουν αρκετά χιόνια από τη βόρεια πλευρά του δάσους μετά την Πετρόστρουγκα. Καθαρίσαμε το πέρασμα του Γιώσου, έτσι ώστε τις επόμενες μέρες να μπορέσουμε να ανεβάσουμε τις προμήθειες σε τρόφιμα και άλλα υλικά στο Καταφύγιο», είπε στη Voria, ο Λάζαρος Μποτέλης, ο ένας από τους διαχειριστές.

Η πρώτη επίσκεψη έδειξε πως το Καταφύγιο, αν και παγωμένο, δεν έχει υποστεί καμία φθορά στη διάρκεια του χειμώνα και στις 4 Ιουνίου θα ανοίξει για να υποδεχτεί τους φίλους του βουνού και της ορειβασίας.

«Υπάρχουν κάποια σημεία στη βόρεια πλευρά του βουνού με χιόνι και χρειάζεται προσοχή. Δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο, αλλά δεν μπορεί κάποιος να ανέβει με απλά αθλητικά παπούτσια. Αν δεν έχει ειδικό ορειβατικό εξοπλισμό, καλό θα είναι να μην το επιχειρήσει», σημείωσε ο κ. Μποτέλης.

Το Καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης είναι το τελευταίο πριν την κορυφή, στο Οροπέδιο των Μουσών και χτίστηκε το 1961 από τον Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης, ο οποίος και έχει τη διαχείρισή του. Είναι ένα διώροφο κτίσμα που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και 80 άτομα. Λειτουργεί από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ όλο το χειμώνα ο προθάλαμός του παραμένει ανοιχτός σαν καταφύγιο ανάγκης.

Πήρε το όνομά του από τον ορειβάτη και αναρριχητή, Γιώργο Αποστολίδη, με καταγωγή από τα Σούρμενα του Πόντου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ίδρυση σχολής αναρρίχησης στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιώσος Αποστολίδης θεωρούσε πολύ σημαντική την παρουσία νέων ανθρώπων στο χώρο της ορειβασίας και προσπαθούσε πάντα να μεταδώσει τις γνώσεις του στους νέους. Πρόσφερε ανιδιοτελώς εξοπλισμό σε όσους στερούνταν κάποιο κομμάτι του, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερους να συμμετέχουν σε εξορμήσεις.
Συνεισέφερε με όλες του τις δυνάμεις στην κατασκευή του καταφυγίου του Σ.Ε.Ο. στον Όλυμπο όπου μαζί με τον Καραμπέτ Αρζουμανιάν συντόνησαν το εγχείρημα της κατασκευής.
Μετά το τραγικό δυστύχημα στο λούκι του Μύτικα στις 4 Μαΐου του 1964 που οδήγησε στο θάνατο του Γιώσσου Αποστολίδη, ο Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης αποφάσισε να ονομάσει το καταφύγιο Ολύμπου σε καταφύγιο Γιώσσος Αποστολίδης τιμώντας τον για την μεγάλη του προσφορά.

Πηγή: voria.gr