Δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα, διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες, τμήματα των 15 μαθητών

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως το πρωί της ανακοίνωσε επίσημα την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου. Τα σχολεία θα λειτουργήσουν ως τις 26 Ιουνίου με βάση τα παρακάτω:

1.Την ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής για τη λειτουργεία των εν λόγω δομών
2.Την ομαλή αποκλιμάκωση των μέτρων με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης στο σχολικό χώρο να τηρούνται υποδειγματικά
3.Την εξασφάλιση του φυσικού χώρου των μαθητών στο σχολείο με τη μακρόχρονη απουσία να δυσκολεύει την μάθηση δήλωσε χαρακτηριστικά .
4.Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο παρά στις πλατείες και τους δρόμους που δεν υπάρχουν κανόνες
5. Τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Μαθητές που έχουν εντάσεις στο περιβάλλον τους, δεν χέουν καθοδηγείς και εξοπλισμό θα βρεθούν στον χώρο τους.
6. Τα παιδιά των ειδικών σχολείων έχουν ιδιαίτερή ανάγκη για να βρεθούν στο σχολικό περιβάλλον

Τρόποι

Τα μαθήματα θα διαρκέσουν ως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου και οι εκπαιδευτικούς θα βρίσκονται στο σχολείο ως τις 30 Ιουνίου. Οι συμβάσεις για τους αναπληρωτές παρατείνονται.

Ως 15 μαθητές θα έχει κάθε τάξη και ενάμιση μέτρο απόσταση. Αν ένα τμήμα έχει περσότερους μαθητές θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή το μισό τμήμα και Τρίτη, Πέμπτη οι υπόλοιποι και αντίστροφα για την επόμενη βδομάδα. .Αν το τμήμα δεν υπερβαίνει τους 15 θα λειτουργεί κανονικά. Στην αίθουσα θα υπάρχουν αντισηπτικά και θα καθαρίζονται δυο φορές καθημερινά με τροποποίηση των συμβάσεων των καθαριστριών.

Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες, τα σχολικά κυλικεία δεν θα λειτουργήσουν, θα γίνεται επαρκής αερισμός, η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική, ενώ αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ θα σταλούν σε όλε στις δομές.

Την πρώτη μέρα στο σχολείο θα αναλυθούν αυτά τα μέτρα στους μαθητές.

Υπάρχει μέριμνα για εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και για τους μαθητές με υπεύθυνες δήλωση μαθητών για άτομα με ευπαθείς ομάδες και δυνατότητα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.Τα ολοήμερα δεν θα λειτουργήσουν.

Τα ειδικά σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 12 Ιουνίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέχρι τις 26 Ιούνιου για την πρωτοβάθμια. Θα υπάρχουν ειδικά αυστηρά μέτρα προστασίας, τα οποία θα εξειδικευτούν.

Ιωάννα Παπαδημητρίου