Στις 16 Ιουλίου 2020 η ΔΟΥ Κοζάνης έγινε αποδέκτης βίας από τον 45χρονο τότε άντρα με το τσεκούρι που έκοψε το νήμα της ζωής ενός συνανθρώπου μας και τραυμάτισε δυο άλλους . Από τότε υπάρχει και φύλαξη στο χώρο. Δυστυχώς κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει στο Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης παρότι ο εμπρησμός της 22ας Σεπτεμβρίου 2016 ανάδειξε αφενός και την πτυχή της παντελούς έλλειψης φύλαξης του κτιρίου, αφετέρου αποτελεί χώρο που μπορεί να αποτελέσει στόχο λόγω και των υποθέσεων που δικάζει.

Το Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης φυλασσόταν μέχρι τον Ιούλιο του 2016 όπου συνταξιοδοτήθηκε και ο τελευταίος υπάλληλος .Έκτοτε και παρότι προβλέπεται στο οργανόγραμμα του Εφετείου θέση φύλακα δεν προκηρύχθηκε ποτέ η θέση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τόσο η Ομοσπονδία όσο και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων έκαναν απανωτά διαβήματα στο Υπουργείο, αλλά δεν εισακούστηκαν και ευτυχώς δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποιο απρόοπτο επεισόδιο.

Η συχνή αστυνομική παρουσία στον χώρο έχει να κάνει με μεταγωγές, κάποιες ανακρίσεις και σημαντικές δίκες του 5μελούς Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας και του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Επ’ ουδενί όμως δεν καλύπτει τις ανάγκες φύλαξης του κτιρίου αφού κάθε αστυνόμος έχει το δικό του ρόλο. Πάραυτα μειώνει το αίσθημα ανασφάλειας που είναι διάχυτο στους υπαλλήλους του Μεγάρου.

Ευτυχώς έρχεται η Δικαστική Αστυνομία με εννιά θέσεις στην Κοζάνη, έξι στην Εισαγγελία Εφετών και τρεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών όπου μέσα στα καθήκοντά τους είναι η ευταξία στις δικαστικές συνεδριάσεις και η φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων .Είθε με τη νέα δικαστική χρονιά να υπάρχει και φύλακας. Ίδομεν…

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Χωρίς φύλακα το δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης – Ανυπολόγιστες οι ζημιές στις δικογραφίες από την φωτιά και το νερό