Το έργο «συντήρηση κι επισκευή στέγης του ειδικού σχολείου» στην Κοζάνη , προϋπολογισμού 500.000 ευρώ ξεκινά τώρα τις εργασίες του λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Θα γίνει ενεργειακή αναβάθμιση, θα τοποθετηθούν νέα κουφώματα, ανακατασκευή της ταράτσας, ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις κι άλλες κατασκευές στο εσωτερικό του κτιρίου. Μπορεί να μην χρειαστεί ολόκληρη χρονιά για την ολοκλήρωση των εργασιών , αλλά η απόφαση να μεταφερθεί το ειδικό σχολείο Κοζάνης στον Τετράλοφο είναι δεδομένη.

Τρεις δομές ΑμΕΑ μαζί τις πρωινές ώρες 

Στον χώρο του ειδικού σχολείου με 18 παιδιά , -το οποίο φιλοξενείται σε κτίριο του δήμου,  λειτουργούν ακόμα δύο δομές, το ΚΔΑΠ ΑμΕΑ της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Κοζάνης με 25 άτομα και το ΚΕΚ ΑμΕΑ της Κοζάνης με 25 άτομα, γνωστό και ως ειδικό εργαστήρι που εποπτεύεται από τη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Με απλά λόγια τρεις δομές ΑμΕΑ  στοιβάζονται σε έναν χώρο στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος δεν είναι καθόλου επαρκής για την λειτουργία τους.

Χρόνια τώρα το ειδικό σχολείο Κοζάνης, το οποίο και διαχωρίζουμε ως δομή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητά χώρους , γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει στους διαδρόμους. Κι αν τώρα στο έργο που ξεκινά των 500.000 ευρώ δεν γίνει ριζική ανακαίνιση και διευθέτηση των χώρων εξαρχής, λίγα πράγματα θα αλλάξουν. Επίσης ζητά να βρίσκεται μέσα στον ιστό και όχι περιθωριοποιημένο. Λύση ανάγκης λοιπόν ο Τετράλοφος για τα παιδιά του ειδικού σχολείου.

Οι τρεις δομές λειτουργούν παράλληλα πρωινές ώρες, γεγονός που τόσα χρόνια δεν προβλημάτισε τους υπεύθυνους αυτών. Η  πόλη της Κοζάνης  δεν διαθέτει τους χώρους φιλοξενίας για παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ειδικό σχολείο και ΚΔΑΠ φεύγουν 

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι και το ειδικό σχολείο Κοζάνης και το ΚΔΑΠ ΑμΕΑ θα μετακομίσουν σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου». Το μεν πρώτο στον Τετράλοφο, το δεύτερο εντός της πόλης με ενοίκιο. Ακόμα και το ειδικό εργαστήρι προσπάθησε να πάει στον Τετράλοφο, στον πρώην ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, αλλά δεν τα κατάφερε , μιας και θα μπορούσε να πάρει προσωρινή άδεια λειτουργίας και θα έμενε εκτός ΕΣΠΑ. Φυσικά την επόμενη χρονιά το ειδικό σχολείο θα επιστρέψει να ελπίσουμε σε έναν χώρο πια επαρκή για τη λειτουργία του στον Άγιο Αθανάσιο.

Ο ξενώνας στον Τετράλοφο είναι προσβάσιμος και μπορεί για έναν χρόνο να δεχθεί τα 18 παιδιά του εργαστηρίου διαθέτοντας τα πολύ στοιχειώδη. Το ειδικό εργαστήρι θα παραμείνει στον χώρο, τα παιδιά τους ΚΔΑΠ θα μετακομίσουν εντός πόλης χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα το κατάλληλο προσβάσιμο κτίριο  και το ειδικό σχολείο θα πάει στον Τετράλοφο.

Φυσικά δεν λειτούργησε ποτέ σωστά ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών  στον Τετράλοφο με την απόσταση από το κέντρο να επηρεάζει, κάτι που δεν θα αλλάξει και με τα παιδιά  του ειδικού σχολείου για επιπλέον ευνόητους λόγους Στο ειδικό σχολείο Κοζάνης εγγράφονται παιδιά από Κοζάνη και Βόιο. Φέτος υπάρχουν 2 παιδιά  από το Βόιο που ασφαλώς θα διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σχολείο τους. Ήδη όμως ένα παιδί για να έρθει  από το Τσοτύλι διένυε 55 χλμ και τώρα σε αυτά θα προστεθούν άλλα 22χλμ μέχρι τον Τετράλοφο Ελλησπόντου. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε  ότι οι  αναπληρωτές ειδικού και βοηθητικού  εκπαιδευτικού προσωπικού γίνονται πάντα τελευταίες, συνειδητοποιούμε ότι τα άτομα με αναπηρία είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Ιωαννα Παπαδημητρίου